hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Önder CHP'li başkandan özür diledi

    Önder CHPli başkandan özür diledi
    expand

    BDP İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Sinop'ta kendilerine yönelik saldırıda halkı tahrik ettiğini ileri sürdüğü Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül'den özür dilledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Önder, bugün Meclis'te BDP'nin yarıda kesilen Karadeniz gezisine katılan milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Sebahat Tuncel ve Levent Tüzel ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

    Sırır Süreyya Önder, HDK'lı vekiller olarak, barış sürecini paylaşmaya, bu sürece zarar verici politikalarla yalnız bırakılan halklarla buluşmak için bir dizi programa, Karadeniz'den başladıklarını anlattı.

    Sinop'ta ilk toplantıyı yapacakları çay bahçesinin, daha önce "sivil faşist güçler tarafından tehdit edilerek kapatıldığını", üzerine bayrak asıldığını, önünde linççi güruhun toplandığını ifade eden Önder, bunun üzerine öğretmenevine geçtiklerini anlattı. Önder, Sinop polisinin, linçci güruhu seyirci vaziyette beklediğini, polisin gözetimi ve müsamahasıyla sloganların, taş atmaların başladığını savundu.

    Önder, kendilerine gösterilen yerel gazetede, Belediye Başkanı'nın, "Bunlar barış için gelmiyorlar" şeklinde bir demecini okuduklarını belirterek, "Ancak bu yerel gazeteye ulaşamıyoruz. Yereldeki arkadaşlardan bilgi almaya çalıştığımızda kimi bu demecin Dikme, kimi Gerze belediye başkanlarına ait olduğunu söylüyor. O kargaşada, o gazeteler de gittiği için, bulamadığımız için Sinop Belediye Başkanı hakkındaki iddiamızı geri alıyor, kendisinden özür diliyorum. Kanıtladığımızda tekrar gündemleştireceğiz. Ama iki vekil olarak bu demeci okuduk. Kamuoyunun linç kısmını değil de bu polemik kısmını tartışmaması için özür diliyor, sözümüzü geri alıyoruz" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tanıkların söylemine göre, CHP Merkez İlçe Yöneticisi bir kişinin, kendilerine taş atanların ve kışkırtanların içinde olduğunu öne süren Önder, CHP'nin, bu soruna sessiz kalışını, Çorum, Trakya'da CHP il örgütleri, yöneticilerinin HDK toplantılarını karşı hasmane tutumunu bildiklerini söyledi.

    Önder, MHP'nin kurumsal ve örgütsel olarak işin içinde olmadığını ifade ederek, "Ama MHP'liler de vardı. Bu bir kafatasçı koalisyondu" dedi.

    Sosyal demokrat tabanı olduğunu iddia eden CHP'nin, bu tür kolalisyon içine girmesine tepkiden dolayı CHP üzerinde daha fazla durduklarını belirten Önder, "Devlet, sivil, faşist güçler, lümpenler, gladio bir koalisyon halinde orada bizi linç ettiler. CHP'ye yönelik özel bir buğuzumuz yok" dedi.

    Belediye başkanından yanıt

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu arada Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, BDP İstanbul Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder'in özür dilemesi ile ilgili "Özür dilemek de bir erdemdir. Ama tabi bu kadar olaydan sonra olmasaydı keşke bu" dedi. CHP Sinop İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenleyen Ergül, Önder'in özür dilemesini değerlendirdi.

    Sinop'un böyle bir şeyi hakketmediğini belirten Ergül, "Buradan bir kez daha söylüyorum. Benim şahsım itibarıyla bir haftalık süreç içerisinde ne yerel basına ne yerel televizyona, radyoya ne de ulusal basına bir beyanatım olmamıştır. Ben pazar günü eşimin tetkik ve tahlilleri için Samsun'a hareket ettim. Akşam milletvekilleri ve başkanla birlikte yemekli toplantıdaydık. Ertesi gün öğle vakti tahliller tamamlandıktan sonra akşam üzeri 19.00'da Sinop'a döndük' diye konuştu

    Olayları telefonla öğrendiğini ifade eden Ergül sözlerini şöyle sürdürdü: "Baki Ergül'ün IQ'sünü ölçmek hiç kimsenin haddi de değildir. Çok şık olmayan laflar tabi bunlar. Doğru bir tanedir hayatta. Onlar da bugün yapmış oldukları şeye nadim olmuşlar ki 'özür diliyoruz' diye ifadelerini açıklamışlar. Benden özür dilemek de bir erdemdir. Ama tabi bu kadar olaydan sonra olmasaydı keşke bu. Keşke önlerine atılan o gazetelerin haberleri nedir, onu çok daha detaylı okumuş olsalardı, böyle bir şeye gerek yoktu diye düşünüyorum."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kendisini, İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel'in arayarak özür dileklerini ilettiğini aktaran Ergül, "İnşallah Sinop artık bu tür olaylarla anılmaz. Bunu ne Sinop hak ediyor ne de Sinoplu hak ediyor. Olmaması dileğimiz ve isteğimizdi. Hani bir laf vardır 'Kötü söz sahibine aittir' diye, bir daha böyle bir şeyin hiç ama hiç yaşanmaması hepimizin ortak dileğidir" şeklinde konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow