hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk ve Bulgar sınır kapılarında eylem

    Türk ve Bulgar sınır kapılarında eylem
    expand

    Türk TIR şoförleri, Edirne'nin Kapıkule Sınır Kapısı ile Bulgaristan'ın Türkiye'ye açılan en büyük sınır kapısı Kaptan Andreevo'da, Bulgar yetkililerin kendilerine kestiği cezaları protesto etti.

    Araçlarının kontağını kapatarak, Kapıkule Sınır Kapısı önünde toplanan sürücüler, alkış ve ıslıklarla, kendilerine "haksız yere" ceza kesildiğini ileri sürerek, duruma tepki gösterdi.

    Eylem nedeniyle Kapıkule'de 8, Kaptan Andreevo'da ise 11 kilometrelik kuyruk oluştu.

    Düzce'den Almanya'ya otomobil parçası götüren Mehmet Murat Uslupat, Bulgaristan yetkililerinin Türk şoförlerine haksız yere ceza kestiğini söyledi.

    Dün akşam 23.30'da Türk tır şoförleriyle sınır kapılarını karşılıklı olarak kapatma kararı aldıklarını belirten Uslupat, şöyle konuştu: "Arkadaşlarımızla telsizle haberleşiyoruz. Bu konuyla ilgili devlet büyüklerimizden yardım talep ediyoruz. Havadan sudan sebeplerle ceza yazılıyor. Bizim arabalarımız sıfır. Türkiye'nin arabaları sıfır. Bulgaristan'ın kendi
    arabaları bizim gümrüğümüze yırtık uçurtma gibi giriyor. Yedek lastik yok, çadır yok, hiçbir şey yok arabalarında. Yazılan cezalara şaşırdık kaldık."

    Ahmet Özcan da Bursa'dan Almanya'ya sebze taşıdığını ve yükünün acil ulaşması gerektiğini söyledi. Bulgar yetkililerin en küçük sebeplere kendilerine ceza uyguladığını belirten Özcan, "Bulgar sistemi düzelmez. Bu sorun düzelene kadar bekleyeceğiz" dedi.

    "Yasaları çiğniyorlar"

    Uluslararası Tır Şoförleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gürsel Tutar da gruptakiler adına yaptığı açıklamada, seslerini duyurmak için gerekirse bir hafta kapıda yatmayı göze aldıklarını söyledi.

    Dünyanın hiçbir yerindeki tır şoförlerinin rüşvet vermediğini ancak Türk tır şoförlerinin rüşvet vermek zorunda bırakıldığını savunan Tutar, şunları kaydetti: "Bulgaristan, Yunanistan, Polonya ve Macaristan'da sıkıntılarımız var. Bulgar gümrüğündeki yetkililer, özellikle Türkiye tarafına yakın Bulgaristan sınırında gümrüğün içerisinde 45 aracımıza plakaları sökülmek kaydıyla ceza yazmıştır. Bu cezaların tamamı ve plaka sökülmesi dünyanın hiçbir ülkesinde yasal değildir. Bu görevliler resmen yasaları çiğnemiştir. Bunların önüne geçilmesi için Başbakanımızı ve Bakanımızı buraya davet ediyoruz. Bizim sorunumuzu valilikler değil, iki tarafın ulaştırma bakanlıkları çözer. Sorunlarımız çözülmedikçe Bulgaristan'a giriş yapmıyoruz. Gerekirse biz bu arabaları denizden yürütürüz ama Bulgaristan'ın bu zulmünü çekmeyiz."

    Türk ve Bulgar yetkililerin görüşmesi

    Edirne Vali Yardımcısı Nedim Özırmak da Kapıkule sınır kapısında incelemelerde bulundu.

    Özırmak, incelemesinin ardından gazetecilerin sorusu üzerine, kontak kapatma eylemini dün gece öğrendiklerini ve sabah ilk iş olarak Bulgaristan tarafıyla konuya ilişkin bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

    Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 1 Eylül itibariyle yeni bir uygulamaya geçtiğini hatırlatan Özırmak, şunları anlattı: "Bu uygulama nedeniyle tırlardaki eksiklikler halinde 3 bin avro ceza uygulanıyor. Sanırım olay bir misilleme olayı gibi. Bulgaristan tarafında bizim tırlarımıza 'Yok efendim lastiğindeki tırnaklar çok azalmış, yok camında çizik
    var, çatlak var' vesaire, vesaire...Ortalama 2 bin avro ceza uygulanıyor. Bunun üzerine bizim tır şoförlerimiz,'Bize kimse sahip çıkmıyor' diye, bir eylem başlattılar. Öte yandan basın mensupları da gördü, Bulgaristan heyeti şimdi buraya geldi. Sabahki görüşmemizin ardından Bulgaristan tarafı kendi ulaştırma bakanlıklarıyla görüştüler ve bir toplantı talep ettiklerini iletmek için buraya geldiler. Ben de valime ilettim. Valim de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı müsteşarı ile görüşüyor. Bir toplantı yapılması konusunda girişimlerde bulunacağız. Kendilerine bu sözü verdik. Bu toplantı yapılır dedik. İkna oldular. Ben de buradan tır şoförlerimizin yanına gidiyorum. Durumu izah edeceğim."

    Trakya Gümrük Ticaret Bölge Müdür Vekili Çetin Hıdımoğlu ise sorunun çözülmesi için gerekli çalışmaların yapılacağını dile getirdi.

    Grup daha sonra Kapıkule Sınır Kapısı'nın girişinden olaysız ayrıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow