hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mısır'da kritik görüşme

    Mısırda kritik görüşme
    expand

    AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından görevinden alınan ve gözaltında tutulan Muhammed Mursi'yle görüştü.

    AA muhabirinin diplomatik kaynaklardan aldığı bilgiye göre, resmi temaslarda bulunmak üzere Mısır'a giden Ashton, gece geç saaatlerde Mursi ile bir araya geldi. İkili arasındaki görüşmenin nerede gerçekleştiğine ve içeriğine ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi.

    Ordunun yönetime el koymasının ardından Mısır'ı ikinci kez ziyaret eden Ashton, ilk ziyaretini 17 Temmuz'da gerçekleştirmişti.

    Mursi görüşmesinin detayları

    AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'un, Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından görevinden alınan ve gözaltında tutulan ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile görüşmesinin detayları belli olmaya başladı.

    AA muhabirinin diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Ashton, geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur ve Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmesinin ardından, Almaza Askeri Havaalanı'ndan helikopterle ordunun yönetime el koymasından bu yana gözaltında tutulan Mursi'nin kaldığı yere götürüldü.

    İkili arasındaki görüşmede Ashton'un, "Mısır'daki krizin aşılması için ülkenin çeşitli bölgelerinde düzenlenen darbe karşıtı gösterilerin sonlandırılması karşılığında, Mursi'nin gözaltında tutulduğu yerden güvenli çıkışının sağlanması ve hakkındaki soruşturmaların durdurulması, gözaltına alınan Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) ve diğer İslami eğilimli grupların liderlerinin ve üyelerinin serbest bırakılmasına yönelik Mısır makamlarının garantisini içeren" bir çözüm formülü sunduğu iddia edildi.

    Mursi'nin, Ashton'un önerileri karşısında nasıl bir tutum benimsediğine ilişkin bilgi verilmedi.

    Davutoğlu'yla görüştü

    Mısır'da bulunan AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Catherıne Ashton,  Kahire'den Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu telefonla aradı. İki isim Mısır'daki son gelişmeleri ve siyasi diyaloğa geçiş için atılması gereken adımları konuştu...

    Edinilen bilgilere göre siyasi diyalog sürecinin başlaması tüm kesimlerin katılması için neler yapılabileceği
    Bu zeminde güvenin tesis edilmesi için adımların atılması görüşülen temel başlıklar arasındaydı.

    Davutoğlu ve Ashton, Mısır'da şiddetin sona erdirilmesi,  başta devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi olmak üzere siyasi tutukluların serbest bırakılması gibi konuları ele aldı.

    Bu çerçevede seçim sürecine bir an önce gidilmesinin önemine de vurgu yapıldığı belirtiliyor.

    Söz konusu görüşmenin doğruluğuna ve içeriğine ilişkin resmi makamlar tarafından henüz bir açıklama yapılmadı.

    Mansur'un Basın Danışmanı Ahmed el-Mislimani, daha önce yaptığı açıklamada, Ashton'un Mursi ile görüşme yönünde bir talebinin olmadığını söylemiş, AB Kahire Bürosu Basın Sorumlusu Raşa es-Serri de Ashton'ın ziyaretleri çerçevesinde Mursi ile görüşeceğine ilişkin iddiaları yalanlamıştı.

    Ordunun yönetime el koymasının ardından Mısır'ı ikinci kez ziyaret eden Ashton, ilk ziyaretini 17 Temmuz'da gerçekleştirmişti.

    "Mursi'nin sağlık durumu iyi"

    Avrupa Birliği (AB) AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti.

    Asthon, başkent Kahire'de düzenlediği basın toplantısına, Mursi'yle yaptığı görüşmeye değindi. Kahire ziyareti öncesinde Mursi'yle görüşme şartı sunduğunu aktaran Asthon, gece gerçekleştirdiği görüşmenin yaklaşık 2 saat sürdüğünü belirtti.

    Mursi'nin sağlık durumunun iyi olduğunu ve televizyon seyretme imkanı bulduğunu ifade eden Asthon, "2 saat süren açık ve net bir görüşme oldu" dedi.

    "Krize barışçıl yolardan çözüm bulunması"

    "Tam olarak nerede görüştüğünü" bilmediğini bildiren Ashton, şunları kaydetti: "Avrupa Birliği tüm taraflardan krize barışçıl yolardan çözüm bulunmasını istedi. Göstericilerin güvenliğini sağlamak diğer ülkelerde olduğu gibi Mısırlı yetkililerin sorumluluğu altındadır. Şiddete yer yok, barışçıl gösteriler önemli. Sorunu çözmek için burada bulunmuyorum, çözüm Mısırlı tarafların elinde. Krizin çözümünde gelişme olması durumunda geri dönmeye hazırım."

    Asthon'un Kahire'deki toplantısına aralarında Anadolu Ajansı'nın (AA) da bulunduğu sınırlı sayıda basın mensubu alındı. Ordunun yönetime el koymasının ardından Mısır'ı ikinci kez ziyaret eden Ashton, ilk ziyaretini 17 Temmuz'da gerçekleştirmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow