hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BDP'liler Öcalan'ın mesajını yorumladı

    BDPliler Öcalanın mesajını yorumladı
    expand

    BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Artık bu topraklara barış gelir inşallah" dedi.

    Demirtaş, Nevruz Parkı'ndaki kutlamalarda alandakileri Kürtçe selamladı, daha sonra konuşmasına Türkçe devam etti. Demirtaş, tarihi bir nevruzda herkesin barış nevruzunu yürekten kutladığını ifade etti.

    Bugün verilmesi gereken en güçlü mesajların verildiğini vurgulayan Demirtaş, şöyle konuştu: "Biz Barış ve Demokrasi Partisi olarak, gençlerin, kadınların, dostlarımızın ve bütün halkımızın desteği ile bugün oraya çıkan bu barış iradesinin arkasındayız. Sayın Öcalan'ın uzattığı bu dostluk, kardeşlik, barış elinin havada kalmaması için üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz. Ve bir kez daha yüzyıllardır barışa hasret kalmış bu topraklara 21 Mart 2013 günü hayırlı olsun diyorum. Artık bu topraklara barış gelir inşallah. Bugün böylesine güçlü bir çağrı, hepimizin yüreğini, hepimizin içini umutlandırdı. Bu umutlar boşa çıkmasın diye biz de üzerimize düşeni yapacağız."

    BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ise "Bizler, siz değerli halkımız mücadele ettiniz, direndiniz, inandınız, yürüdünüz. Bu günleri yarattınız. Sözümüzü oluşturdunuz ve bugün hepimizin ortak sözünü sayın Öcalan söyledi. Bu söz hepimiz adına, direnen halkımız adına, kadınlar adına, gençler adına Akifler, Berivanlar adına söylenmiş sözdür. Biz, bu sözün gereğini yapmak için bundan sonra daha çok çalışacağız. Sözümüzü bu gün söyledik. Burada Amed meydanında bir kez daha sizler hem tarih yazdınız hem de tarihe tanıklık ettiniz. Şimdi yeni bir süreç, hep beraber daha güçlü daha emin adımlarla yürümek için hazır mıyız? İşte demokratik siyasette görev verdiğiniz bizlere, sizinle birlikte
    bu yolu yürümek düşer. Bu onuru bize bahşederseniz ömrümüzün sonuna kadar sizinle birlikte barış için çözüm için özgürlük için özgür bir gelecek için yürümeye hazırız. Size, Amed halkına ve halkımıza söz veriyoruz."

    Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ise konuşmasının tamamını Kürtçe yaptı. Türk, şunları kaydetti: "Biraz önce değerli arkadaşlarımız sayın Öcalan'ın mektubunu okudular ve sizinle paylaştılar. Biz de diyoruz ki önderimiz Öcalan'ın yolu bizim yolumuzdur. Öcalan'ın siyasetinin yanındayız. Hepimiz bilmeliyiz ki Kürt halkı ve Kürt mücadelesi için yeni bir dönem başlıyor. Bugün sayın Öcalan, bizim omuzlarımıza, siyasi partilerin omuzlarına, Kürt halkının, Türk halkının, Türk aydınlarının omzuna ve barışseverlerin omzuna bir yük yükledi. Sayın Öcalan'ın mektubundan sonra fazla bir şey söylemek istemiyoruz. Zaman siyaset zamanıdır."

    Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk da, bugün yeni bir barış surecinin ilk günü olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "Bugün demokrasinin, özgürlüğün, demokratik cumhuriyetin ilk nevruzu. İmralı'dan sayın Öcalan'dan bir mesaj geldi hepimize. Bu mesaj bu mektup, bir özgürlük manifestosu, bir demokrasi manifestosu ve kardeşlik manifestosu. Bu mektupta bu çağrıda sadece Kürtler halklarını kazansın, diğerleri ne olursa olsun denmiyor. Herkes için hepimiz için tüm kimlikler, inançlar, kültürler için
    özgürlük deniliyor.

    Evet bir kez daha belki de son kez barışmayı deniyoruz. Bu kez barışmak ve başarmak istiyoruz. Halklarımıza onurlu barışı armağan etmek istiyoruz. Artık barışa mecburuz. Toplumumuz Kürt'üyle Türk'üyle artık barış istiyor. Bizim boynumuzun borcudur halkımıza barışı armağan etmek. Kürt, Türk ve bütün halkların eşit ve özgür yaşayacağı demokratik cumhuriyeti inşa edelim. Biz kardeşlik istiyoruz. Bizim bin yıllık ittifakımız var. Birlikte acılar yaşadık. Sevgili Amedliler yeni bir sürecin içindeyiz. Bu süreci demokratik kurtuluş süreci olarak görüyoruz. Bu süreç her zamankinden daha çok mücadele sürecidir. Gelin her günü nevruz alanına çevirelim. Barış için demokrasi için sokaklarda haykıralım."

    BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de bir konuşma yaptı.

    ABD konsolosu, mesajı dinledikten sonra ayrıldı

    Öte yandan milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan tarafından İmralı'dan gelen mesajın Kürtçe ve Türkçe olarak okunmasının ardından konfeti atıldı, balon uçuruldu.

    ABD'nin Adana Konsolosu John L. Espinoz'un da aralarında bulunduğu bazı protokol üyeleri, mesajın okunmasının ardından alandan ayrıldı.

    Gazetecilere ayrılan platforma bazı kişilerin barikatları aşıp girmesi nedeniyle gazeteciler zaman zaman sorun yaşadı. Bazı basın mensupları kendilerine ayrılan platformu terk etmek zorunda kaldı. Alanda platforma yakın bölümleri gençler doldururken orta yaş grubundaki vatandaşlar, alanın etrafında piknik yaparak konuşmaları takip ediyor, seslendirilen şarkıları dinliyor.

    Ahmet Kaya'nın, "Ağladıkça" şarkısı vatandaşlardan yoğun alkış alırken kutlamaya katılamayanların gönderdiği mesajlar okunuyor.

    Yoğun kalabalık nedeniyle kaybolan çocukların bulunması için zaman zaman anonslar da yapılıyor.

    Kutlamaya katılan sanatçı Nihat Doğan'a alandan ayrılışı sırasında imza isteyen vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği görüldü.

    Konuşmaların ardından alanın etrafındaki kalabalığın yavaş yavaş ayrılmaya başladığı gözleniyor.


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow