hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BDP, Gezi eylemleri tavrını değiştirdi

    BDP, Gezi eylemleri tavrını değiştirdi
    expand

    Partisinin Gezi protestolarının tam merkezinde yer aldığını söyleyen BDP'li İdris Baluken, itirazlarının AKP hükümeti ile Kemalist statükonun rövanşına olduğunu ifade etti.

    BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, hasta tutuklarının tahliye olmalarına imkan tanıyan, bugün TBMM Başkanlığı'na sundukları kanun teklifleri hakkında bilgi verdi.

    Bu konuyla ilgili olarak daha önce Adalet Bakanlığı ile defalarca görüşmeler yaptıklarını ancak sonuç alamadıklarını belirten Baluken, "Ağır hastlalıkla boğuşan, ölümün soluğunu hisseden hasta tutukluların durumu halkın vicdanını rahatsız etmeye devam ediyor, hasta tutuklular cezaevinde ölüm cezası ile cezalandırılmaya çalışılıyor" diye konuştu.

    Baluken, Hükümet'in, son günlerde halktan yükselen itirazlar için acilen bu konunun da içinde olduğu reform paketi açıklaması gerektiğini savundu. Bunun hem çözüm sürecine katkıda bulunacağını hem de sokaktan yükselen öfkenin bir nebze de olsa azalmasına neden olacağını vurgulayan Baluken, bilimsel olması gerekirken siyasi kararlar veren Adli Tıp Kurumu'nu da eleştirdi.

    Adli Tıp Kurumu yerine, devlet ve üniversite hastanelerinin verdiği raporların geçerli olmasını isteyen Baluken, cezavindeki milletvekillerinin tahliye edilmesini sağlayacak bir düzenlemenin sokaktaki tansiyonu düşüreceğini kaydetti.

    Baluken, "TDK'nın çapulcunun anlamını değiştirmesi ile ilgili" soru üzerine, "Öyle bir düzenleme yapılıp yapılmadığından haberim yok ama yapılmışsa tam bir skandal, trajikomik bir olaydır. TDK, Başbakan'ın talimatıyla çapulcunun anlamını değiştirmişse bunu kelimelerle izah edemeyiz, bu yapılmışsa TDK'ya siyasi darbe olur. Başbakan'ın, kullandığı dili ve üslubu ile halktan özür dilemesi gerekirken, şimdi iki misli ile özür dilemesi gerekiyor" diye konuştu.

    "BDP eylemin neresinde?"

    "Siz bu eylemlerin neresindesiniz?' sorusuna Baluken, şu yanıtı verdi:

    "Biz bu eylemlerin tam içindeyiz. Hem başlamasında hem büyümesinde hem de şiddet ortamı olmadan demokratik bir şekilde bu taleplerin yerine getirilmesinde, BDP bu eylemin tam merkezinde yer almaktadır. Gelişen demokratik sol tepkilere açıkça destek verdiğimizi, onlarla yanyana olduğumuzu ifade ettik. Ancak bir süre sonra bu haklı çıkış, tarihi itirazın arka plana çekilerek, AKP Hükümeti ile Kemalist statüko arasında bir rövanşa çekilmesine itiraz ettik. Başlangıçta haklı olan bu duruşun içini boşaltmaya yönelik bu girişimlerin karşısında olduğumuzu söyledik. Ne AKP ne de Kemalist statükonun bu eylemin haklı gerekçelerini ortadan kaldırmasına müsaade etmeyeceğimizi, bunun karşısında olacağımızı belirttik."

    Baluken, "Rize'de yaşanan olayların sorulması" üzerine, linç kültürünün uzun süredir Türkiye'ye kaygı veren bir durum olduğunu söyledi. Daha önce Kürtlere, Alevilere ve muhaliflere, hatta miletvekillerine yönelik linç girişimleri olduğunu iddia eden Baluken, bu girişimler karşısında Hükümetin hiç bir şey yapmamasının linç kültürünü cesaretlendirdiğini belirtti. Baluken, devletin olayda sorumluluğu olan kamu yöneticileri hakkında soruşturma açması gerektiğini ifade etti. Baluken, "Linç girişimini kınıyoruz. Görevlilerin açığı alınması gerekiyor. Vali bize esnaf olduğunu söyledi ancak bunun doğru olmadığını biliyoruz. Rize'de can kaybı yaşansaydı bugün sokakta var olan gerilim artarak, belki de iç savaşa doğru gidecek bir kapı aralanacaktı" dedi.

    İdrris Baluken, twitterden atıkları mesajlar dolayısıyla gözaltına alınanların da derhal serbest bırakılması gerektiğini ifade etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow