hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Borsa İstanbul'da ilk gong 5 Nisan'da

    Borsa İstanbulda ilk gong 5 Nisanda
    expand

    Başbakan Yardımcısı Babacan, Borsa İstanbul'un ilk gongunun 5 Nisan'da Başbakan Erdoğan tarafından çalınacağını bildirdi.

    Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ankara Ticaret Odası'nın Olağan Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun çok önemli olduğunu söyledi.

    Ali Babacan, Türkiye'nin bankacılık sisteminin büyük olmasına karşılık, sermaye piyasasının çok zayıf olduğunu belirtti.

    Kaynak denilince herkesin banka kredisini anladığını ifade eden Babacan, gelişmiş bir sermaye piyasası olması durumunda çok farklı ortaklık modelleri ile daha geniş ortaklık zeminleri kurma imkanı olduğunu vurguladı.

    Bununla ilgili dünyada çok ciddi bir birikim olduğunu kaydeden Babacan, bankaların kredi şeklinde değil, geniş tabanlı ortaklıklar, hisse satışı şeklinde kaynak bulma imkanları olduğunu belirtti.

    Babacan, yeni yasal mevzuatın bunun önünü açtığını bildirdi.

    ''İlk gongu Başbakan Erdoğan çalacak''

    Borsa İstanbul'un ilk gongunun 5 Nisan'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından çalınacağını belirten Babacan, İMKB'yi, altın borsasını ve bütün borsaları aynı çatı altında topladıklarını kaydetti.

    Ürüne dayalı, elektriğe dayalı menkul kıymetlerin hepsinin Borsa İstanbul çatısı altında toplandığını anlatan Babacan, ''Bir bakıma Türk sermaye piyasalarının hem içeriye hem dışarıya bakan tek yüzü olacak bu borsa'' dedi.

    Babacan, söz konusu borsanın Ankara'ya, İzmir'e birer şubesini açacaklarını açıkladı.

    Sermaye Piyasası Kurulu'nu (SPK) sıfırdan yeniden oluşturduklarını ifade eden Babacan, Türkiye'de sağlıklı bir kalkınma için sermaye piyasalarının da en az bankacılık kadar güçlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

    İstanbul Tahkim Merkezi

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) yönetiminde ağırlıklı olarak yer alacağı İstanbul Tahkim Merkezi'nin kurulmasına ilişkin tasarıyı TBMM'ye gönderdiklerini belirten Babacan, şunları kaydetti:

    ''İstanbul Tahkim Merkezi'nde, özel sektör ağırlıklı bir yapıyla ihtilaflar önce oradaki hakem müessesiyle çözülecek. İnşallah iyi kurgulanırsa ve oraya giden konular hızlı ve acil bir şekilde çözülürse, güven oluşturulursa biz bu tahkim merkezinin mahkemelerimiz üzerindeki yükün önemli bir kısmını alacağını düşünüyoruz.

    Bizde hakimlerimiz, savcılarımız hep hukukçudur. Avrupa'ya, dünyaya bakın çok farklı formasyondan gelen kişiler de hakim, savcı olabiliyor. Hele de o sektörün içindeyse ve damdan düştüyse çok daha çabuk kavrayabiliyor konuları. İstanbul Tahkim Merkezi, bu açıdan daha damdan düşmüş, daha bir konulara fiilen yakın kişilerden oluşacağı için iyi çalışacağını ümit ediyoruz.''
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow