hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Filistin'de havada barış kokusu var

    Filistinde havada barış kokusu var
    expand

    BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail ve Filistinli liderlere, iki devletli vizyonun başarıya ulaşması için cesaret ve sorumlulukla hareket etmeleri çağrısı yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Ban'ın, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Filistin ve İsrail arasında barış müzakerelerinin yeniden başlaması adına anlaşmaya varıldığını ilan etmesinden memnuniyet duyduğu kaydedildi.

    ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin bu konudaki çabaları ve tarafların masaya dönme kararlarını takdir eden Ban, İsrailli ve Filistinli liderlerden bu çabaların sonuçlanması ve iki devletli vizyonun başarıya ulaşması için inisiyatif almalarını, cesaret ve sorumlulukla hareket etmelerini istedi.

    Açıklamada, Birleşmiş Milletler'in anlamlı bir müzakere ve bölgede kapsamlı barış için gösterilen bütün çabaları destekleyeceği ifade edildi.

    ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ürdün'de yaptığı açıklamada, İsrail ve Filistin arasındaki barış müzakerelerinin yeniden başlaması adına anlaşmaya varıldığını ancak bu anlaşmanın resmiyet kazanma sürecinin hala devam ettiğini belirtmişti.

    İsrail bazı esirleri serbest bırakacak

    İsrail, Filistin'in talebini kabul ederek bazı Filistinli esirlerin dönemsel olarak serbest bırakılacağını açıkladı.

    İsrail Finans Bakanı Yuval Steinitz kaç kişinin bırakılacağını şu an bilmediklerini ancak barış süreci kapsamında tahliyelerin olacağını söyledi. 

    Öğrenilen bilgilere göre daha çok 10 yıl ve üzeri ceza almış Filistinliler'in bırakılması bekleniyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Washington'da toplanılacak


    ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail ve Filistinli yetkililerin Ortadoğu barış müzakerelerinin yeniden başlatılmasının son detayları üzerinde çalışmak üzere çok yakında Washington'da bir araya geleceğini açıkladı.

    Ürdün'ün başkenti Amman'dan Washington'a hareketinden önce gazetecilere İsrail ve Filistin konusunda önemli açıklamalar yapan Kerry, "İsrail ve Filistinliler arasında doğrudan nihai statü müzakerelerinin yeniden başlaması için temel oluşturan bir anlaşmaya vardık" dedi.

    Bunun önemli ve memnuniyet verici bir adım olduğunu ifade eden Kerry, anlaşmanın hala resmileşme süreci içinde olduğunu, bu nedenle unsurlarına dair şu anda bir açıklama yapmayacaklarını dile getirdi.

    Kerry, iki tarafın da konu hakkında bundan sonraki açıklamaları kendisinin yapması yönünde mutabakata vardığını kaydetti.

    ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Eğer her şey beklenildiği gibi giderse, (Filistin başmüzakerecisi) Saib Erekat, (İsrail Adalet Bakanı ve İsrail başmüzakerecisi) Tzipi Livni, (İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun özel temsilcisi) Isaac Molho, ilk görüşmelere başlamak için gelecek hafta ya da ona yakın bir zamanda Washington'da benimle bir araya gelecek ve o tarihte ilave bir açıklama bizim tarafımızdan yapılacak" diye konuştu. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow