hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çin heyeti Ankara'da görüşmelere başladı

    Çin heyeti Ankarada görüşmelere başladı
    expand

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun "Daha iyi şartlar sağlasınlar, ABD ve Avrupa şirketleriyle görüşmeye devam edelim" dediği füze sistemi için Çin heyetiyle görüşmeler başladı.

    Çin savunma füzeleriyle ilgili tartışmada Ankara'dan bir kez daha "Son karar verilmedi" mesajı geldi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "ABD'li ve Avrupalı şirketler daha iyi şartlar sağlasınlar, onlarla da görüşmeye devam ederiz" dedi. Buna karşın, Çin füzesi için sözleşme görüşmelerini yürütmekle sorumlu Çin heyeti ile görüşmeler başladı bile.

    Türkiye'nin, dev füze savunma ihalesinde kararını teknoloji transferi şartını karşılayan çin'den yana kullanması üzerinde gelen tepkilere Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bir kez daha yanıt verdi.

    Umman ve Kuveyt'e yaptığı ziyaret sonrası uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Davutoğlu, henüz Çin'le nihai imzaların atılmadığını hatırlattı. "Bitmiş bir anlaşma yok" diyen Dışişleri Bakanı, ihalede yarışanlardan sadece Rus şirketinin elendiğini söyledi.

    4 milyar dolarlık ihalede Çin'in ardından İtalyan-Fransız ortaklığı ve Amerikalı şirket listedeydi.

    "ABD'li ve Avrupalı şirketler daha iyi şartlar sağlasınlar, onlarla da görüşmeye devam ederiz" diyen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Ortak üretim olmazsa olmaz şartımızdır. Bizim de kaygımız var. Neden ortak üretimden kaçınılıyor?" şeklinde konuştu.

    Çin Devlet Şirketi, Avcı Füze Sisteminin Türkiye'de ortak üretimi ve radar teknolojilerinde paylaşım avantajı sunmuş, 3.4 milyar dolarla en düşük teklifi vermişti.

    Geride kalan 1 yıl içinde firmalara tekliflerini gözden geçirme çağrısı yapan Savunma Sanayi İcra Komitesi, Başbakan Erdoğan başkanlığında Eylül ayında yapılan toplantısında Çin firmasıyla sözleşme görüşmelerine başlanması kararı almıştı.

    CNN TÜRK'ün edindiği bilgiye göre, Çin devleti savunma firması Kurban Bayramı öncesinde Türkiye'ye yaklaşık 20 kişilik bir heyet gönderdi.

    Savunma Sanayi Müsteşarlığından uzman ve bürokratlarla sözleşme görüşmeleri başladı.

    Olumlu havada seyrettiği öğrenilen görüşmelerde teknik hazırlıklar boyutu tamamlandı. Normal seyrinde ilerlemesi halinde görüşmelerin birkaç ay sonra tamamlanabileceği belirtiliyor.

    Başbakan Erdoğan, Kosova dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Savunma Sanayi İcra Komitesinde verilen kararın ancak Çin'in müzakereden vazgeçmesi gibi bir nedenle yenilenebileceğini ifade etmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow