hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası'nın altın rezervi şaşırttı

    Merkez Bankasının altın rezervi şaşırttı
    expand

    Merkez Bankası'nın haftalık verilerine göre, altın rezervi altının fiyatındaki değer kaybına rağmen bir önceki haftaya göre değişmeyerek 21,36 milyar dolar oldu.

    Altın fiyatında 12 Nisan tarihinde başlayan hızlı düşüşün etkisiyle Merkez Bankası rezervinin düşeceği beklentisi de bugün açıklanan veriyle birlikte boşa çıkmış oldu.

    Bankaların zorunlu karşılıkların altın cinsinden tutulabilmesine imkan verilmesiyle TCMB'nin altın rezervleri tarihinin en yüksek seviyesi olan 21,36 milyar dolara kadar yükselmişti.

    Altının fiyatı 12 Nisan 2013 tarihinde 1.561 dolar/ons seviyesinden hızlı bir şekilde düşüşe geçmiş ve iki günde 1.350 dolar/onsun altına kadar gerilemişti.

    Altın fiyatındaki sert düşüşün rezervlere yansımamasıyla ilgili olarak AA muhabirine görüşlerini bildiren Ekonomist Uğur Gürses, Merkez Bankasının altın rezervlerini ay sonundaki uluslararası altın fiyatına göre değerlendirdiğini belirtti.

    Haftalık rezerv durumunun, sadece Merkez Bankasının kasasına giren ya da çıkan altın miktarına göre değiştiğini ifade eden Gürses, "Uluslararası piyasada değişen ons fiyatı ise Merkez Bankasının altın rezervinin değerini değiştirmiyor. Çünkü önceki ay sonundaki fiyata bakılıyor ve ay boyunca o fiyattan değerlendiriliyor" dedi.

    Mart ayının son iş günündeki altın ons fiyatının 1.600 dolar/ons olduğunu hatırlatan Gürses, değerlendirmesine şöyle devam etti:

    "Merkez Bankasının 19 Nisan'daki altın miktarı ise 415 ton. Tam olarak 21 milyar 362 milyon dolar ediyor. Ay sonundaki ons fiyatı bugünkü düzeyde yani 1.465 dolarda kalırsa 415 ton altın 19.5 milyar dolar edecek. Yani Merkez Bankası rezervleri 1,8 milyar dolar düşecek."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow