hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hanefi Avcı'ya 15 yıl ceza

    Hanefi Avcıya 15 yıl ceza
    expand

    "Devrimci Karargah Örgütü" davasında tutuklu yargılanan eski emniyet müdürü Hanefi Avcı, 15 yıl 3 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.

    İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın da aralarında bulunduğu 75 sanıklı Devrimci Karargah davası karara bağlandı.

    İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya 8 tutuklu sanık ile Gezi olayları nedeniyle tutuklanan Ulaş Bayraktaroğlu ve bazı tutuksuz sanıklar katıldı.

    Duruşmada sanıklara son sözleri soruldu. Tutuklu sanık Hanefi Avcı, “Söyleyecek bir şeyim yok. Savunmalarımı tekrar ediyorum. Beraatimi istiyorum" dedi.

    Davayı karara bağlayan Mahkeme Heyeti, Hanefi Avcı’nın "Kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek" suçundan beraatine karar verdi.

    Avcı hakkında "Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek" suçundan açılan davanın ertelenmesine karar veren mahkeme, Avcı’nın aynı suçu 3 yıl işlememesi durumunda davanın düşürüleceğini belirtti.

    Mahkeme, Avcı’yı "Yasadışı silahlı Devrimci Karargah terör örgütü ve mensuplarına yardım etmek" suçundan 5 yıl 7 ay 15 gün hapisle cezalandırdı.

    Avcı ayrıca, "Ruhsatsız vahim nitelikte tam otomatik ve yarı otomatik silah bulundurup taşımak" suçundan 5 yıl hapis ve 10 bin lira adli para cezası ile cezalandırıldı.

    Avcı’nın yazdığı "Haliç'te Yaşayan Simonlar Dün Devlet Bugün Cemaat" isimli kitabında, "Terör örgütleri ve bu amaçla yapılan soruşturma ve kovuşturmalarda yargı görevi yapanları etkileme suçunu" işlediğini ifade eden Mahkeme, Avcı’yı bu suçtan 2 yıl 6 ay hapisle cezalandırdı.

    Avcı’nın kitabında "Yasadışı silahlı Devrimci Karargah terör örgütü hakkında yapılan soruşturmanın gizliliğini ihlal suçu"nu işlediğini de belirten mahkeme Avcı’yı 2 yıl 2 ay 20 gün hapisle cezalandırdı.

    Avcı, toplamda 15 yıl 4 ay 5 gün hapisle cezalandırılmış oldu.

    Mahkeme ayrıca Avcı’nın 3 farklı kişi adına kimlikler düzenleyip bunları yurtdışına çıkmak için kullandığını ancak iddianamede ceza istenmediğini belirtti.

    Mahkeme bu nedenle "Resmi belgede sahtecilik" suçundan Avcı hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

    Diğer sanıklar

    "Devrimci Karargah Örgütü" üyesi oldukları ve örgüte yardım ettikleri öne sürülen eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın da aralarında bulunduğu 8'i tutuklu 75 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanıklardan Cemal Bozkurt, Fatih Aydın ve Özgür Dinçer'in "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, Okan Duman'ın da müebbet hapis cezasına çarptırılmasına hükmedildi.

    Mahkeme heyeti, sanık Cemal Bozkurt'u, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "tasarlayarak adam öldürmek" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

    Heyet, Bozkurt'un 10 kez "tasarlayarak adam öldürmeye teşebbüs etmek" suçundan 210 yıl, "resmi belgede sahtecilik" suçundan 3 yıl, "ruhsatsız silah bulundurmak" suçundan 15 yıl, "zincirleme şekilde mala zarar vermek" suçundan 16 yıl 6 ay ve "tehlikeli madde bulundurmak" suçundan da 6 yıl 8 ay olmak üzere toplam 251 yıl 2 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetti.

    Tutuklu sanıklardan Fatih Aydın'a da "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren heyet, ayrıca bu sanığı benzer suçlardan 45 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı.

    SDP Başkanı Turan ve üye Bayraktaroğlu'na da ceza

    Sanık Özgür Dinçer'in, ağırlaştırılmış müebbet ve 23 yıl 3 ay; Okan Duman'ın da müebbet ve 10 yıl 20 gün hapis cezasına çarptırılmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, sanık Ulaş Erdoğan'ı da "örgüt yöneticisi olmak" suçundan 12 yıl 6 ay, "resmi belgede sahtecilik" suçundan 3 yıl 4 ay ve "kişisel verileri ele geçirme" suçundan da 2 yıl 1 ay olmak üzere toplam 17 yıl 11 ay hapisle cezalandırdı.

    Heyet, sanıklar arasındami Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Rıdvan Turan'ın "Devrimci Karargah terör örgütü üyesi olmak" suçundan 6 yıl 3 ay ve "ruhsatsız mermi, tabanca bulundurma" suçundan da 10 ay olmak üzere toplam 7 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılmasını öngörürken, Gezi Parkı eylemleri sırasında tutuklanan bu partinin MYK üyesi Ulaş Bayraktaroğlu'nun da "terör örgütü üyesi olmak" suçundan 6 yıl 3 ay ve "güvenlik güçlerine taş atma" suçundan da 5 ay olmak üzere toplam 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmasını kararlaştırdı.

    Sanıklardan Hanefi Avcı'nın kullandığı telefon hattının sahibi olduğu belirtilen sanıklardan Nejdet Kılıç'a, "terör örgütü üyeliği" ve "6136 sayılı Kanun'a muhalefet" suçlarından 6 yıl 8 ay hapis cezası öngören heyet, Bostancı'da meydana gelen çatışmanın yaşandığı evin kiracısı olduğu belirtilen sanıklardan Necdet Öztürk'e de 19 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası verdi.

    Geri kalan 35 sanığı da 3 yıl 1 ay 15 gün ile 11 yıl 3 ay arasında değişen hapis cezalarına mahkum eden mahkeme heyeti, firari sanıklar Mahir Sayan ve Cem Beğenmiş hakkındaki dosyayı ayırarak başka bir esasa kaydetti.

    Toplam 28 sanığın tüm suçlardan beraatine hükmeden heyet, 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdığı tutuklu sanıklar Volkan Karakuş ile Bayram Akdoğdu'nun tahliye edilmesini de kararlaştırdı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow