hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CHP'li Özel ifadelerini geri aldı

    CHPli Özel ifadelerini geri aldı
    expand

    CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, bugün basın toplantısında kullandığı "Muammer Güler, Hüseyin Çapkın, Reşat Altay'a ait cinsel içerikli resim ve belgeleri paylaşmış" ifadesini geri aldıklarını ve düzelttiklerini bildirdi.

    Özel, yaptığı yazılı açıklamada, CHP Cezaevleri İnceleme ve İzleme Komisyonu üyeleri olarak bugün TBMM'de yaptıkları "Askeri Casusluk Davası" hakkındaki basın toplantısında, iddianamede yer alan "sözde casusluk örgütüne eskort kızlar aracılığı ile belge verdiği" iddia edilen bürokratlardan bahsettiklerini ve ele geçirilen belge ve bilgilerden de bazılarından örnekler verdiklerini hatırlattı.

    Verdikleri bu örneklerden birisinin de O.T. isimli bir Mülkiye başmüfettişinin temin ettiği belgeler ve bilgisayarından çıkan dosyalara ilişkin olduğunu belirten Özel, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

    "O.T. adlı kişiden elde edilen dosyaların içinde cinsel içerikli resimler, Muammer Güler, Hüseyin Çapkın ve Reşat Altay'a ait belgeler, Sabahattin Harput-İrtica isimli belgenin bulunduğu belirtilmektedir. Yaptığımız basın açıklamasında da aynı kişilerden elde edilen bu belgelerden bahsedilirken, 'Muammer Güler, Hüseyin Çapkın, Reşat Altay'a ait cinsel içerikli resim ve belgeleri paylaşmış' şeklinde bir ifade kullanılmıştır. Bunun üzerine; konuyla ilgili İçişleri Bakanı Sayın Muammer Güler tarafından kendilerinin de söz konusu iddianameden haberdar oldukları, konuyu incelettirdikleri yönünde bir bildirim alınmış ve aynı kişinin temin ettiği belgeler içinde kendilerinin de isimlerinin geçtiği bir raporun yer aldığı ancak bu belgelerde kesinlikle cinsel içerikli resimler olmadığı vurgulanmıştır. Bugün TBMM Basın Toplantı Salonu'nda yapılan basın açıklamamızda kullanılan bu ifadeyi geri alıyor ve düzeltiyoruz."

    Ne demişti?

    CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, "askeri casusluk" davası iddianamesinin tutarsız hazırlandığını iddia ederek, "İddianamede adı geçen sivil bürokratlar ne yapmışlar: Bürokratlardan bazıları Muammer Güler, Hüseyin Çapkın, Reşat Altay'a ait cinsel içerikli resim ve belgeleri bulundurmuş ve yayınlamışlar. Bunları ben söylesem gerçekten iddia olur" demişti.

    Özel, bugüne kadar sadece bir kişinin ordudan uzaklaştırıldığını bildiklerini ifade etti. Savcının davada adı geçen kişilerin birbirlerini tanımadığını söylediğini kaydeden Özel, "Savcı bunu söylüyor ama davada adı geçen 2 kişinin de evlerinde, mutfakta buzdolabının üzerinde poşet içerisinde aynı marka hardiskler bulunuyor. Kişi, 'ben bu hardiski hiç görmedim, elimi bile sürmedim' diyor ama üzerinde ne parmak izi aradılar ne de DNA testi uyguladılar" diye konuştu.

    "Adalet Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü bürokratları niye yok?"

    Bu davanın sanıklarının ya asker ya da askerle ilişkili kişiler olduğunu anımsatan Özel, davada, kendilerine hiçbir soru sorulmayan vali yardımcıları, kaymakamlar, daire başkanları, müsteşar yardımcılarının isimlerinin geçtiğini ve birçok bakanlıklarla kamu kurumlarının üst yöneticilerinin isimlerinin yer aldığını bildirdi. Özel, sadece Adalet Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nden bürokratların olmadığını söyledi.

    "Muammer Güler hakkında resim ve belge bulundurmuşlar"

    Davanın iddianamesinde yer alan bazı bilgilerden örnekler veren Özel, "Davaya konu olan askeri kişiler 1-3 yıl arasında yargılanıyor ve yeni salıverildiler. Oysa dışarıda olan ve iddianamede adı geçen, bir tek soru bile sorulmayan sivil bürokratlar ne yapmışlar: Bürokratlardan bazıları Ali Babacan ve ailesinin pasaport bilgilerini kodlamış, bazıları Hürkuş Projesi ile ilgili 290 sayfalık askeri belgeyi bulaştırmış, bazıları İçişleri Bakanı Muammer Güler, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay'a ait cinsel içerikli resim ve belgeleri bulundurmuş ve yayınlamışlar, bazıları da Mardin'deki Bilge Köyü katliamının soruşturmasına ilişkin gizli belgeleri bulunduruyorlarmış. Bu bürokratlardan bazıları, Recep Tayyip Erdoğan ve Ali Babacan adıyla iki belge tanzim etmişler. Bunları ben söylesem gerçekten iddia olur" dedi.

    Özgür Özel, davanın savcısının Habur'da ifadeleri alan savcı olduğunu belirtti.

    "Şakran'a çok ziyaretçi bekliyorlar"

    İzmir Şakran'da Silivri gibi cezaevi yapıldığını dile getiren Özel, "Oraya 12 metre genişliğinde duble yol yapıyorlar. Demek ki oraya çok ziyaretçi bekliyorlar" dedi.

    "Türkiye komplo içinde"

    CHP'li Demir de "Türkiye komplo içerisinde" ifadesini kullandı. Polisin İzmir'de genç bir kızın evine gidip arama izni olmadan arama yapılacağını söylediğini ifade eden Demir, "Kızı içeriye sürüklüyorlar. Kız, 'kamera şakası mı yapıyorsunuz, kamera nerede?' diye soruyor. Polislerden birisi 'bulduk' diyor ve mutfaktaki poşeti alıyor. Diğer odalara bakmadan apar topar kızı alıp götürüyorlar. Kız sonra bakıyor öğreniyor ki örgütün 3 numaralı örgüt yöneticisi ve altında da albaylar, binbaşılar var ama hiçbirini tanımıyor ve görmemiş, ancak hala içeride" diye konuştu.

    CHP'li Ağbaba ise bugüne kadar 12 Eylül ve 28 Şubat'la ilgili kitaplar yayınlandığını ifade ederek, "Ama bu dönemle ilgili kitaplar çok kalın olacak" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow