hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Atalay: "BDP'nin çağrılarını yadırgıyoruz"

    Atalay: BDPnin çağrılarını yadırgıyoruz
    expand

    Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, 7 bölgedeki çalışmalarını tamamlayan akil insanların hazırladığı rapor üzerinde çalıştıklarını, bunu da tek rapor haline getirileceğini söyledi. Atalay, BDP ile iletişimin devam ettiğini ancak 'sokağa çıkma çağrıları'nı yadırgadıklarını söyledi.

    Başbakan Yardımcısı ve Kırıkkale Milletvekili Beşir Atalay, biz dizi inceleme ve toplantı yapmak için geldiği Kırıkkale'de partisinin il binasında basın toplantısı düzenledi.

    Atalay, Akil İnsanlar Heyeti'nin 2.5 ay boyunca Türkiye'nin 7 bölgesinde çalışma yapıp, halkın görüşlerini aldıklarını hatırlattı.

    Atalay, şöyle dedi:

    "Toplantıda her heyet başkanı kendi raporunu sundu. Şimdi bu 7 ayrı raporun üzerinde çalışıyoruz. Bunu Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı yürütüyor. Bu raporların tek rapor haline getirilmesi için çalışmalar sürüyor. Bu sonuçlandığında da bizim çözüm süreciyle ilgili önümüzde yeni yol haritamızda bize epey katkı verecek.

    Bu iyi bir emeğin mahsulü. Akil İnsanlar Heyeti, devlet ile toplum arasında sivil bir göz, istişare mekanizma olarak büyük bir çalışma yaptı. Biz de çözüm sürecinde milletimizin, vatandaşlarımızın düşüncelerini göz önüne alarak, bundan sonraki yol haritamızı belirlemiş olacağız. Yine Meclis'te bir komisyonumuz var. Çözüm Süreci Değerlendirme Komisyonu kurduk. Gerçi MHP ve CHP üye vermedi. AK Parti ve BDP 'nin verdiği üyelerle komisyon çalışmalarını yürütüyor. Buradan da bize önemli veriler gelecek."

    Beşir Atalay, çözüm sürecinde birkaç ayda ciddi mesafeler alınamadığını anlatırken, 'Çözüm süreci'nin başında en temel koşullarının terör ve şiddetin bitmesi terör unsurlarının ülke sınırları dışına çıkması olduğunu kaydederken, "Bu safhası şu anda yürüyor. Orada gecikmeler var ama bunu sorun etmemek gerekiyor. Neticede taahhütlerin yerine getirilmesi ve o sürecin iyi yürümesi gerekiyor" diye konuştu.

    Atalay, sürecin çok ciddi samimiyet ve güven istediğini vurgularken kimsenin kimseyi yanıltmaması, sabotaj ve provokasyonlara karşı halkın çok dikkatli olması gerektiğini söyledi.

    Atalay, çok büyük sorunların çözüldüğünü ve mesafelerin alındığını belirterek, şunları söyledi:

    "Terörün bitmesi Türkiye'yi en fazla rahatlatacak konulardan birisi. 6 aydır bu manada bir sükunet olması, şehitlerin gelmemesi, ülke gençlerinin hayatını kaybetmemesi bile kendi başına bir rahatlama getiriyor. İlk defa çözüm süreciyle ilgili ülkenin her kesiminde vatandaşlarımızın çok büyük bir desteği var. Anayasa referandumunun da üzerinde. Şu anda yüzde 60'ların üzerinde bir destek var. Özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde sürece destek daha yüksek. Yüzde 80'lerin üzerinde. Bunu kararlı bir şekilde yürütüyoruz.

    Terör örgütü birimleriyle istihbarat birimlerimiz görüşmüştür. Biz siyaset kesimi olarak görüşmedik, ama siyaset kesimiyle de görüşmeleri biz yürüttük. BDP ile sağlıklı bir şekilde iletişim devam ediyor. Hiç kimsenin kimseye verilmiş bir sözü yok. Verdiğimiz bir söz, taahhüt yok. Çözüm sürecinin özü şudur; Terör ve şiddet bitecek, onun gerisinde varsa sorunlar siyaset kurumu bir araya gelecek. Bunları o zaman görüşecek. Demoktartikleşme adımlarımız 11 yıldır nasıl devam ediyorsa bundan sonrada devam edecek. Bugüne kadar attığımız demokratikleşme adımlarının kimseyle pazarlığını falan yapmadık. Demokratikleşme adımlarımızda bir durma yok."

    "BDP'nin açıklamalarını endişeyle karşılıyoruz"
     
    Atalay, son günlerde Lice'de olan olay ve birkaç ilde çözüm süreciyle hükümetin görevini yapmadığına dair çağrıları endişeyle karşıladıklarını anlattı.

    Atalay, şöyle dedi:

    "Yani BDP'nin son günlerdeki değerlendirme ve açıklamalarını doğrusu endişeyle karşılıyoruz. Son zamanlarda özellikle çözüm sürecine dönük, değişik yerlerde bu süreci aksatacı, sabote edici tutumlar zaten görüldü. Onlara karşı dikkatliyiz. Ama Lice'de karakola vatandaşların yürütülmesi ve orada meydana gelen olaylar da bizi çok üzmüştür. Özellikle bir vatandaşımızın hayatını kaybetmesi en üzücü boyutudur.

    Bir de Diyarbakır, Bingöl yolunda bir askerimiz kaçırıldı. Ve bu gelişmeleri biz çözüm sürecine dönük çok ciddi riskler olarak gördük ve görüyoruz. Lice'deki olay üzerine dikkatlice gidildi, hükümet bir inceleme başlattı. Mülkiye müfettişleri alanda çalışıyor. BDP'nin Mersin'de, Adana'da, Diyarbakır'da tekrar vatandaşları sokağa çağırması, yani bunları yadırgıyoruz ve süreçle ilgili sorumlu tutumlar olarak görmüyoruz. Çözüm sürecini yönetenlerin bu konuda çok dikkatli olması gerekir. Biz bunları endişeyle izliyoruz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow