hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İhaleyi kazanan Çin şirketi ABD'nin yaptırım listesinde

    İhaleyi kazanan Çin şirketi ABDnin yaptırım listesinde
    expand

    Türkiye'nin hava savunma ihalesini kazanan CPMIEC firmasının ABD'nin yaptırım listesinde olduğu ortaya çıktı.

    Türkiye'nin Çin'e verdiği hava savunma ihalesi dünya savunma sektörünün gündeminde. Reuters'ın haberine göre, ihaleyi kazanan Çinli şirket Amerika'nın yaptırım listesinde. İran, Kuzey Kore ve Suriye'ye yönelik yaptırımları düzenleyen kararname çerçevesinde.

    Türkiye'nin dev hava savunma ihalesini kazanan Çin şirketi, FD-2000 füzelerinin üreticisi. Devlet kontrolündeki şirket, Amerikan yaptırımları altında. Reuters'ın haberine göre, Amerikan Hazine Bakanlığı,  Şubat ayında İran, Suriye ve Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle, bu şirketi yaptırım kapsamına aldı. Şubat ayındaki duyuruda, Çin şirketinin hangi faaliyetinin "ihlal" olarak tanımlandığı açıklanmadı.

    Ancak şirket daha önce, 2006 yılında da kitle imha silahlarının yayılmasına yardımcı olduğu iddiasıyla İran yaptırımları kapsamında kara listeye alınmıştı.

    Türkiye'nin ilk kez NATO sistemlerine entegre olmayan dev bir savunma projesine onay verdiği ihale, yurt dışında da ilgiyle takip ediliyor.

    Reuters'ın haberine göre, Batılı savunma sistemi analistleri, ihaleyi Patriotların üreticisi Amerikan Raytheon veya Fransız-İtalyan ortaklığı Eurosam'ın kazanmasını bekliyordu.

    Türkiye'nin Çin alternatifini, hem fiyatın daha düşük olması, hem de ileri teknolojisi sebebiyle seçtiği yorumları yapılıyor.

    Çin geçen yıl itibariyle, dünyanın en büyük 5'inci silah ihracatçısı konumuna yükseldi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow