hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Halk GYO halka açılıyor

    Halk GYO halka açılıyor
    expand

    Pay başına 1.35 lira ile 185.5 milyon lira sermaye artırımına çıkılacak Halk GYO'nun halka arz kapsamında ayın 13-15'i arasında talep toplanacak.

    Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ Genel Müdürü Kazım Şimşek, halka arzla ilgili basın toplantısında, önemli lokasyonlarda 3 arsa, devam eden iki proje ve düzenli kira getirisi olan 22 binayla birlikte, portföylerinde 27 gayrimenkul bulunduğunu söyledi.

    Kuruluşlarından bugüne gayrimenkul portföy büyüklüklerinin yüzde 119 artışla 1 milyar lirayı aştığını, portföyün yüzde 61'inin henüz karlılığa yansımamış olan arsa ve projelerden oluşmasına karşın, toplam 42 milyon lira kar elde ettiklerini belirten Kazım Şimşek, düzenli kira getirisi ve ofis ağırlıklı portföyü, otel ve konut gibi farklı ve karlı projelerle çeşitlendirerek büyütmeyi hedeflediklerini kaydetti.

    İstanbul Finans Merkezi'nin yüzde 20'ye yakın payla en büyük paydaşı konumunda olduklarını ve portföylerinin yüzde 46'sını oluşturan proje kapsamında ikisi kule olmak üzere beş bina inşa edileceğini aktaran Şimşek, projenin tamamlanmasıyla 2017 başında portföy büyüklüklerini 3 milyar liraya ulaştırmayı hedeflediklerini bildirdi.

    İstanbul Finans Merkezi'nin süresinde bitirilmesi hedeflenen ve çok önemsenen bir proje olduğunu belirten Şimşek, "Dolayısıyla askıya alınması söz konusu değildir. Böyle bir duyumumuz da yoktur" dedi.

    "Biz yeni yatırımcıyı getiriyoruz"

    Halk Yatırım Menkul Değerler AŞ Genel Müdürü Murat Çetinkaya ise şu anda yaklaşık 400 şirketin borsaya açık olduğunu belirterek, bunların sadece 71'inin piyasa değerinin 1 milyar liranın üzerinde olduğunu söyledi.

    Piyasa değeri 1 milyar liranın üzerinde olan şirketlerin, borsaya gelmesi gerektiğini vurgulayan Çetinkaya, Halk GYO'da 250 milyon lira tutarlı bir satış hasılatından bahsedildiğini kaydetti.

    Söz konusu bu halka arz gerçekleştikten sonra şirkete girecek parayla birlikte Halk GYO'nun beklenen piyasa değerinin 1 milyar lira civarında olacağını belirten Çetinkaya, bu yüzden sermaye piyasalarına önemli bir kapı açtıklarını düşündüklerini dile getirdi.

    Yüzde 32,5 iskonto ile yatırımcının karşısına çıktıklarını aktaran Çetinkaya, "Pay başına 1,35 lira ile 185,5 milyon lira sermaye artırımına çıkıyoruz. Ayın 13-14-15'inde tek fiyat yöntemiyle talep toplama usulü ile bu sermaye artırımını gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz" dedi.

    Türkiye'deki sermaye piyasalarında oyuncu ve yatırımcı sayısının kısıtlı olduğunun altını çizen Çetinkaya, sözlerine şöyle devam etti:

    "200 bin tane bakiyeli yatırımcı sayısından bahsedilir. Halkbank gibi büyük bilançoların sermaye piyasalarını destekliyor olmasının önemi tam da bu noktada ortaya çıkıyor. Biz son 2 senedeki halka arzlarda, Halk Yatırımın'ın gerek lider, gerek eş lider olarak müdahil olduğu halka arzlarda, yeni yatırımcının yüzde 43'ünü bizim temsil ettiğimizi gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.

    Bu, Halkbank'ın 2. halka arzında da böyleydi; Deniz Yatırım'ın gerçekleştirdiği TÜMOSAN'ın halka arzında da... Biz yeni yatırımcıyı getiriyoruz. Bir şirketin hisse senedini yatırımcımıza satarken uzun vadeli düşünmesi gerektiğini söylüyoruz. Sadece bireysel yatırımcı değil, kurumsal yatırımcının da bu işlerde elini taşın altına sokması gerekiyor.

    İşte bu noktada Türkiye'de kurumsal yatırımcı tanımı henüz çok çok olgunlaşmış değil. Yatırım fonlarının büyüklüğü 30 milyar lira, emeklilik fonlarının büyüklüğü ise 20 milyar lira. Toplam 50 milyar liralık bir büyüklükten bahsederken hisse senedi piyasasına kanalize edebilecekleri büyüklük 5 milyar liranın üzerinde gibi...

    Toplam 26 konsorsiyum üyesi var. 8 eş liderimiz var. Büyük oyuncular 'Biz bu kağıdı satmak istiyoruz' dediler. Biz de konsorsiyuma şunu söyledik; 'Toplam 250 milyon liralık halka arzın ne kadarını satarsanız satın, kalanını zaten biz satıyoruz, Halk Yatırım bakiyeyi yükleniyor'. Bu da önemli bir teknik ayrıntıdır.

    Uzun zamandır bakiye yüklenim yöntemiyle halka arzı görmemiştik. Bu da bizim kendi şirketimizin hisse senedine, geleceğine, Türkiye'nin gayrimenkul sektörüne yapacağı katkılara inancımızın bir göstergesidir. Kağıdı satmakla hiçbir derdimiz yok. İstediğimiz şey mümkün olduğu kadar çeşitli kanallara dağılsın."

    Çetinkaya, İstanbul Finans Merkezi konseptine inananların bu şirketin hisse senedini satın alması gerektiğini belirterek, bu konseptin yüzde 20'sinin Halk GYO'ya ait olduğunu anımsattı.

    Halka arz edilecek hisselerin yüzde 80'inin yurtiçi bireysel yatırımcılara, yüzde 20'sinin ise yurtiçi ve yurtdışından başvuracak kurumsal yatırımcılara ayrıldığı bilgisini veren Çetinkaya, yabancı yatırımcılardan talep gelmesi durumunda bunu değerlendirebileceklerini ifade etti.

    Türkiye'nin ölçeğine bakıldığı zaman, Halk Bankası'nın ikincil halka arzı bir tarafa bırakıldığında son 2 yılda 250 milyon liralık bu halka arzdan daha büyük bir halka arz olmadığını vurgulayan Çetinkaya, "Ama küresel ölçekte halen küçük bir halka arz. Dolayısıyla yüzde 80 yurtiçi bireysel tarafta satacağımızı düşündüğümüz bu kağıt için, tek talebin, tek fiyatın, tek talepte fiyat toplamanın daha uygun olacağını düşündük" şeklinde konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow