hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'nin beşinci yüz nakli yapıldı

    Türkiyenin beşinci yüz nakli yapıldı
    expand

    Muğla'da beyin ölümü gerçekleşen Polonyalı Andrzej Kucza'nın yüzü, Recep Sert adlı hastaya nakledildi.

    Tatilini geçirdiği Akyaka beldesinde 14 Temmuz'da denizde boğulma tehlikesi geçiren ve Muğla Yücelen Hastanesine kaldırılan 43 yaşındaki Polonyalı turist Andrzej Kucza'nın beyin ölümü gerçekleşti. Ailesi, Kucza'nın organlarını bağışlama kararı aldı.

    Yücelen Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Nasır Ordubatlı "Eşinin yardımıyla kıyıya çıkarılıp acil bir şekilde ambulansla hastanemize sevk edildi. Kendisine hastanemizde yaklaşık 20 dakika kalp masajı yapıldı. Hasta tekrar hayata döndürüldü ve anestezi yoğun bakıma alınarak, yakinen ilgilenildi. Ancak dün sabah itibarıyla yapılmış olan muayeneler ve bir takım tetkikler sonucunda beyin ölümünün gerçekleştiğini ne yazık ki öğrenmiş bulunuyoruz" dedi.

    Hastanede aileye organ nakli teklifinde bulunulduğuna işaret eden Ordubatlı, "Ailemiz bir insanlık örneği göstererek, herhangi bir dil, din, ırk, mezhep, ülke ayrımı gözetmeksizin organların başka insanlarda can bulması için gönüllü olarak bütün organları vermeyi kabul etti. Bunun üzerine İzmir, Antalya ve değişik illere haber gönderildi" diye konuştu.

    Boğulma vakası olduğu için, karaciğer, kalp gibi bir takım organların son yapılan testlerde alınamayacağının tespit edildiğini vurgulayan Ordubatlı, hastanın yüzünün alınması kararına varıldığını dile getirdi.

    Sert'le uyum gösterdi

    Polonyalı Kucza'nın doku testlerinin İzmir'de yaşayan 27 yaşındaki Recep Sert ile uyum gösterdiği belirlendi. Bunun üzerine Kucza'nın yüzünün Recep Sert'e nakledilmesi kararlaştırıldı.

    Prof. Özkan Muğla'ya gitti

    Kucza'nın organlarını almak için Antalya'dan uçakla yola çıkan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi Muğla'ya gitti.

    Ömer Özkan, Türkiye'nin beşinci yüz naklini de Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde gerçekleştireceklerini söyledi.

    Prof. Özkan, "Tam yüz nakli planlıyoruz ancak ameliyatın gidişatına göre kısmi yüz nakli de olabilir" dedi.



    Yüzün alınması için operasyon

    Daha sonra Özkan başkanlığındaki ekip yüzün alınması için operasyona başladı.

    Özkan ve ekibi yaklaşık 4 saat süren operasyonla Andrzej Kucza'nın yüzünü başarılı bir operasyonla aldı. Ekiptekiler operasyon çıkışında koşarak kendilerini bekleyen özel araçla Dalaman Havalimanında bekleyen Sağlık Bakanlığına ait ambulans uçakla Antalya'da yüzü nakletmek üzere hastaneden ayrıldı.

    Hastane çıkışında gazetecilerin "operasyon nasıl geçti" sorusuna Prof. Dr. Özkan, "Çok başarılı bir operasyon geçti. Çok acil hastamıza yüzü yetiştirmemiz gerekiyor. Kusura bakmayın yetişmeliyiz" yanıtını verdi.

    Öte yandan, Polonyalı turist Andrzej Kucza için iki adet yüz silikonu hazırlandığı, ailenin tercihinin ardından kadavranın yüzünün silikonla kaplanacağı öğrenildi.

    Recep Sert 1 yıldır nakil bekliyordu

    Andrzej Kucza'nın yüzünün nakledileceği Recep Sert ise, bir yıldır nakil için beklediğini söyledi.

    İzmir'den aktarmalı olarak uçakla Antalya Havalimanı'na gelen ve Akdeniz Üniversitesi Hastanesi ekibi tarafından havalimanında karşılanan Sert, hastaneye getirildi.

    Hastane girişindeki gazetecilerin sorularını yanıtsız bırakan Sert, üniversitenin basın bürosu ekiplerine yaptığı açıklamada, yüzünün 2007 yılında temizlediği silahın ateş alması sonucu parçalandığını belirtti.

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde yaşadığını dile getiren Sert, bekar olduğunu ve bir yıl önce nakil için Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvurduğunu kaydetti. Sert, "1 yıldır nakil bekliyordum" dedi.

    Yüz nakli ameliyatı tamamlandı

    Plastik Cerrahi bölümüne çıkarılan Sert, ameliyat için hazırlıklara alındı.

    Prof. Dr. Ömer Özkan da, Dalaman Havaalanı'nda bekleyen Sağlık Bakanlığına ait ambulans uçakla Antalya'ya geldi.

    Akdeniz Üniversitesi Hastanesi girişinde gazetecilerin sorularını yanıtsız bırakan Özkan, koşar adımlarla ameliyathaneye girdi. Ameliyatın 07.40 sıralarında başladığı ve yaklaşık 6.5 saat sürdüğü bildirildi.

    Ameliyata İstanbul'daki bazı üniversitelerden gelen plastik cerrahların da katıldığı öğrenildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow