hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Af Örgütü, Gezi Parkı eylemleri raporu hazırladı

    Af Örgütü, Gezi Parkı eylemleri raporu hazırladı
    expand

    Uluslararası Af Örgütü'nün Gezi Parkı eylemleriyle ilgili hazırladığı raporda, "AK Parti hükümeti 10. yılında temel insan haklarına hala saygı göstermiyor. Eylemlerde ağır hak ihlalleri gerçekleştirildi" denildi.

    Uluslararası Af Örgütü, Gezi Parkı eylemleriyle ilgili raporunu İstanbul'da düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. "Türkiye'de toplanma özgürlüğü hakkı şiddet kullanılarak engelleniyor" alt başlığıyla yayımlanan raporda, eylemlerin barışçıl olduğu ve göstericilerin bir tehdit oluşturmadığı vurgulanıyor.

    Raporda Af Örgütü, polis müdahalesini "orantısız ve gereksiz" diye tanımlıyor ve "Her ne kadar ihlaller belgelenmiş olsa da sorumlu kişilerin adalet önüne çıkarılması düşük bir ihtimal" ifadelerini kullanıyor.
     
    Bu noktada polis müdahalesi nedeniyle mağdur olan ve şikayette bulunanlardan yalnızca birinin, savcılık tarafından ifade vermeye çağrıldığına dikkat çekiliyor.

    Rapora göre, İstanbul'da, 11 Haziran'da polis şiddetine yönelik resmi bir soruşturma başlatıldığı açıklanmasına rağmen, soruşturmanın ilerlediğine dair herhangi bir işaret bulunmuyor.

    Sivil polislerin yanı sıra, "sivillerin de göstericilere yönelik şiddete katıldıkları, bunu yaparken polis tarafından engellenmedikleri ve bazen de polis memurlarıyla birlikte hareket ettikleri görülmüştür" deniliyor.

    Uluslararası Af Örgütü, şiddete başvurdukları kanıtlanmadığı halde, haklarında dava açılan eylemcilerin varlığına da işaret ediyor. Ethem Sarısülük'ün cenazesine katıldıkları için 73 kişi hakkında açılan dava bu duruma örnek gösteriliyor.

    Örgüt, 13 Eylül'de yaptığı "Türkiye'ye biber gazı satmayın" çağrısını bu raporunda da yineliyor ve toplumsal olaylara müdahale techizatı sağlayan ülkelerden satışları durdurmasını talep ediyor.

    "Bu yasak, Türkiye yetkilileri, polisin hak ihlallerine yol açan ya da keyfi güç kullanımına yönelik derhal, bağımsız ve tarafsız soruşturma başlatıncaya ve toplumsal olaylara müdahale araçlarının uluslararası standartlara uygun bir şekilde kullanılmasını sağlayıncaya kadar devam etmeli" ifadelerine yer veriliyor.

    Raporda hükümete bir dizi çağrıda bulunuluyor:

    - Terörle mücadele yasaları da dahil diğer yasaların barışçıl gösteri düzenleyen kişilere karşı kullanılmaması sağlanmalı.
    - Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda, ihtar üzerine dağılmamak gibi barışçıl bir gösteriye katılımı suç sayan maddeler kaldırılmalı.
    - Polis, güç kullanmadan önce çatışmayı önlemek için arabuluculuk ve müzakere yollarını denemeli.
    - Toplumsal müdahale araçları sadece gerekli, orantılı ve hesap verilebilir bir şekilde kullanılmalı.
    - Tüm gözaltı merkezlerine düzenli, önceden planlanmayan ve habersiz ziyaretler gerçekleştiren bağımsız bir izleme mekanizması oluşturularak işkenceye karşı ek önlemler alınmalı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow