hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Feyzioğlu'ndan Adalet Bakanı'na çağrı

    Feyzioğlundan Adalet Bakanına çağrı
    expand

    Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Metin Feyzioğlu, "Sayın Adalet Bakanı, demokrasiden yürütme organının da alınan oylara göre dağıtılmasını anladıysa baronun yürütme organı yönetim kuruludur, Türkiye'nin yürütme organı Hükümettir, dediğini kendi hükümetine yapsın. Bakanlıkların yarısını muhalefet partilerine dağıtsın" dedi.

    Feyzioğlu, Ankara Barosu'nca düzenlenen "Yeni Adli Yıldan Beklentiler" başlıklı panele gelişinde gazetecilerin, Yeni Adli Yıl Açılış Töreni'nde yaptığı konuşma ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in bu konuşmaya ilişkin değerlendirmesiyle ilgili soruları yanıtladı.

    Konuşmasında siyasi iktidarların demokratik kitle örgütlerinin açıklamalarından hoşlanmak zorunda olmadığını, ancak bindikleri demokrasi dalını kesmemelerini, birlikte yaşamayı, eleştiriye tahammülü öğrensinler görüşünü aktardığını hatırlatan Feyzioğlu, bu cümlesinin üzerinden 33 dakika geçmeden Ergin'in karşılık verdiğini söyledi. "Ben senin yetkilerini budarım, seçim yöntemini de değiştiririm. Çünkü canımı sıkan bir konuşma yaptın" şeklinde bir açıklamaya maruz kaldığını belirten Feyzioğlu, bu yaklaşımın, Türkiye'deki demokrasi standardına ilişkin sözlerinin doğruluğunu ispatladığını söyledi.

    Feyzioğlu, "Bu ispatı bize bu kadar kısa sürede sunduğu için ben Sayın Bakan'a teşekkürlerimi arz ediyorum" dedi.

    "Öyle sanıyorum ki..."

    Bakan Ergin'in TBB Başkanı'nın seçilme yöntemine ilişkin sözlerini de değerlendiren Feyzioğlu, Avukatlık Kanunu'nun doğru okunması gerektiğini, kanunun siyasi partilerin barolarda seçimlere girmesine izin vermediğini hatırlattı.

    "Sayın Bakan, bunu milletvekili genel seçimiyle karıştırdı öyle sanıyorum ki" ifadesini kullanan Feyzioğlu, baro başkanı seçimlerinin çarşaf liste ile yapıldığını ve herkesin aday olma hakkının bulunduğunu vurguladı.

    Feyzioğlu, "Bizim çarşaf listemiz Sayın Bakan'ın milletvekili seçildiği genel seçimlerden çok daha demokratiktir. Ve eminim ki eğer bir çarşaf liste yöntemi olsaydı bugün iktidar partisinden de muhalefet partisinden de anlamlı bir kısmı herhalde parlamentoda bulunmazdı. Bizim seçimimiz son derece demokratik bir yöntemle olmuştur" diye konuştu.

    Feyzioğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

    "Sayın Bakan yürütme organının yani yönetim kurulunun da grupların aldığı oy oranına göre belirlenmesini istiyor. Bütün kanuna aykırı, kanunu yanlış anlayan açıklamalarına rağmen bir şartla varım; dediğini kendi Hükümetine uygulasın. Dediğini kendi Hükümetine uyguladığı zaman yüzde 50 bakanlığa muhalefet partilerine bırakmak zorunda, hemen şimdi. Eğer demokrasiden bunu anladıysa Sayın Bakan, yani yürütme organının da alınan oylara göre dağıtılmasını anladıysa baronun yürütme organı yönetim kuruludur, Türkiye'nin yürütme organı hükümettir, dediğini kendi hükümetine yapsın. Bakanlıkların yarısını muhalefet partilerine dağıtsın. Bu dediğim ne kadar anlamlıysa veya ne kadar anlamsızsa Sayın Bakan'ın önerisi de o kadar anlamlı veya anlamsız, kendi karar versin."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow