hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nail Satlıgan hayatını kaybetti

    Nail Satlıgan hayatını kaybetti
    expand

    Marx’ın başyapıtı Kapital üzerine çalışmalarıyla Marksist literatüre önemli katkılarda bulunan Nail Satlıgan hayatını kaybetti. Satlıgan, Kapital'in 2011'de Yordam Kitap'tan çıkan Almanca aslından çevirisinin ortak çevirmenlerindendi. Satlıgan, Marx ve Engels'in ortak eserleri "Komünist Manifesto"yu da Türkçeye çevirmişti.

    Uzun süredir kanser tedavisi gören Kapital ve Komünist Manifesto'nun çevirmenlerinden iktisatçı yazar Nail Satlıgan dün gece yaşamını yitirdi.

    İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ndeki öğretim üyeliği görevinden 2006 yılında emekli olan Satlıgan, Marx’ın Kapital'i üzerine çalışmalarıyla biliniyordu. Komünist Manifesto'yu Türkçe'ye çeviren Satlıgan, Kapital'in Türkçe'ye çevirilmesinin uzun serüveni içinde Mehmet Selik'in Almanca aslından başladığı yarım kalan çeviriyi tamamlamıştı. Sol Yayınları'nın İngilizce'den yapılan çevirisinin ardından Kapital'in Almanca'dan çevirilen Birinci Cildi 2011'de Yordam Kitap tarafından yayınlanmıştı.

    Marksist literatüre katkı sağlayan çok sayıda kitap ve makaleye imza atan Satlıgan, son dönemde de Sungur Savran ve Ahmet Tonak'la birlikte "Kapital'in İzinde"yi yazmış, "Dünya Kapitalizminin Bunalımı" adlı kitabı da Sungur Savran ile birlikte derlemişti. Satlıgan, Yordam Kitap'tan çıkan Kapital'in çevirinin yanı sıra iki cildin da kavram editörlüğünü üstlenmişti. Satlıgan, Kapital çevirisini ve kitaplarını ağırlaşan hastalığının etkisi altında sürdürmüş ve tamamlamıştı.

    Satlıgan'ın ölümü üzerine Yordam Kitap'tan yapılan açıklamada, "Bir ömür 'Kapital'in izinde' yürüyen, yıllarını Kapital'in Almanca aslından Türkçeye kazandırılmasına adayan Nail Satlıgan, düşünce dünyamıza ve Türkiye Marksizmine kazandırdıklarıyla daima anılacak, yaşayacak ve yaşatılacaktır.
    Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Güle güle Nail Hoca" denildi.

    Satlıgan'ın vasiyeti gereği cenaze töreni yapılmayacak ve önümüzdeki günlerde dostları tarafından bir anma toplantısı düzenlenecek. Toplantının tarihi ve yeri ayrıca ilan edilecektir.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow