hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Almanya'da koalisyona yeşil ışık

    Almanyada koalisyona yeşil ışık
    expand

    Almanya'da genel seçimlerden birinci çıkan Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile koalisyon görüşmelerine başlanılmasına yeşil ışık yaktı.

    Partinin Yönetim Kurulu üyeleri telekonferans yoluyla yaptığı toplantıda oy birliği ile SPD ile koalisyon görüşmelerine başlanılabileceği kararı aldığı bildirildi.

    CDU Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel'in toplantıda üyeleri bilgilendirdiği ve ön görüşme komisyonunun bu yöndeki tavsiyelerini anlattığı ifade edildi.

    Partinin Genel Sekreteri Hermann Gröhe, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, SPD ile 4 yıl ülkeyi yönetmek için yeteri ölçüde ortak yönlerinin bulunduğunu söyledi. Gröhe, SPD'nin de koalisyon görüşmeleri yapılması yönünde karar alması durumunda kasım ayında bu görüşmelerin yapılacağını belirtti.

    Hızlı ve titiz bir şekilde müzakereler yapılacağını ifade eden Gröhe, SPD'nin koalisyon görüşmelerini oylatması için yaklaşık 2 hafta zamana ihtiyaç duyduğunu ve Başbakan Merkel yönetimindeki yeni hükümetin Noel Bayramı öncesi yemin edebileceğini kaydetti.

    Gröhe, CDU olarak vergilerin yükseltilmesine karşı olduklarını yineleyerek, istihdamın yok edilmemesi şartıyla da SPD'nin talep ettiği çalışanlara saatte 8,50 avro ödenmesine onay verebileceklerini vurguladı.

    SPD'nin eyalet teşkilatlarının büyük bir bölümünün Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile hükümet kurma konusunda çekinceleri devam ediyor. Eyalet teşkilatlarının yöneticileri, yapılacak koalisyon görüşmelerinde SPD'nin taleplerinin de yerine getirilmesini istiyor.

    Aşağı Saksonya Eyalet teşkilatı Başkanı Stephan Weil, SPD üyelerinin Birlik Partileri ile koalisyon kurulmasına şüphe ile baktıklarının bir sır olmadığını belirtirken, Berlin eyalet teşkilatı Başkanı Jan Stöss da görüşmelerde adalet ve katılım konularına ağırlık verilmesini istedi.

    SPD, Birlik Partileri ile koalisyon görüşmelerine başlayıp başlamayacağını 20 Ekim Pazar günü düzenlenecek ve 200 delegenin katılacağı toplantıda karara bağlayacak.

    Partinin bir çok eyalet teşkilatı ise henüz ne şekilde bir tutum sergileyeceğine karar vermiş değil.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow