hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ege Denizi'nde yakalanan zanlı bombacı çıktı

    Ege Denizinde yakalanan zanlı bombacı çıktı
    expand

    İçişleri Bakanı Muammer Güler, dün Sakız Adası'nda birbotta, Türkiye'ye gelmek üzere hazırlanan 4 kişinin yakalandığını belirterek, "Adalet Bakanlığı'na atılan bombanın faili olduğu açıkça tespit edilen Hasan Biber isimli DHKP-C terör örgütü mensubu şahıs, bu yakalanan 4 kişinin içindedir" dedi.

    Bakan Güler, Gölbaşı Vali Galip Demirel Vilayetler Evi'nde düzenlenen "Spor Müsabakaları Güvenliği Çalıştay"ına gelişinde, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Ege Denizi'nde silah yüklü bir botun yakalanmasıyla ilgili sorulara da yanıt veren Güler, şunları kaydetti:

    "Sakız Adası'nda dün bir botta, Türkiye'ye gelmek üzere hazırlanan 4 kişi yakalanmıştır. Bunların biri, 19 Mart 2013 tarihinde AK Parti Genel Merkezi'ne ve Adalet Bakanlığına yapılan bir saldırı vardı. Adalet Bakanlığına atılan bombanın faili olduğu açıkca tespit edilen Hasan Biber isimli DHKP-C terör örgütü mensubu şahıs, bu yakalanan 4 kişinin içindedir. Yunan makamlarınca
    yakalanmıştır. Zaten araması da vardır. Bunun yanında yine aynı örgütün bir militanı da yakalanmıştır. Yanlarında Fransız ve Bulgar kimliklerini taşıyan ama muhtemelen Türk oldukları tahmin edilen iki kişi daha vardır. Aynı olayla bağlantılı olarak Yunan polisi Atina'da bir operasyon daha gerçekleştirdi. İki kişi daha gözaltına alındı.

    Maalesef bu botun içinde çok sayıda silah, suikast hazırlıklarını ifade eden mermiler, lav silahları, roketatarlar tespit edildi. Bunlar zaten bizim daha öncesinde adı geçen şahsın Türkiye'de yeni bir eylem hazırlığında olduğuna dair duyumlarımız da istihbaratımız da vardı."

    Türkiye'nin uluslararası alanda terörle mücadele için karşılıklı işbirliğine büyük önem verdiğini vurgulayan Güler, son dönemde bu kapsamdaki çalışmaları hızlandırdıklarını, sözü geçen olayın da bunun güzel bir örneği olduğunu belirtti.

    "Asli fail olduğu biliniyor"

    Güler, başka bir soruyu yanıtlarken de bu kişilerin haklarında yakalama kararı bulunan, Türkiye'de hüküm giyerek, yurtdışına kaçmış kişiler olduklarını belirterek, "Diğer bir şekilde de zaten Adalet Bakanlığına atılan bombanın asli faili olduğu biliniyor" dedi.

    "Sorguları, ilk ifadeleri ya da hedefleri hakkında verebileceğiniz bilgi var mı" sorusu üzerine Güler, ilgili bakanlık ve birimlerin Yunanistan ile işbirliği içinde gerekli çalışmaları yürüttüğünü söyledi.

    Güler, Türkiye'ye iade edilmelerine ilişkin soruya ise "Elbette o süreç ayrıca işleyecek. Orada işlenen bir suç var, Türkiye'de işlenen bir suç var. Gereği yerine getirilecek" karşılığını verdi.

    Gezi Parkı eylemleri

    Üniversitelerin açılması ardından yeni Gezi Parkı eylemlerine ilişkin istihbarat olup olmadığı yönündeki sorusuya Güler, "Gezi olaylarıyla birlikte başlayan ve toplumsal gerginliği arttırmaya yönelik Türkiye'nin birçok yerinde gerçekleştirilen eylemlerin her fırsatta tekrar edilmek istendiğine dair elbetteki bir duyumumuz var. Bunu da görüyoruz" yanıtını verdi.

    Bu türden olayları toplumsal gerginliği artırmak için yönlendirmek isteyenlerin olduğunu ifade eden Bakan Güler, şunları söyledi:

    "Üniversitelerin, okulların genel olarak açılması, spor müsabakalarının başlaması bunlar için uygun zemin teşkil edeceği tarzında yaklaşımlar var elbette. Bu konudaki tedbirlerimizi sürdüreceğiz. Bugünkü sporla şiddetle ilgili çalıştayımız, tribünlerdeki o yasa dışı gösteriler, spor ahlakına uymayacak davranışlar, kötü tezahüratların içine siyasi ve ideolojik anlamdaki tezahüratları da koyuyoruz. Zaten uluslararası normlarda bu tür tezahüratlar yasak. Kulüplerimiz kombine satışlarda da bu konuda gerekli taahhütleri imzalatmış durumdalar. Bu elbetteki bizim takibimizdedir. "

    Bununla ilgili bir yasal düzenlemenin yapılıp yapılmamayacağınının sorulması üzerine Güler, "Sporun dışına çıkan her türlü tezahüratla ilgili düzenleme var. Yoksa siyasi ve ideolojik tazahüratların elbette sporun ruhuyla bağdaşmadığı kesindir. Hakaret de spor dışı davranışlar da bunun içindedir. Elbetteki siyasi ve ideolojik anlamlı tezahürat da bunu içindedir. Elbetteki
    kanunun düzenlemesi bunların tümüyle ilgilidir" diye konuştu.

    Güler, bu konunun çalıştayda da görüşüleceğini söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow