hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Oktay Ekinci son yolculuğuna uğurlandı

    Oktay Ekinci son yolculuğuna uğurlandı
    expand

    Beyin kanaması nedeniyle 61 yaşında vefat eden Cumhuriyet gazetesi yazarı, yüksek mimar Oktay Ekinci'nin cenazesi, Kanlıca Mezarlığı'nda toprağa verildi.

    Beyin kanaması nedeniyle 61 yaşında vefat eden Cumhuriyet gazetesi yazarı, yüksek mimar Oktay Ekinci son yolculuğuna uğurlandı.

    Oktay Ekinci'nin cenazesi, 1998-2002 ve 2004-2006 yılları arasında genel başkanlığını yaptığı Karaköy'deki Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde düzenlenen törenin ardından, 1980'lerden bu yana köşe yazarlığını yaptığı Cumhuriyet gazetesine getirildi.

    Gazetenin bahçesindeki katafalka yerleştirilen Ekinci'nin cenazesinin yanına fotoğrafı konulurken, tabutun üstü çiçeklerle donatıldı.

    Ekinci'nin eşi Zehra Ekinci'nin çocuklarının yardımıyla ayakta durduğu ve çok üzgün olduğu görüldü.

    Törene, Ekinci'nin eşi Zehra, oğulları Kerem ve Esat Ekinci, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal, Kadir Gökmen Öğüt, Süleyman Çelebi, Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, Eski Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, ressam Bedri Baykam, yönetmen Yüksel Aksu, Cumhuriyet gazetesi yazarları ile çok sayıda seveni katıldı.

    Törende konuşan Cumhuriyet gazetesi yazarı Orhan Erinç, Oktay Ekinci'nin en çok vurgulanan özelliğinin bilgelik olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Oktay, gerçek bir bilgeydi. Onun yanında gazeteciydi, daha önceleri karikatüristti, mimardı ama Oktay son dönemde giderek azalan yurtsever,
    Atatürkçü, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından biriydi. Mimardı ama mimarlığın ticarete alet edilmesine karşıydı. Para kazanmaktan çok mimarlığın, bilimsel kuralları çerçevesinde, çevreyi bozmadan, insanlara hem görüntü hem de yaşamda sıkıntı vermeden yapılması konusunda savaş vermekteydi. Özellikle, kendi deyimiyle anadilinde yazdığı yazılarda, Türk mizahının seçkin örneklerini vermeyi sürdürürdü. Oktay Ekinci'yi Cumhuriyet çalışanları olarak, buranın temel direklerinden biri olarak görürdük."

    Tören sırasında, Gülcemal Karakoç isimli vatandaş Ekinci anısına şiir okudu.

    Konuşmaların ardından, Ekinci'nin ailesi taziyeleri kabul etti. Cenaze bir süre Cumhuriyet gazetesinde bekletildikten sonra, cenaze aracıyla Şişli Camisi'ne götürüldü.

    Ekinci'nin cenazesi ikindi vakti kılınan cenaze namazının ardından Kanlıca Mezarlığı'nda toprağa verildi.

    Oktay Ekinci'nin özgeçmişi

    Oktay Ekinci, 1952 yılında Balıkesir'de doğdu. İlkokulu Erzincan ve İstanbul'da, orta öğrenimini İstanbul Pertevniyal Lisesi'nde tamamlayan Ekinci, 1969'da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü'nde öğrenimine başladı.

    Öğrencilik yıllarında Politika gazetesinde ve çeşitli dergilerde yazarlık ve çizerlik yapan Ekinci, karikatür çalışmalarıyla sergilere katıldı.

    Mimarlar Odası'nın çeşitli kademelerinde yöneticilik görevleri üstlenen Ekinci, 1980'lerden bu yana Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.

    Ekinci, 1993'ten bu yana Mimar Sinan Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak yüksek lisans öğrencilerine "Kentsel Planlamada Yerel Kimlik" ve "Koruma Politikaları" dersleri verdi.

    İstanbul, Erzurum ve Antalya'da kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurullarında görev yapan Ekinci, çeşitli ödüller aldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow