hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AB liderlerinden ABD'ye bildirili tepki

    AB liderlerinden ABDye bildirili tepki
    expand

    Avrupa Birliği liderleri, Amerikan Ulusal Güvenlik Konseyi'nin (NSA) dinleme faaliyetlerine bir bildiriyle tepki gösterdiler.

    Brüksel'de düzenlenen AB Zirvesi'nin resmi gündem maddesi olmasa da yaşanan gelişmeler paralelinde tartışmaların odağına yerleşen "dinleme krizi", bu tür konularda pek alışık olunmayan bir sonuç doğurdu. Tepkilerini sözlü olarak göstermekle yetinmeyen AB liderleri, "ortak tutum" niteliğinde bir bildiri üzerinde anlaştılar.

    Bildiride, ABD'yle AB arasındaki yakın ilişkiye ve buna verilen değere vurgu yapılırken, "gizli servislerin çalışmaları ve işbirliği de dahil olmak üzere ortaklığın saygı ve güven temeline dayalı olması gerektiği" belirtildi.

    İstihbarat toplanmasının terörle mücadelede yaşamsal bir unsur olduğuna dikkat çekilen ve bu durumun ABD'yle olan ilişkiler açısından olduğu kadar Avrupa ülkeleri arasındaki ilişkiler için de geçerli olduğunun belirtildiği belgede, "Güven eksikliği, istihbarat toplamada gerekli işbirliğine zarar verebilir" denildi.

    Bildiride, Fransa ve Almanya'nın bu yılın sonundan önce sorunu giderme ve karşılıklı anlayış sağlama amacıyla ABD'yle ikili görüşmelerde bulunma niyetlerinin AB liderleri tarafından not edildiği kaydedildi.

    AB ile ABD arasında veri koruma konusunda bir çalışma grubu bulunduğuna işaret edilen belgede, "bu çerçevede hızlı ve yapıcı bir ilerleme sağlanması" çağrısında bulunuldu.

    Almanya İçişleri Bakanı'ndan tepki

     Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, Başbakan Angela Merkel'in cep telefonunun ABD gizli servisleri tarafından dinlendiği iddialarını araştırdıklarını bildirdi.

    Friedrich Bild gazetesine verdiği röportajda, ortaklar arasında telefonların dinlenmesinin Almanya'nın egemenliğe ağır bir müdahale olduğunu belirterek, "Şansölye'nin cep telefonunun dinlendiği yönünde ipucumuz var. Bunu araştırıyoruz" ifadesini kullandı.

    "Amerikalıların, iddialar doğrulanırsa bu eylemlerle kendilerine zarar verdiklerini görmeleri lazım" diyen Friedrich, bu olaydan nasıl bir sonuç çıkarıldığı yönündeki bir soruya karşılık da casusluğa karşı daha yoğun şekilde mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti.

    ABD'nin de Alman vatandaşlarının kendilerinin dinlenmesini kabul etmeyeceğinin bilincine varması gerektiğini belirterek, ABD'den özür beklediğini yineledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow