hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BM heyetinin incelemesi sona erdi

    BM heyetinin incelemesi sona erdi
    expand

    Suriye'de kimyasal silah saldırısını incelemekle görevli BM heyetinin, Muaddamiyet eş Şam bölgesindeki incelemelerinin ardından buradan ayrıldığı bildirildi.

    AA muhabirinin yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Muaddamiye bölgesine giderek, sahra hastanesinde görevli sağlıkçılar ile saldırıdan etkilenenlerle görüşen BM heyeti, buradaki bir cami ile mezarlığı da gezdi.

    Bölgeden numune aldığı belirtilen heyettekiler, daha sonra buradan ayrıldı.

    BM heyetinin kaldıkları otele döndüğü, Doğu Guta bölgesine ise daha sonra gitmesinin beklendiği ifade edildi.

    Şam'da kimyasal silah kullanıldığı yönündeki iddiaları araştırmak için Suriye'de bulunan BM heyeti, Batı Guta bölgesindeki Muaddamiyet eş-Şam'a giderken, konyova keskin nişancılar tarafından ateş açıldığı belirtilmişti.

    Saldırının ardından ekibin güvenli bir şekilde hükümete ait arama noktasına döndüğü ve araç değiştirdikten sonra tekrar bölgeye döneceği kaydedilmişti.

    Heyet daha sonra bölgedeki çalışmalarına başlamıştı.

    BM'den Suriye hükümetine ve muhaliflere uyarı

    BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Şam'da bulunan BM Silahsızlanma İşleri Yüksek Temsilcisi Angela Kane'den, heyetin güvenliğinin temin edilmesi konusunda Suriye hükümeti ve muhalefeti uyarmasını istedi.

    BM Genel Sekreteri Ban, Sözcülük Ofisi aracılığıyla yaptığı açıklamada, Şam'da bulunan BM Silahsızlanma İşleri Yüksek Temsilcisi Angela Kane ile görüştüğünü belirtti.

    Kimyasal silah incelemesinin ilk gününde Prof. Sellström ve ekibinin bölgede inceleme yaptığını ifade eden Ban, kendisine ulaşan bilgilere göre ekibe belirlenemeyen keskin nişancılar tarafından ateş açıldığını, buna rağmen ekibin aracı değiştirerek incelemeye gittiğini dile getirdi.

    Heyetin iki hasteneyi ziyaret ettiğini, tanıklar, mağdurlar ve doktorlarla görüştüğünü ve bazı örnekler topladıklarını belirten Ban, "Sellström'den ilk bilgileri öğrenmek için bir süre daha beklemem gerekecek. Bu arada Angela Kane'e Suriye hükümetini ve muhalif güçlerin yetkililerini güçlü bir şekilde uyarmasını ve bir daha bu tür olayların yaşanmaması ve misyonun güvenliğinin sağlanmasının temin edilmesi talimatı verdim. Konuya ilişkin daha detaylı rapor bekliyorum" ifadelerini kullandı.

    Aracın lastikleri ve ön camı isabet aldı

    Öte yandan BM Genel Sekreterlik Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, gazetecilere yaptığı açıklamada heyetin, incelemenin ardından Şam'a geri döndüğünü, yarın incelemelerine devam edeceğini söyledi.

    Konvoydaki ilk aracın bilinmeyen keskin nişancılar tarafından hedef alınması sonucu lastik ve ön camın isabet aldığını kaydeden Haq, heyetin kullanılamaz hale gelen aracı değiştirerek bölgeye gittiğini belirtti.

    Sözcü Haq, yarın heyetin incelemelere devam edeceğini ancak çalışmanın nerede olacağına ve bölgeden alındığı belirtilen örneklere ilişkin detay veremeyeceklerini dile getirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow