hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası ek sıkılaştırmaya gitti

    Merkez Bankası ek sıkılaştırmaya gitti
    expand

    Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemi ile repo ihalesi açmayarak ek sıkılaştırma uygulamasına geçti.

    Bugün TCMB'nin haftalık vadede 6 milyar TL, PY bankalara ise 11.409 milyar TL repo dönüşü bulunuyordu.

    TCMB'nin haftalık vadede repo ihalesi açmaması ardından, 1.9320 seviyelerinde olan dolar/TL ilk tepki olarak 1.93'ün altına indi.

    TCMB geçen hafta PPK toplantısı ardından ek parasal sıkılaştırma uygulaması yapılan günlerde döviz satımı yapılmayacağını ve bankalara piyasa yapıcısı (PY) repo imkanı üzerinden fonlama yapılmayacağını açıklamıştı.

    Dolayısıyla bugün PY'ler dahil, bankalar faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 7.25 seviyesinden repo imkanından yararlanacak. Son PPK açıklamaları öncesinde PY bankalar daha önce ek sıkılaştırma günlerinde faiz koridorunun üst bandının 50 baz puan altından TCMB'den repo imkanı kullanabiliyorlardı.

    Geçen hafta Çarşamba günü politika faizinin hemen üzerinde yüzde 4.73 seviyesinde olan fonlama maliyeti dün itibarıyla yüzde 5.88'e yükseldi. Bankacıların yaptığı hesaplamaya göre fonlama maliyeti bugün yüzde 6.50'ye doğru yaklaşabilir.

    Piyasanın bugün yüzde 7.25 seviyesinden TCMB'den en az 10 milyar TL tutarında fonlama ihtiyacı olduğu hesaplanıyor.

    Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Doların gelişmekte olan ülke para birimlerine göre güçlendiğini görüyoruz. Gelişmekte olan ülke genelinde değer kaybı var. İstisnai günde döviz satışı yapılamayacak olması büyük bir dezavantaj bu nedenle ek sıkılaştırma etkisi sınırlı kalıyor" dedi ve ekledi:

    "Dış ticaret verileri de olumlu. Fonlama maliyeti de oldukça yükselecek. Tüm bunları düşündüğümüzde TL'nin gün içinde gelişmekte olan ülkelere göre pozitif ayrışan bir seyrini görmemiz olası."

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Haziran ayında dış ticaret açığı yüzde 18.9 artarak 8.57 milyar dolar oldu ve 10.2 milyar dolarlık beklentinin oldukça altında kaldı.

    Öte yandan TCMB verilerine göre, piyasa 3,960.2 milyon lira artı rezervle açıldı. Bankaların serbest depo bakiyeleri 16,278.4 milyon lira oldu. Rezerv dün 2,881.3 milyon lira, bankaların serbest depo bakiyeleri ise 17,844.6 milyon lira olmuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow