hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Demirtaş: "Çözüm süreci temiz bir süreç"

    Demirtaş: Çözüm süreci temiz bir süreç
    expand

    BDP Genel Başkanı Demirtaş, "Çözüm süreci, bizim açımızdan, br pazarlık üzerine, kirli, kapalı bir anlaşma üzerine kurulamayacak kadar temiz bir süreçtir" dedi.

    Demirtaş, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, çözüm sürecine ilişkin değerlendirme yaptı.

    Demirtaş, "Kürt sorunu yaratanlar, Kürtleri katledenler, bugün barış umudunu bitirmeye çalışıyorlar. CHP konuşacaksa eğer önce sürgün, asimilasyon kararnameleriyle ilgili konuşması, Dersim katliamının hesabını vermesi lazım. Önce bunun için özür dilemesi lazım. Eğer barış, çözüm sürecine dair vicdanlı yaklaşım sergileyecekse, yönetimde olduğu dönemde Kürt sorununu nasıl bu ülkenin başına bela ettiklerini anlatmaları lazım" dedi.

    "Pazarlık yok mücadele var"

    "Bir pazarlık üzerine kirli, kapalı bir anlaşma üzerine kurulamayacak kadar bizim açımızdan kutsal ve temiz bir süreçtir" ifadesini kullanan Demirtaş, insan hak ve özgürlüklerinin pazarlığın konusu olamayacağını söyledi.

    "Ortada bir pazarlık değil ortada mücadele süreci vardır" diyen Demirtaş, şöyle devam etti:
    "Biz 'hak ve özgürlüklerimiz için mücadele edeceğiz' dedik. Halen aynı noktada aynı süreçteyiz. Farkı ne? Ölümleri, kanı, silahı durduruyoruz" dedi.

    Pazarlık yapıldığı eleştirilerine değinen Demirtaş, "(Silahlar niye sustu? Bu işte bir bit yeniği var, ne pazarlık yapıldı?) diyorlar. Akılları bunu almıyor. Kürtlerin zaten demokratik siyaset için çaba sarf ettiğini görmüyorlar" diye konuştu.

    "Tek bir görüşmemiz yok"

    BDP dışındaki partilerin ortaya koyduğu anayasa tekliflerinin darbe anayasasından farkı olmadığını öne süren Demirtaş, "Eskisi zaten var, Evren yapmış, niye zahmet ettiniz" diye konuştu.

    Uzlaşma olacaksa, referansın BDP'nin anayasa teklifi olması gerektiğini öne süren Demirtaş, "(Başkanlık pazarlığı) diyorlar. Uzlaşma komisyonu dışında Hükümetle açık kapalı, tek bir görüşmemiz yoktur. Anayasa konusunda tek bir tartışmamız yoktur. Uzlaşma komisyonu masası orada dururken başka yerde hükümetle anayasa konuşmayı ahlaki de bulmayız" dedi.

    "İsmi bugün yarın bildireceğiz"

    Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Demirtaş, çözüm komisyonunda BDP'ye düşen 1 üyelik için ismi bugün-yarın TBMM Başkanlığına bildireceklerini kaydetti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow