hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan Metris'teki gardiyanı ziyaret etti

    Erdoğan Metristeki gardiyanı ziyaret etti
    expand

    Başbakan Erdoğan, çeşitli açılışlar için gittiği Adana'da 35 yıl önce gözaltına alınıp 1 gün kaldığı Metris Askeri Cezaevi'nde kendisine çorba ikram eden gardiyan onbaşıyı ziyaret etti. Eski onbaşı Erdoğan ile "güzel günlerinin" geçtiğini anlattı.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ceyhan ilçesinde düzenlenen toplu açılış ve miting sonrası 35 yıl önce Metris Cezaevi'nde askerken kendisine yardım eden Fehmi Kanlı'yı evinde ziyaret etti.

    "Erdoğan ile güzel günlerimiz geçti"

    Erdoğan, Cumhuriyet Meydanı'ndaki programı sonrası Kanlı'nın Sarısakal Mahallesi'ndeki evine misafir oldu. Basına kapalı gerçekleşen ziyarette Fehmi Kanlı, başbakanı tatlı ve dolma benzeri yemeklerle ağırladı. Erdoğan, evden ayrıldıktan sonra basın mensuplarının sorularını cevaplayan Fehmi Kanlı, başbakan ile dostluklarının 35 yıl öncesine dayandığını söyledi. Erdoğan ile güzel günlerinin geçtiğini anlatan Kanlı, "Şimdi de bir fırsatını bulup ziyarete geldi. Kıvanç duydum, eski günleri, memleket meselelerini konuştuk. Ev yemekleri ikram ettim. Başbakan ile gerçekten biz samimi iki dostuz. Kendisi gerçekten bir dünya lideridir. Ziyadesi ile memnun oldum" dedi.

    Fehmi Kanlı: "İnsana insan olduğu için değer verilir"

    Askerliğini yaptığı Metris Cezaevi günlerine dair anıların detayını vermek istemeyen; ancak ısrar üzerine özet bir şekilde aktaran Fehmi Kanlı, "Onlar (Erdoğan ve arkadaşları) herhalde yürüyüşten geliyorlarmış. Sonra Metris Cezaevi'ne düştüler. Yemek saati olmamasına rağmen biz yardım ettik. Bunu her insanın yapması gerek. Fakat bazı yasaklar olduğu için olmuyor. Fakat biz verdik. (çorba) Karınlarını doyurduk. O an hazırda ne varsa götürdük. İnsana insan olduğu için değer verilir. Bizde insanlık görevimizi yaptık. Çok anılarımız var; onlar biraz bende kalsın." şeklinde konuştu.

    "Recep Tayip Erdoğan, Bir Liderin Doğuşu" isimli kitapta, Erdoğan'ın bir gösteri sonrasında gözaltına alınıp bir gün Metris'te kaldığı daha sonra sevk edildiği Selimiye Kışlası'nda da savcı karşısına çıkarılıp serbest bırakıldığı anlatılıyor.

    Darbeden sonra bir işkence merkeziydi

    Metris Cezaevi, 12 Eylül Darbesi'nden sonra 1981 yılında açıldı. Sol örgüt üyelerinin tutulduğu cezaevi türkülere konu oldu. Metris Askeri Cezaevi'nde rutin olarak uygulanan işkence ve insanlık dışı muamele yıllarca sürdü. Cezaevindeki bu uygulamalara karşı 1984 yılında mahkumlar ölüm orucu başlattı. Metris'te 1981 ile 1985 arasında ölen ve sol örgüt davalarından yargılanan kişilerin isimleri şöyle: İsmet Taş, Hüseyin Aydın, Adil Can, Abdullah Meral, Haydar Başbağ, Fatih Öktülmüş, Hasan Telci.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow