hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya liderleri Mandela'yı anma töreninde buluşacak

    Dünya liderleri Mandelayı anma töreninde buluşacak
    expand

    Güney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela için yarın Johannesburg'daki FNB Stadyumu'nda konuk devlet ve hükümet başkanlarının da katılımıyla resmi anma töreni yapılacak.

    Törene ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere Veliaht Prensi Charles, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck başta olmak üzere çok sayıda liderin katılması bekleniyor.

    Anma töreni, dünyanın dört bir yanından gelenlerin gösterdiği yoğun ilgi sebebiyle, bölgeye kurulacak dev ekranlardan da izlenebilecek.

    Stadyum çevresinde, yoğun güvenlik önlemleri alınırken, yarın 11.00'da başlaması öngörülen tören için çevre yollar trafiğe kapatılacak.

    Naaşı halkın ziyaretine açılacak

    Mandela'nın bir askeri hastanede muhafaza edilen naaşı, 11 Aralık Çarşamba sabahı törenle Güney Afrika'nın ulusal başkenti kabul edilen Peretoria'daki, hükümet ve devlet başkanlığına ev sahipliği yapan Union Buildings'e nakledilecek.

    Naaş, aynı gün saat 10.00'dan itibaren sırasıyla önce Mandela'nın ailesi, daha sonra konuk devlet ve hükümet başkanları tarafından ziyaret edilecek. Mandela'nın naaşı Cuma gününe kadar halkın ziyaretine açık kalacak.

    Union Buildings'in önünde yer alan büyük parkta törende kullanılacak ahşap bir bina inşa edilirken, temizlik görevlileri, bahçıvanlar da bölgede yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Union Buildings'in önünde yer alan anıta Mandela anısına bırakılan çiçekler ve mesajlar da oldukça dikkat çekiyor.

    Cenaze töreni için ülkeye gelen medya mensuplarının, çevre evlerin balkonları ve teraslarında günler öncesinden yerlerini aldıkları gözleniyor.

    Tören için yapılan hazırlıklar, ülke vatandaşlarının yanı sıra turistlerin de oldukça ilgisini çekiyor.

    Vatandaşları duygularını paylaştı

    Union Buildings'teki hazırlıkları takip eden AA muhabirinin sorularını cevaplayan Güney Afrika vatandaşı Brian Homewood, Mandela'nın Güney Afrika'da farklı kesimleri bir araya getiren barışçıl kişiliğine dikkati çekerek, "Mandela, o dönemlerde hiç kimsenin mümkün olduğunu düşünmediği işleri başardı" dedi.

    Mandela'yı "dürüstlüğü ve tevazusuyla, başarılı bir kişilik" olarak tanımlayan Homewood, "Başkan olduğu dönemlerde çok güçlü ve aktif bir insandı. Onu hep güçlü günlerindeki haliyle hatırlayacağız. Bunlar, bizim için aziz hatıralar. Mirası her zaman yaşayacak" şeklinde konuştu.

    Bir diğer Güney Afrikalı Cathrine Tshiambala da duygularını "Mandela'nın ruhunu korumalıyız. Bunun yolu da birbirimize saygı göstermek" şeklinde ifade ederken, Shirley Lithole ise, Mandela'nın yaptıklarının önce Güney Afrika, sonra da bütün Afrika ve dünya için önemli olduğunu vurgulayarak, "O, herkese örnek oldu. Biz Güney Afrikalılar için o bir baba gibiydi. Tıpkı gerçek bir baba gibi, öldükten sonra da öğrettikleri kalacak" diye konuştu.

    "Ölümü bizi öncelikle üzdü" ifadesini kullanan Lithole, "Mandela'nın öleceğini tabii ki biliyorduk, herkes ölecek, ama onun ölümü bize çok erkenmiş gibi geliyor. Onun varlığı bizim için çok şey ifade ediyordu" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow