hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye, Kürt Konferansına katılacak mı?

    Türkiye, Kürt Konferansına katılacak mı
    expand

    Kürt Ulusal Konferansı Hazırlık Komitesi üyesi Sadi Ahmet Pire, "Türkiye'nin konferansa katılmayacağına dair kendilerine bir bilgi ulaşmadığını" söyledi.

    Pire, Hazırlık Komitesi üyelerinin, Saad Abdullah Kongre Salonu'ndaki toplantısından sonra açıklamalarda bulundu. Basın mensuplarının, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın "Biz bu konferansa ne parti olarak ne hükümet olarak katılmayacağız" şeklindeki sözlerinin hatırlatması üzerine Pire, şunları söyledi:

    "Bizim tarafımızdan ne resmi bir davet, ne de resmi bir açıklama yapıldı. Özgür medyaya saygım var. Ancak bu tür haberlerin, ne milletimize ne de ülkemize faydası var. Hiçbir şekilde Türkiye davet edilmemiştir. Ayrıca konferansa katılmayacağına dair Türkiye'den bir açıklama yapılmadı. Bu konuda bize bir bilgi ulaşmadı. Tam tersine biz pozitif bir atmosfer ve tavır görüyoruz."

    Pire, toplantıda ağırlıklı olarak Suriye'de incelemelerde bulunan komisyonun hazırlamış olduğu raporu değerlendirdiklerini belirtti. Rapora, Hazırlık Komitesi'nin görüş ve önerilerini ekledikten sonra Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKYB) Başkanı Mesut Barzani'ye göndereceklerini anlatan Pire, "Raporun içeriğinde yer alan hususlarla ilgili yapmak istediğimiz bazı şeyler var" dedi.

    Pire, Suriye'ye muhtemel müdahaleyle ilgili soru üzerine, "Kürdistan ve Irak, Suriye'nin komşularıdır. Eğer Suriye'ye müdahale olursa bu, uluslararası ittifakla olacaktır. Bize de yansımaları ister istemez olur. Bu durumda biz de sınırlarımızda gereken tedbirleri alacağız" diye konuştu.

    Komisyonun Suriye raporu

    Öte yandan IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin önerisi üzerine oluşturulan 7 kişilik komisyon, Suriye dönüşü hazırladığı raporu tamamladı. Raporun 4 sayfalık özet metni, bugün Kürt Ulusal Konferansı Hazırlık Komitesi'ne sunuldu.

    AA muhabirinin aldığı bilgilere göre, komisyon üyelerinin oybirliği ile oluşturulan raporda, Suriye'de Kürt nüfusun ağırlıkta olduğu bölgelerde yaşananlar ele alındı. 400 kişiyle görüşülerek hazırlandığı ifade edilen raporda, insanların yoksulluk ve can güvenliği nedeniyle Irak'a göç ettikleri belirtildi.

    Kürtlerin yerini Araplar alacak

    Komisyon üyeleri, Irak'a ve Türkiye'ye devam eden yoğun göçler nedeniyle boşalan Kürt köylerine, Arap ailelerin yerleştirileceği iddiasını raporda dile getirdiler. Raporda, göç olgusunun bölgenin demografik yapısına olumsuz etkide bulunacağı ileri sürüldü. Nusra Cephesi ve Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) eleştirildiği raporda, rejim güçlerinin hala bölgede aktif olduğuna dikkat çekildi.

    Raporda, görüşlerine yer verilen bölge halkı, Suriye ile Irak arasındaki Peşhabur Sınır Kapısı'nın geçişlere tamamen açılması talebinde bulundu.

    Öte yandan Nusra Cephesi tarafından öldürüldüğü iddia edilen kişilerin aileleriyle yapılan görüşmelere de raporda yer verildi. Ancak komisyon üyelerinin elinde ölümlere dair herhangi bir görüntü kaydının olmadığı öğrenildi. Üyelerin, iddia edilen katliamlarla ilgili fotoğraf ve görüntü istediği ancak rapora yetişmediği ifade edildi.

    Barzani'nin önerisi üzerine, 7 kişiden oluşturulan komisyon, Suriye'nin kuzeyine giderek, 4 gün süren incelemelerde bulunmuş, ardından gözlemlerini bir rapor haline getirmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow