hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kur ve faiz yükseldi

    Kur ve faiz yükseldi
    expand

    Merkez Bankası açıklamaları ve yurtdışı piyasalardaki bozulmanın etkisiyle kur ve faiz yükseldi.

    MB Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamaları ağırlıklı olmak üzere, dış piyasalardaki bozulmanın da etkisiyle dolar/TL kademeli olarak yükselerek 2.00 seviyesini aşarken; faizler de yönünü yukarı çevirdi.

    Bankacılar TCMB'nin kısa vadede TL'de değerlenme sağlayacak yeni bir adım atmayacak olmasının kurda yukarı harekete neden olduğunu belirtiyor.

    Öte yandan, geçen hafta oldukça yüklü olduğu belirtilen kurumsal döviz talebinin de devam ettiğine dikkat çekiliyor.

    Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, döviz kurundaki yükselişin etkisiyle enflasyonun yılsonunda yüzde 6.2-7.4 bandında kalacağını belirterek, kısa vadede faizlerde bir değişiklik beklenmemesi gerektiğini ve TL'deki aşırı değer kaybının geri dönüşünün olacağını öngördüklerini söyledi.

    Odeabank Stratejik Planlama Grup Müdürü Erkan Dernek, Başçı'nın mevcut piyasa faiz oranları konusunda rahat olduğunun altını çizdiğini belirterek, "Başçı'nın açıklamaları cari açık finansmanı konusunda rahat olduğunu ve finansman konusundan daha fazla baskı beklemediğinden faiz artırımlarına ihtiyaç olmadığını gösteriyor" dedi ve şöyle devam etti:

    "TL'deki değerlenme konusunda ise hızlı bir değer kazanımındansa, döviz likiditesi politikasını zamana yayarak yönlendirmeyi ve bunun sayesinde büyüme ve cari açık komposizyonunu dengeli bir şekilde yönetme isteğine işaret ediyor. Piyasalar yurt dışı gelişmeler ve belirsizliğin altında dalgalanmalar yaşarken, kur bugün yine cari açık fonlamasında riskli algılanan ülkelerde gözlemlenen değer kaybına maruz kalıyor."

    Kısa vadeli faizlerde ayarlamayı ancak enflasyon görünümünde bir tehlike görürlerse yapacaklarını söyleyen Başçı, "REK'te şu anda 110 çizgisinin altındayız ve TL aşırı değersiz noktasında ve bu piyasa şartlarında geri döner" dedi.

    Bir bankacı ise, "Son dönemde gelişen ülke para birimlerindeki iyimser seyir ile birlikte TL'ye de giriş görülmüştü. Ancak bu yabancıların kurdaki yükselişten rahatsız olup bu pozisyonlarını kısmen kapattıklarını görüyoruz" dedi.

    Başçı'nın açıklamaları öncesinde 1.9865 seviyelerinde olan dolar/TL, dış piyasalardaki bozulmanın da etkisiyle kademeli olarak en son 18 Eylül'de gördüğü 2.0036'ya kadar yükseldikten sonra, saat 17.11'de 2.0016/2.0020 seviyesinde.

    Açıklamalar öncesi 2.3339 seviyesinde olan sepet bazında TL ise 2.3525'e kadar yükseldikten sonra, aynı saatte 2.3499 seviyesinden işlem görüyor.

    Başka bir bankacı ise, "Kurdaki yükseliş Başçı'nın açıklamaları ile başladı, üzerine dış piyasalardaki bozulma da eklenince yükseliş hızlandı. Rusya'dan gelen haber de kötü" dedi.

    Münih merkezli ekonomik araştırma kuruluşu Ifo'nun verilerine göre, Alman iş dünyası eğilim endeksi Eylül'de 107.7 ile beklentilerin altında açıklandı.

    Verinin ardından euro, dolar karşısında değer kaybetti. Euro/dolar paritesi saat 17.12'de 1.3481 seviyesindeydi.

    Öte yandan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, ABD ile ülkesi arasında Suriye hakkındaki görüşmelerin yolunda gitmediğini ve Rusya'nın kimyasal silahlar hakkında varılan anlaşmanın ABD'nin olası bir askeri müdahalesini sadece ertelemiş olmasından endişelendiğini söyledi.

    Bir bankanın tahvil-bono işlemcisi ise, "Bonoyu ise biraz kur, biraz da yılsonu enflasyon öngörüsünün yukarı atılması bozdu" dedi.

    Başçı, enflasyonun Temmuz enflasyon raporu ile uyumlu gittiğini söyleyerek, "Dolar 1.92'de kalsaydı yıl sonunda enflasyonda yüzde 6.2'yi yakalardık, kur nedeniyle yılı yüzde 6.2 ile yüzde 7.4 arasında bitireceğimizi düşünüyoruz" dedi.

    Başçı, "Enflasyon tahminlerle uyumlu hale gelene kadar sıkı, tedbirli para politikasına devam edeceğiz; yakın dönemde faizde artırım da, indirim de beklemeyin" diye konuştu.

    Başçı'nın açıklamaları öncesinde yüzde 7.93 seviyesinde olan gösterge faiz yüzde 8.04'e kadar yükseldikten sonra spot kapanışta ortalama yüzde 7.95, valörlüde son işlemlerde yüzde 8 seviyesindeydi.

    Öte yandan yüzde 8.95'ten yüzde 9.17'ye kadar yükselen 10 yıllık tahvil ise spot kapanışta ortalama yüzde 9.05, valörlüde son işlemlerde yüzde 9.10 seviyesindeydi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow