hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Arınç, ABD Başkan Yardımcısı Biden ile görüştü

    Arınç, ABD Başkan Yardımcısı Biden ile görüştü
    expand

    Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Beyaz Saray'da görüştü.

    Beyaz Saray'da yapılan görüşmede Biden, Arınç'ı odasının kapısında karşıladı. İki liderin görüşmesi yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü.

    TRT Haber'in canlı yayınına katılan Başbakan Yardımcısı Arınç, Biden ile görüşmesinden memnun kaldığını belirterek, "Türkiye ve ABD, ister Suriye olsun, ister Irak olsun, ister diğer konularda olsun çatışma içinde değil, hemen hemen görüş birliği içerisinde. Ancak zamanla farklı davranışlar içerisine girebiliyorlar söz ve davranış biçimi olarak. Bunların esaslı bir ayrılık olmadığını ama zaman ve zemine göre Türkiye'nin ve ABD'nin farklı bir tavır içerisinde olabileceğini söyledi" dedi.

    Görüşmenin 45 dakika öngörüldüğünü ancak yarım saat kadar uzattıklarını belirten Arınç, şöyle devam etti:

    "Çünkü önemli konular vardı hem Türkiye ile ABD arasındaki farklı ilişkilerde hem de bölgemizde yaşanan olaylar konusunda. Türkiye ile ABD'nin örtüştüğü veya görüş ve düşünce birliğine vardığı konularda son yaşanan gelişmeleri kendileri uzunca bir şekilde tahlil ettiler, bizim düşüncelerimizi öğrenmek istediler. Biz de hükümetimizin düşüncelerini kendilerine aktardık. Sayın Biden, Türkiye dostu, fevkalade iyi bir siyasetçi, güçlü bir insan ve bölgemizde yaşanan olaylara da özel olarak bilgisi var, vakıf.

    Esasen Türkiye ve ABD, bu konuda, ister Suriye olsun, ister Irak olsun, ister diğer konularda olsun çatışma içinde değil, hemen hemen görüş birliği içerisinde. Ancak zamanla farklı davranışlar içerisine girebiliyorlar söz ve davranış biçimi olarak. Bunların esaslı bir ayrılık olmadığını ama zaman ve zemine göre Türkiye'nin ve ABD'nin farklı bir tavır içerisinde olabileceğini söyledi. Ben doğrusu memnun kaldım, çünkü her konuyu büyük bir açık yüreklilikle ortaya koydu. Ben de cevaplarını vermeye çalıştım."

    Kıbrıs'tan Irak, Suriye, Mısır'a kadar geniş bir coğrafyada yaşananları görüşme imkanlarının olduğunu ifade eden Arınç, "Türkiye içerisinde de bizim hükümet olarak çok başarılı işler yaptığımızı, kendilerine güven duyduklarını ve özellikle farklı inanç grupları ve azınlıklara tanınan haklar konusunda da şüphesiz çok büyük adımlar atıldığını, bunların takdir edildiğini ama Heybeliada konusunda da bir olumlu sonuca ulaşılmasını arzu ettiklerini ifade ettiler. 1.5 saat içerisinde biz bu konuları enine boyuna görüşme imkanımız oldu" değerlendirmesinde bulundu.

    "ABD daha gayretli olmalı"

    Suriye ve diğer konulardaki bir tanımlamanın çok hoşuna gittiğine değinen Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "(Siz öyle bir coğrafyadasınız ki biz meseleye çok uzaktayız, siz çok yakındasınız. Çok yakında olan insanlar bu ateşi farklı bir şekilde hissedebilirler. Gördükleri zarar farklıdır. Bu olumsuzluklardan etkilendikleri alanlar farklıdır ama biz dışarıdan bakıyoruz. Böylesine bizim uzak, sizin yakın olmanız dahi meseleye farklı açılardan bakmamızı gerektirmiyor. Biz de Suriye'de yaşananlardan fevkalade üzüntü duyuyoruz, bu savaşın, bu iç savaşın bir an önce bitmesini istiyoruz.' Bu konuda tabii hem oradaki birtakım unsurların varlığı hem de Esed'in siyasi anlamda da gücünün, otoritesinin zayıflaması ve siyaseten yönetimden uzaklaşması konusunda görüş beraberliğimiz var.

    Cenevre 2'nin bir an önce toplanması, kimyasal silahların tespiti ve imhası konularda da biz ABD'nin daha gayretli olması gerektiğini, çünkü İkinci Cenevre'nin konuşulduğu günden bu yana aylar geçtiğini ama kimlerin katılacağı belli olmamakla birlikte ne zaman toplanacağının da belli olmadığını, İkinci Cenevre Konferansı'ndan faydalı bir sonuç bekliyorsak 'şunlar, şunlar, şunlar da olmalı' şeklinde hükümetimizin görüşünü kendilerine aktardık. Onlar da aynı düşündüklerini ifade ettiler."

    "Irak, Kıbrıs ve Mısır konuları da görüşüldü"

    "(Irak'ta Maliki ve onların yönetimiyle Türkiye arasında yeniden bir ilişkinin güçlendirilmesi iyi olacak, zaten bu adımları atıyorsunuz, biz de takip ediyoruz) dediler" ifadesini kullanan Arınç, "Irak'ın kuzeyindeki yönetimle Türkiye arasındaki ilişkilerin de olumlu olduğunu belirttiklerini" söyledi.

    Arınç, "Tabii Diyarbakır spesifik olarak gündeme gelmedi ama onlar zaten bu ziyaretin sürece verilen desteğin farkındalar" değerlendirmesinde bulundu.

    Mısır'da yaşananları detaylı konuşmadıklarını bildiren Arınç, "Onlar da demokrasiye müdahale edilmemesi gerektiğini ama yaşanan olaylardan da orada çatışmaların bir an evvel son bulması ve seçimlere bir an evvel gidilerek normalleşme sürecinin gerçekleşmesinin uygun olacağını söylediler" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow