hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Polis Taksim'den çekildi!

    Polis Taksimden çekildi
    expand

    İstanbul'da polis Taksim Meydanı'nı terk ederken, göstericiler meydanda kutlama yapmaya başladı. Beşiktaş'ta ise olaylar sürüyor.

    Taksim'de polis saat 15.30 sıralarında çekilmeye başladı.

    Polisin çekilmesiyle birlikte binlerce kişi, Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'na girdi.

    Gezi Parkı'nın yanından ayrılırken göstericilerle karşı karşıya gelmesiyle gerginlik yaşandı.

    Göstericilerin aralarında kalan polise tepki gösterildi.

    Su şişesi atılan polisler, gaz bombalarıyla karşılık verince Taksim Meydanı karıştı.

    Göstericiler kaçışırken polisler de otobüslere binerek meydanda ayrılmaya çalıştı.

    Taksim Meydanı'nı dolduran göstericiler, çeşitli sloganlar atarak, bekleyişlerini sürdürüyor.

    Aralarında taraftar grupları, siyasi partiler ve sanatçıların bulunduğu on binlerce kişi, Taksim Meydanı, Gezi Parkı, İstiklal ve Sıraselviler caddesi ve çevresinde halaylar çekerek, şarkılar söyleyerek, dans ederek zaman geçiriyor.

    Taksim Meydanı'nda, zaman zaman da havai fişekler atılıyor. İstiklal Caddesi'nde hayat normale dönmeye başlarken, Gezi Parkı'nda bazı gençler de çöpleri topluyor.

    Sanatçılar Taksim'de

    Taksim Meydanı'ndaki Gezi Parkı eylemine, çeşitli kesimlerden çok sayıda vatandaş katıldı. Katılımcılar arasında, Memet Ali Alabora, Halit Ergenç ve eşi Bergüzar Korel, Rıza Kocaoğlu, Levent Üzümcü'nün de bulunduğu sanatçılar de yer alıyor.

    Sanatçıların meydana girişi esnasında katılımcılar "Türkiye sizinle gurur duyuyor, devletin değil, halkın sanatçısı" şeklinde slogan attı.

    Memet Ali Alabora, yaptığı konuşmada, basın mensupları aracılığıyla İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'ya sanatçılar olarak seslerini duyurmak istediklerini söyledi.

    Alabora, Vali Mutlu'ya "Sanatçılar olarak Vali Mutlu'ya bugün hiçbir şekilde telefonlarla ulaşamadık. Bugün diğer sanatçı arkadaşlarımız da bizimle olacak. Vali'yi ziyaret ederek, bu şiddete bir son verilmesini deklare etmesini, meydanın tamamen açılmasını, bir daha kapatılmamasını, demokratik ve barışçıl isteklerimizi ileteceğiz. Lütfen bizimle irtibata geçsin" diye seslendi.

    Sanatçılar daha sonra alkışlar eşliğinde AKM'nin önüne geçti.

    Eylemciler yol kapattı

    Polisin çekilmesiyle Taksim Gezi Parkı'na akın eden kalabalık, Beşiktaş Meydanı'ndan yürüyüşe geçti. Bu arada, Maçka'da yüzleri maskeli yaklaşık 50 kişi Gümüşsuyu'na doğru ilerleyen TOMA'lara taşlarla saldırdı. Bunun üzerine Toplumsal Müdahale Araçları eylemcilere tazyikli su sıktı. Eylemciler daha sonra yol kenarında bulunan polis barikatlarını aldı. Barikatları sürükleyerek yol ortasına getiren eylemciler Gümüşsuyu'na doğru çıkan yolu trafiğe kapattı.

    Polis aracı yandı

    Bu arada Dolmabahçe'de İnönü Stadı yanında bir polis aracı yandı. Yan yatmış haldeki aracı göstericilerin yaktığı öne sürüldü. Araç alev alev yanarken itfaiye müdahale etmek istedi. Ancak göstericiler itfaiyenin, yanan araca yaklaşmasına izin vermedi.

    Beşiktaş'ta yol kapatan bir grup gösterici ise, polisin müdahalesiyle dağıtıldı. Üzerinde "Ümraniye Belediyesi" yazan 34 ER 8236 plakalı kamyoneti, Kabataş'tan Beşiktaş Meydan yönünde Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nin önünde yolun ortasına çeken göstericiler, burada aracın lastiklerini patlattı. Yolu trafiğe kapatan göstericiler, polisin biber gazlı müdahalesi sonucu dağıldı. Bu arada, gazdan etkilenerek kendinden geçen bir eylemciye ilk müdahaleyi polis ekipleri yaptı.
    Polis ile göstericiler arasındaki çatışmalar yer yer devam ediyor.

    Taksim Gezi Parkı'nda inşaat çalışmaları kapsamında kurulan konteynerler de yandı. Yükselen alevler ağaçları da tehdit etti. Yangın eylemcilerin müdahalesiyle söndürüldü. Göstericiler yangının çıkmasının ardından çevre apartmanlardan aldıkları kaplarla yangına müdahale etti. Dumanların yükseldiği anlarda itfaiye araçları olay yerine gitmeye çalıştı. Ancak itfaiye hem polis hem gösterici engeline takıldı.

    Harbiye'de müdahale

    Harbiye Orduevi önünden Taksim Meydanı'na çıkmaya çalışan eylemcilere polis biber gazı ve tazyikli su sıkarak müdahale etti. Bir eylemci ayağına isabet eden gaz kapsülüyle yaralandı. Oturduğu yerde ambulans bekleyen yaralı vatandaş, "Yazıklar olsun bu polise" diyerek  tepki gösterdi.



    63 polis yaralı

    Taksim'de özellikle polisin çekilmesi sırasında yaşanan olaylarda 63 polisin yaralandığı öğrenildi. Çoğu Çevik Kuvvet Müdürlüğü'nde görev yapan yaralı polisler, tedavi için çevre hastanelere götürüldü.

    Boğaziçi Köprüsü'nde yürüdüler

    Taksim Meydanı ve çevresinde çıkan olayları protesto eden bir grup, Anadolu yakasında toplanan 300 kişilik grup yürüyüşe Taksim meydana gitmek için yürüyüşe geçti. Elllerindeki Türk bayraklarını sallayan grup sloganlar atarak Saat 16.00 sıralarında Boğaziçi köprüsüne ulaştı. Yoldan geçmeye çalışan araçların da korna çalarak protestoculara destek verdiği görüldü. Boğaz Köprüsü’nde herhangi bir güvenlik önleminin olmaması ve etrafta polis ekiplerinin görülmemesi dikkat çekti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow