hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bebeklerde ve çocuklarda ishal tedavisi

    Bebeklerde ve çocuklarda ishal tedavisi
    expand

    Bebeklerde ishal oluşmasının en büyük nedeninin el ve ağız yoluyla bulaşan mikroplar olduğunu söyleyen uzmanlar tüketilen farklı yiyeceklerde bulunan parazit ve bakterilerin de ishale yol açabileceğini ifade ediyor. İshalin aşırı su kaybına neden olmasından dolayı tedavi için kullanılan yöntemler farklılık gösterse de etken madde olan suyun her tedavide kullanılması gerekiyor. 5 yaş altı çocuklarda ve bebeklerde dönem dönem ölümcül sonuçlar doğurabilen ishalde alınması gereken önlemler hastalığın boyutlarına göre değişirken tedavi süresini de direkt olarak etkiliyor. Peki, bebeklerde ve çocuklarda sıklıkla görülen ishal durumunda neler yapılması gerekiyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mikrop kaynaklı ishal bebekler için ağır bir hastalığa dönüşebilirken anne ve babaları da zor duruma düşürebiliyor. Uzmanların önerileri ve hastalığın tedavisinde kullanılan yöntemler iyileşme sürecini de etkiliyor. İşte, hastalıkla ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar...

    İSHAL NEDEN OLUR?

    • Tüketilen yiyeceklerde bulunan parazit ve bakterilerin yanı sıra kullanılan malzemelerdeki temizlik bebeklerde ishalin tetikleyici nedenleri arasında yer alıyor.
    •  El ve ağız yolu ile bulaşan hastalıkların başında gelen ishal farklı yiyeceklerin tüketilmesiyle ya da bir ürünün aşırı kullanımıyla birlikte de ortaya çıkabiliyor.

    BEBEKLERDE İSHAL TEDAVİSİ

    • Sık sık hastalığa yakalanan çocuklarda mamaların laktoz maddesi içermeyen mamalarla değiştirilmesi halinde fayda sağlanabilirken uzman hekime gidilerek kesin sonuç alınması doktorlar tarafından öneriliyor.
    • Dengeli elektrolit losyonu olarak ifade edilen ilaçlar doktorun tavsiyesiyle birlikte kullanıma başlandığında kalıcı olarak çözüm sağlayabiliyor.
    • Hastalık bebeklere su kaybı yaşattığı için su verilmesinin devam etmesi gerekiyor.
    • 2 yaşından büyük çocuklarda mama tedavisine gerek duyulmazken , tuzlu ürünler, pirinç ve ekmek gibi gıdalar tedaviye yardımcı olurken yine doktor tavsiyesiyle şeker solüsyonları tüketilebilir.
    • Sadece anne sütü tüketen bebeklerde görülen ishalde ise tedavi için anne sütünün devam ettirilmesi gerekiyor.
    • Cildin tahriş olmasını engellemek amacıyla bebeğin altının sıklıkla kontrol edilmesi ve gereken durumlarda değiştirilmesi öneriliyor.

    BEBEKLERDE İSHALE ALINACAK ÖNLEMLER

    • Bebeklerin vücutları hassas ve bağışıklıkları zayıf olduğu için temas öncesinde ellerin mutlaka yıkanması gerekiyor.
    • Anne sütü yerine inek sürü tüketen bebekler alerjilerinin bulunması nedeniyle rahatsızlanabilir ve farklı boyutlarda rahatsızlık geçirebilir bu durumda kullanılan sütün temizliğinden emin olunması gerekiyor.
    • TSE damgası bulunmayan gıdalar ve mamaların bebeklerden uzak tutulması ve ürünlerin temizliğinin arttırılması tavsiye ediliyor.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow