hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "İş kazasında her gün 4 kişi hayatını kaybediyor"

    İş kazasında her gün 4 kişi hayatını kaybediyor
    expand

    Türkiye'de her gün 172 iş kazasında 4 kişi hayatını kaybederken, 6 kişi sürekli iş göremez hale geliyor.

    Bartın Halk Eğitim Merkezi'nde Bartın Aktif İş Adamları Derneği (BAKİAD) tarafından Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü işbirliği ile 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasası ile ilgili bilgilendirme semineri düzenlendi.

    Sosyal Güvenlik Eğitim Uzmanı Betül Gürler, seminerde yaptığı konuşmada, iş sağlığı ve güvenliğinin çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlamak için yapılan sistemli ve bilimsel çalışmalardan oluştuğunu söyledi.

    Dünyada her yıl 270 milyon iş kazasında 2 milyon kişinin hayatını kaybettiğini, 160 milyon kişinin de işle ilgili hastalık veya sakatlanma yaşadığını ifade eden Gürler, şöyle konuştu:

    "Türkiye'de her gün 172 iş kazasında 4 kişi hayatını kaybederken 6 kişi sürekli iş göremez hale geliyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda cezalandırıcı bir yaklaşım yerine önleyici bir yaklaşım esas alındı, kanun iş kazası veya meslek hastalığı yaşanmadan önce önlem almaya yöneliktir.

    Bütün iş yerlerine risk değerlendirmesi zorunluluğu getirilmektedir. Risk değerlendirmesi çok önemlidir, yapılmadığı takdirde cezaları vardır. İşveren iş yerinde çalışanların sağlık ve güvenliğini etkileyecek tehlikelerin belirlenerek gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayacaktır.

    İş yerleri yapılan işin niteliğine göre az tehlikeli, tehlikeli, çok tehlikeli şeklinde tehlike sınıflarına ayrıldı. Bir işçi bile olsa tüm iş yerlerinde risk değerlendirme ve acil durum planı şartı vardır. Planı olmayan şubattan sonra her ay 5 bin liranın üzerinde ceza ödeyecek.

    6331 sayılı kanun hükümleri 50 ve daha fazla çalışanı olan tüm iş yerleri için 1 Ocak 2013'de başladı. 50 kişiden az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde ise 30 Haziran 2013'te, 50 kişiden az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleriyle tüm kamu iş yerleri için 30 Haziran 2014'te başlayacak."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow