hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihçilere Yavuz'un kaftanından cüppe

    Tarihçilere Yavuzun kaftanından cüppe
    expand

    Türk Tarih Kurumu Şeref Üyeliğine seçilen 62 bilim insanına Yavuz Sultan Selim'in kaftanından tasarlanan cüppeler giydirildi.

    Çırağan Sarayı'nda "Türk Tarih Kurumu Şeref Üyeliği Töreni" gerçekleştirildi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da katıldığı törende konuşan Türk Tarih Kurumu Başkanı Mehmet Metin Hülagü, kurumun tarihini ve faaliyetlerini anlattı. Kurumun kitap yayınlamak, akademik çalışmalar yürütmek, sempozyumlar ve kongreler gibi faaliyetler düzenlediğini ifade eden Hülagü, değişik ülkelerden ve Türkiye'nin farklı illerinden gelen şeref üyelerine teşekkür etti. Hülagü, mevcut mevzuatları gereğince Türk Tarih Kurumu'na şeref üyelerinin seçildiğini söyledi.

    Türk Tarih Kurumu'na her tarihçinin tabi üye olduğunu, bunun dışında 20 üyeden oluşan bilim kurulu üyelerinin ve şeref üyelerinin bulunduğunu anlatan Hülagü, "Şeref üyelerimiz için mevcut mevzuatta hiçbir kısıtmamamız yok. Gerek Türkiye gerekse Türkiye dışından, tarih konusunda yaptığı çalışmalarla öne çıkmış, Türk tarihine hizmette bulunmuş yerli veya yabancı akademisyenlerin şeref üyeliği ile payelendirilmesi mevzuatımızda yer almaktadır" diye konuştu.

    Mevzuatları gereği, bilim kurulunun önerisiyle bir takım hocaların yurt içi ve dışından tespit edildiğini anlatan Hülagü, sözlerine şöyle devam
    etti:

    "Kabarıkça bir sayı ortaya çıktı doğrusu. Sonra da bunu kurumun bünyesinde bulunan 9 kişilik yine akademisyen arkadaşlarımızdan oluşan yönetim kurulumuzca asgariye indirmeye çalıştık. Neticede 62 şeref üyesini seçmiş olduk. Şeref üyelerimizi tebrik ederken kendilerinden iki noktada ricada bulunmak istiyorum. İçinde bulunduğumuz saray Türkiye'nin seçkin saraylarından bir tanesi olan Çırağan... Kelime anlamı itibarıyla da 'ışık saçan' demek. Dolayısıyla ben doğrusu her bir şeref üyemizin bir 'çırağan' olduğunu düşünüyorum."

    Hülagü son olarak, şeref üyelerinin bir ellerinin Türk Tarih Kurumu'nun üzerinde olmasını özellikle istediklerini belirterek, kitaplarını Türk Tarih Kurumu'nda öncelikle yayınlatmalarını arzuladıklarını dile getirdi.

    Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Derya Örs de "Türk tarihinin bir ucundan tutarak onun aydınlanması ve bilinmesi için emek, zaman harcayan siz değerli öğretim üyelerine, akademisyelere sonsuz şükranlarımızı arz ediyoruz" dedi.

    Daha sonra şeref üyesi olan bilim adamlarına Yavuz Sultan Selim'in kaftanından tasarlanan cübbeler giydirildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow