hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fenerbahçe ve Beşiktaş Avrupa'da

    Fenerbahçe ve Beşiktaş Avrupada
    expand

    UEFA Tahkim Kurulu'nun Fenerbahçe'ye 2 yıl süreyle ve Beşiktaş'a 1 yıl süreyle UEFA müsabakalarından men kararının yürütmesi, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) tarafından durduruldu.

    Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), Fenerbahçe'nin UEFA Şampiyonlar Ligi, Beşiktaş'ın ise UEFA Avrupa Ligi kura çekimlerine katılacağını açıkladı.

    CAS'ın internet sitesinden yapılan açıklamada, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) ile Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın, hızlı yargılama yapılması konusunda aralarında anlaşmaya vardığı ve iki kulübe mahkeme kararına kadar herhangi bir yaptırım uygulanmayacağı kaydedildi. Böylece Fenerbahçe, UEFA Şampiyonlar Ligi, Beşiktaş ise UEFA Avrupa Ligi'nde yapılacak kura çekimlerine katılabilecek.

    Açıklamada ayrıca Fenerbahçe ile ilgili kararın 28, Beşiktaş ile ilgili kararın ise 30 Ağustos'tan önce verileceği ifade edildi.

    Beşiktaş'ın CAS açıklaması

    Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ'nin Borsa İstanbul'a gönderdiği ve Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda da yer alan açıklamada, "UEFA Tahkim Kurulu'nun, Beşiktaş'ın Avrupa kupalarına katılmaması için aldığı tedbir kararına Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) yaptığımız itiraz neticesinde, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi, bu talebimizi yerinde bulmuş ve UEFA Tahkim Kurulu'nun aldığı kararın yürütmesini durdurmuştur. Buna göre, 20-23 Ağustos 2013 tarihleri arasında davaya ilişkin duruşma yapılacak, karar 30 Ağustos 2013 tarihinde verilecektir" denildi.

    Fenerbahçe'nin CAS açıklaması

    Fenerbahçe Futbol AŞ'den Borsa İstanbul'a yapılan ve Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda da yer alan açıklamada, "UEFA Tahkim Kurulu'nun kulübümüzün 2 yıl süreyle UEFA müsabakalarından men yönündeki kararın yürütmesi CAS tarafından durdurulmuştur" denildi.
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    UEFA Tahkim Kurulu, UEFA Denetleme ve Disiplin Kurulu'nun sarı-lacivertli kulübe şike iddiaları nedeniyle verdiği 2+1 yıllık men cezasını 2 yıl olarak onamıştı.

    Yıldırım müjdeyi FB TV'den verdi (video)


    Fenerbahçe Futbol AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yıldırım, "Fenerbahçe Futbol Takımı bu yıl Şampiyonlar Ligi'nde yarın başlayacak kurayla beraber yoluna devam edecektir" dedi.

    Yıldırım, FB TV'ye yaptığı açıklamada, sarı-lacivertli takımın UEFA Şampiyonlar Ligi'nde bu sezon mücadele edebileceğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

    "Fenerbahçe adına gelişmeler olmakta. İki yıldır süren bu şike ve teşvik sürecinde hepimiz çok üzüldük, üzülüyoruz da. Hak etmediğimiz şeyleri yaşadık, yaşıyoruz da. Dün futbolcularımızın açıklamalarından, taraftarımızın, kongre ve divan üyelerimizin bize olan desteklerinden dolayı hepsine, kısaca Fenerbahçe camiasına teşekkür ediyorum. İçeride hainler de var, ama bunlar da zaman içinde temizlenecektir. Şunu bilsin bütün Fenerbahçeliler, Fenerbahçe Futbol Takımı bu yıl Şampiyonlar Ligi'nde yarın başlayacak kurayla beraber yoluna devam edecektir."

    Süreçte kendilerine destek veren avukatlara teşekkür eden Yıldırım, "Bu mücadele sonuna kadar devam edecek ve Fenerbahçe'nin haklı olduğunu da hem Türkiye hem de bütün dünya öğrenecek" diyerek sözlerini tamamladı.

    CAS Üyesi Arslan: "Fenerbahçe ya devam edecek ya da dışarıda kalacak"

    Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) Hakimi ve eski Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Tahkim Kurulu Başkanı Türker Arslan, CAS'ın, UEFA ve Fenerbahçe Kulübü'nün anlaşması sonucunda hızlandırılmış yargılama sistemiyle UEFA Tahkim Kurulu kararının yürütmesini durdurduğunu savundu.

    Arslan, Fenerbahçe Kulübü tarafından açıklanan CAS kararıyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, tedbir kararının Fenerbahçe Kulübü'nün isteğiyle alınmadığını iddia ederek, "UEFA, 'hızlandırılmış yargılama sistemini uygulayalım' demiş, Fenerbahçe de kabul etmiş. Yani bu Fenerbahçe'nin isteğiyle konmuş bir tedbir değil, UEFA'nın da uygun görerek mutabık kaldığı bir erteleme" dedi.

    CAS'ın kararını gördükten sonra daha sağlıklı değerlendirme yapılabileceğini anlatan Arslan, "CAS'ın açıklaması önemli. Onu gördükten sonra değerlendirme yapılabiliriz. UEFA ve Fenerbahçe Kulübü'nün hızlandırılmış yargılama sisteminde mutabık kalmaları sonucunda sarı-lacivertliler, Şampiyonlar Ligi elemelerine katılacak. Ancak, en geç 28 Ağustos'ta verilecek karardan sonra ya devam edecek ya da dışarıda kalacak" diye konuştu.

    Spor hukuku uzmanı Günal: "UEFA takvimi çok karışır"

    Spor hukuku uzmanı avukat Gurur Gaye Günal, Fenerbahçe'nin Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'nin (CAS) kararını 28 Ağustos'ta açıklayacağını KAP'A bildirmesiyle ilgili, "Ön eleme maçı sonrası daha play-off maçları var. CAS, Fenerbahçe hakkında olumsuz karar verirse UEFA, Şampiyonlar Ligi'ne grup aşmasından itibaren hangi takımı alacak? UEFA takvimi çok karışır" dedi.

    Günal, Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi 3. öne eleme turu kura çekime katılabilecek olmasıyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. CAS'ın yapısı hakkında bilgi veren Günal, mahkemin daire başkanları ve hakem heyetlerinde oluştuğunu söyledi. Günal, CAS'a yapılan başvuruların ilk olarak ilgili daireye gittiğini belirterek, şöyle devam etti:

    "Esas değerlendirmeyi 3 CAS hakeminden oluşan kurul heyeti yapar. Aciliyeti olan durumlarda ise başkan dosyaya bakar ve kurula havale etmez. Kurul başkanı, sadece istem üzerine karşı tarafın tutumu saklı kalmak kaydıyla geçici tedbir kararı verir. Esas kararı, 3 CAS hakeminden oluşan kurul verecek. Fenerbahçe hakkında alınan karar ve yaşanan olay bu. Burada, UEFA da olaya 'okey' vererek görüşünü bildirmeden kararın alınmasına razı geldi." UEFA'nın tedbirin esas karara dönüşmesi ihtimali üzerine risk almak istemediğini belirten Günal, "UEFA, 'alehte karar çıkarsa ciddi tazminat ödeyeceğim, tazminatı göze almak yerine varsın Fenerbahçe kura çekime gitsin' diyor. Bu durum UEFA'nın aldığı kararın arkasında duramadığını gösteriyor" diye konuştu.

    "Diğer takımlara tazminat hakkı doğar"

    "CAS'ın kararının ardın durum içinden çıkılmaz hal alabilir" diyen Günal, şunları kaydetti:

    "Fenerbahçe ön elemeyi geçerse play-offa kalacak. Gruplara kaldığı takdirde iki takımı elemiş olacak. Eğer CAS, Fenerbahçe ile ilgili olumsuz karar verirse UEFA, Şampiyonlar Ligi'ne grup aşmasından itibaren hangi takımı alacak? Karar CAS'tan olumlu çıkarsa her şey yolunda gidecek. Aksi halde UEFA takvimi çok karışır. Fenerbahçe'ye yenilen takımlar, Bursaspor ile oynasaydım yoluma devam edecektim demeyecek mi? Fenerbahçe'ye elenen takımlar da CAS'a tazminat talebiyle başvuracaktır. Şu noktada Fenerbahçe ve Beşiktaş yerine Avrupa kuplarına katılamayacak takımlar da CAS'tan direkt tazminat talep edebilir."

    Fenerbahçe'nin muhtemel rakipleri


    Yarın İsviçre'nin Nyon kentinde yapılacak 3. ön eleme turu kura çekimine seri başı olarak katılacak olan Fenerbahçe'nin muhtemel rakipleri de belli oldu.

    Fenerbahçe kurada, PAOK (Yunanistan), Salzburg (Avusturya), FC Nordsjælland (Danimarka), Grasshoppers (İsviçre) veya Zulte Waragem (Belçika) takımlarından biriyle eşleşecek.

    3. Eleme Turunda ilk maçlar 30-31 Temmuz, rövanş maçları ise 6-7 Ağustos'ta oynanacak. Fenerbahçe bu turu geçerse Play-Off turuna yükselecek. Play-Off Turunun kuraları da yine Nyon'da 9 Ağustos 2013 Cuma günü çekilecek. Bu turdaki ilk maçlar 20-21 Ağustos, rövanşlar ise 27-28 Ağustos'ta oynanacak. Play-Off turunun ardından Şampiyonlar Ligi'nde mücadele, gruplarda devam edecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow