hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Neden Atatürk'ün adını silmek istiyoruz?"

    Neden Atatürkün adını silmek istiyoruz
    expand

    CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisi olduğu sürece ülkenin birliği ve bütünlüğünden kimsenin endişe duymamasını isteyerek, "Neden Mustafa Kemal Atatürk'ün adını silmek istiyoruz?" dedi.

    Ülkenin temellerini atan kadroların CHP'yi de kurduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Bizim köklerimizde ve genlerimizde Kuvveyi Milliye vardır. Ülkenin bağımsızlığı ve bütünlüğü için mücadele edeceğiz. Bu bizim temel görevlerimizden birisidir. Varlık nedenimizde zaten budur. Yeter ki bu ülkede barışı ve huzuru sağlayalım. Bu bizim en büyük hedeflerimizden birisidir"dedi.

    Kılıçdaroğlu, programı kapsamında sabah saatlerinde uçakla Adana Havalimanı'na geldi. Burada partililer tarafından karşılanan Kılıçdaroğlu, Adana Ticaret Odası'nda sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle biraraya geldi. Oda başkanlarından kentin sorunları hakkında bilgi alan Kılıçdaroğlu, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ni ziyaret etti. Birlik Başkanı Kazım Barışık'ın sunumundan sonra kürsüye çıkan Kemal Kılıçdaroğlu, 10 yıldır esnafı koruyalım diye büyük alışverişleriyle ilgili yasanın çıkması için ısrar ettiklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Ama bu yasa çıkmadı. Biz 'esnafı' savunuyoruz. 'Kusura bakma başkan' esnafta gidip oyunu AKP'ye veriyor" eleştirisinde bulundu.

    Devletin asıl görevinin esnaf ve sanatkârı yok etmek değil; yaşatmak olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Sosyal devletin temel görevlerinden birisi budur. Anayasamızda esnaf ve sanatkârlarla ilgili özel düzenlemeler vardır. Ama çoğu esnaf ve sanatkârımız bunun farkında değil. Size acı bir gerçeği söyleyeyim: 10 yıl öncesi ve sonrasına bakın. 10 yıl öncesinde esnaf ve sanatkârın sayısı daha fazlaydı. Büyük alışveriş merkezleri kuruluyor. Elbet kurulacak. Ama çağdaş ülkelere; Fransa, İngiltere, Almanya, Japonya ve Amerika'ya bakın. Buralarda büyük alışveriş merkezleri ile esnaf var. Haftanın bir günü bütün alışveriş merkezleri kapalıdır. Vatandaş o gün gider esnaftan alışverişini yapar" diye konuştu.

    Bir dönem sanayi merkezi olan Adana'nın işsizliğin merkezi haline geldiğini iddia eden Kılıçdaroğlu, Türkiye'de en yüksek işsizliğinin bu kentte yaşandığını iddia etti.

    Adana'nın 10 yılda nasıl bu hale geldiğini soran Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Adanalıların bunu oturup düşünmesi lazım. Hükümet 'Halk Bankası özelleştirilecek' diyor. Biz 'Halk Bankası'nın özelleştirilmeyecek, orası esnafın olacak' diyoruz. Aramazdaki farka bakın. Halk Bankası düne kadar esnafın yanındaydı, düşük faizli kredi açardı. Esnafın bankasıyla yandaşa televizyon ve gazete aldırmak var mıdır? Esnafa gelince yok, yandaşa gelince milyon dolarları veriyorsunuz. Sonrada dönüp, 'siyasiler burayı kullanıyor' diyorsunuz. Siz kendi yandaşlarınız için kullanıyorsunuz. Esnaf için kullandığınızda biz ses mi çıkardık. Bu nedenle oturup düşüneceğiz"

    9 bin gün pirim ödeyen esnafın zamanı geldiğinde emekliye ayrıldığına işaret eden CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Emekli aylığıyla geçinemeyen esnaf işine devam ediyor. Hükümet 'sen misin işine devam eden; emekli aylığından yüzde 15 kesiyorum.' diyor. Niçin, niye kesiyorsun? Çalışmak cezalandırılır mı? Kişi çalışıyorsa senin övünmen lazım. Alın teri döküyor. Böyle bir uygulama sadece bizde var. Bulmuşlar esnafı sırtına vuruyorlar, ağzından lokmayı alıyorlar. Niçin? Zaten oyu çantada keklik, diyorlar. Ben dövsem, sırtına binsem de gelip oyunu bana verecek. Türkiye değişiyor, başkan... (Kazım Barışık) Esnafından değişmeye ihtiyacı var. Esnafta gerçeği görecek. Kendi çıkarlarını görmek zorundadır. Söz veriyorum, CHP iktidarında sosyal güvenlik destek primini kaldıracağız" açıklamasını yaptı.

    İşsizlikte Türkiye birincisi olan Adana'nın yeşil kartta 4'üncü olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, bu tablonun şehire yakışmadığını aktardı. Adana'nın 10 yıl öncesine göre geriye gittiğini ileri süren Kılıçdaroğlu, "Hiçbir AKP milletvekilinin TBMM'nde kürsüye çıkıp, 'Adana'nın sorunları şudur' dediğini duydunuz mu? Siz bu milletvekillerini Ankara'ya el kaldırıp, indirsinler diye mi gönderdiniz. Bu nedenle Adanalıların oturup düşünmesi lazım. Ben yeni CHP dediğim zaman, bazı arkadaşlar 'bu nedir' dedi. Yeni CHP; esnaf ve sanatkarı, Ticaret Odasını ziyaret eden, işsizlerin sorunlarına çözüm getiren, Türkiye'nin çıkarlarını savunan partidir. Yeni CHP, komşularıyla barış içinde yaşamayı hedef edinen partidir" ifadelerini kullandı.

    Neden Mustafa Kemal'in adını kaldırmak istiyoruz?

    Önemli günlerde camilerde mevlit okutulduğunda Mustafa Kemal Atatürk'un ruhu için de Fatiha ithaf edildiğini belirten Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

    "Bu bir kadirşinaslık, kıymeti bilmek ve tarihe saygının gereğidir. Bunu kaldırırsanız, kendi tarihinize ihanet etmiş olursunuz. Bunu kaldıramazsınız. Şehitlerimiz, gazilerimiz; düşünün ne mücadeleler verdiler. Ne çabalar harcadılar, niçin bunu yaptılar. Biz onların çocuklarıyız. Neden Mustafa Kemal Atatürk'ün adını silmek istiyoruz? Neden kaldırmak istiyoruz?"

    Anayasa'da değiştirilmesi dahi teklif edilemez maddelerinden birisinin 'Türkiye'nin sosyal devlet' hükmü olduğunu bildiren Kılıçdaroğlu; "Onun için biz Anayasa değişikliklerinde 'ilk dört madde bizim kırmızı çizgimizdir' diyoruz. Sosyal devleti korumak için. Kimse bu ülkede ezilmemeli, öteki olarak görmemeli. Kimliğimiz, inancımız, rengimiz, siyasi görüşümüz ne olursa olsun bu ülkede barış içinde yaşamalıyız. Bunun koşullarını oluşturacaklar siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve meslek kuruluşları ile 76 milyon vatandaşımızdır. Biz bu hedefe kilitlendik" şeklinde konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow