hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mustafa Elitaş'tan Engin Alan yorumu

    Mustafa Elitaştan Engin Alan yorumu
    expand

    AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Balyoz davasında mahkumiyeti onanan MHP'li Engin Alan'ın durumuna ilişkin, "Meclis Başkanı ne yapacağını iyi bilir, iyi bir hukukçudur" dedi.

    AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Parlamento'da gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Hakkında verilen 18 yıllık mahkumiyet kararı Yargıtay tarafından onanan MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan'ın milletvekilliğinin ne olacağı" ile ilgili soru üzerine Elitaş, "Bu durum bizimle ilgili değil hukukçuların işidir, Meclis Başkanlığı bu konuda kararı verecektir" dedi.

    Adalet Bakanlığı'nın, kesin karar geldikten sonra bunu Başbakanlık aracılığıyla TBMM Başkanlığı'na göndereceğini ifade eden Elitaş, "Şu anda yargı aşaması tamamlanmış değil, bunun bir karar düzeltme girişimi olabilir. Şu anda bu konuyu tartışmanın pek manası olduğunu düşünmüyorum. Meclis Başkanı gerekli açıklamaları yapmış" diye konuştu.

    Elitaş, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda uzlaşılan 60 maddenin bir paket halinde çıkartılmasına ilişkin soru üzerine, şöyle konuştu:

    "48 madde ile ilgili konuyu Sayın Başbakan gündeme getirdi. Madem ki Uzlaşma Komisyonu çalıştı emek verdi, bu emeğin karşılığını 48 madde olarak alalım' denildi. CHP net bir cevap vermemişti. MHP 'evet destekliyoruz, hodri meydan' demişti. Ama ertesi gün Sayın Bahçeli, hakaret ederek bu işin olmayacağını ifade etmişti. Biz, 'Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda geçen maddeler neyse, onları Anayasa Komisyonu'na gönderelim ve orada görüşmelere başlayalım' diyoruz, muhalefet bu çağrımız devam ediyor."

    Elitaş, "Engin Alan hakkındaki kararın TBMM Başkanlığı'na ulaşmasının ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek, okutmama yolunu seçebilir mi?" sorusuna, "Bilemiyorum. Kemal Aktaş kararı ne zaman geldi bilmiyorum ama orada bir yasal düzenleme çıktı. İki yıldan az, bir yıldan fazla ceza olduğu için yasal düzenleme yapıldı, o yasal düzenlemeden dolayı Kemal Aktaş'ın kararı okutulmadı. Ama gecikmesinin ne kadar olduğunu bilmiyorum" cevabını verdi.

    Mustafa Elitaş, "Meclis Başkanı bekletebilir mi?" sorusu üzerine, "Meclis Başkanı'nın takdirinde mi onu da bilmiyorum. Meclis Başkanı'nın takdirindeyse herhalde bekletebilir, değilse TBMM'ye bilgi sunuluyor. Oylama filan yok, Meclis bilgilendirildiği anda milletvekilliği düşüyor" dedi.

    "Meclis Başkanı'nın bekletmesi halinde suç işleyeceği" yönünde görüşlerin hatırlatılması üzerine ise Elitaş, "Arkadaşlar daha gelmemiş bir mahkeme kararını şu anda tartışmanın bir manası yok. Meclis Başkanlığı nasıl yön çizeceğini bizim demeçlerimizle tayin ettirmeye kalkmayın. Meclis Başkanı ne yapacağını iyi bilir, iyi bir hukukçudur" diye konuştu.

    AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, seçim barajı ile ilgili kararın verilip verilmediğine ilişkin soruya da "Muhalefet çözüm de getirmedi. Sayın Kılıçdaroğlu, önce yüzde 7 diyordu, sonra 5 dedi, şimdi 3 diyor. Kılıçdaroğlu'nun söylediğinin ucu açık, kararlılığı yok. Önce muhalefetin kararının hangi noktada olduğunu görelim, biz de kararımızı yetkili kurullarda aldıktan sonra veririz" cevabını verdi.

    Kısa dönem askerlik süresi

    "Askerliğin süresi ile ilgili soruyu" da yanıtlayan Elitaş, şunları kaydetti:

    "Ben içimden geçen diye söylemiştim. Sayın Başbakan, kısa dönemin 6 ay, yedek subaylığın da 12 ay olduğunu açıklamıştı. Yasal düzenleme yapmadan sadece Bakanlar Kurulu kararı ile bu gerçekleşebilir. 1111 sayılı Kanun'un 5. maddesi bunun nasıl olacağını düzenliyor; 'Yedek subaylık 12 aysa, kısa dönem de bunun yarısı kadardır, yedek subaylık 10 aysa kısa dönem de bunun yarısıdır' diye. Düşürebilmek için yasal düzenlemeye ihtiyaç var. Hükümet kararı ile yapılacak işler içerisinde, kısa dönem askerlik 6 ay, yedek subaylık 12 ay, normal askerlik de 15 aydı, bunun da 12 aya düşebilmesi Bakanlar Kurulu kararı ile mümkün."

    Elitaş, "İçinizden geçeni CHP teklif haline getirdi. Buna destek verecek misiniz?" sorusuna, "Partimizin aldığı karar bizim içimizden geçenden öndedir. Eğer içimizden geçeni icra etmeye kalkarsak CHP gibi oluruz. Biz de örgütler öndedir, örgütün aldığı karar tek başımıza aldığı karardan daha öndedir. CHP'de 151 tane genel başkan var biliyorsunuz" yanıtını verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow