hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kimyasal silah araştırmasına yol belirlendi

    Kimyasal silah araştırmasına yol belirlendi
    expand

    Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddialarını araştırmakla görevli heyetin başkanı Ake Sellström ile Suriye rejimi arasında ileriye dönük izlenecek yol noktasında mutabakata varıldığı kaydedildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BM heyeti ve Suriye Hükümeti'nden yapılan ortak açıklamada, iddiaları araştırmakla görevli BM misyonunun başkanı Ake Sellström ile BM Silahsızlanma İşleri Yüksek Temsilcisi Angela Kane'in Suriye'de iki günlük ziyaret gerçekleştirdikleri belirtildi.

    Açıklamada, ziyarette BM heyetinin Suriye Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve Dışişleri Bakan Yardımcısı ile misyonun görevlerine ilişkin görüşmeler yaptıkları kaydedilerek, tarafların detaylı ve yapıcı müzakerelerde bulundukları ve ileriye dönük izlenecek yol noktasında mutabakata vardıkları ifade edildi.

    Açıklamada, mutabakatın içeriği hakkında ve Suriye rejiminin tüm iddiaların koşulsuz olarak araştırılmasına izin verip vermediği konusunda ise bilgi verilmedi.

    Suriye hükümeti, BM'ye başvurarak muhaliflerin kimyasal silah kullandığını iddia etmişti. Şam'ın ardından İngiltere, Fransa ve ABD, Suriye rejiminin birden çok defa kimyasal silah kullandığını öne sürerek BM'ye başvurmuştu.

    Batılı ülkelerin ardından Rusya da 19 Mart'ta muhaliflerin Han El-Assal bölgesinde sinir gazı kullandığına ilişkin iddiaları BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a sunmuştu.

    Genel Sekreter tarafından iddiaları araştırmakla görevlendirilen misyona Şam rejiminin bütün iddiaları araştırma izni vermemesi nedeniyle heyet sahada inceleme yapma imkanı bulamamıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow