hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cuma Ezanı Saat kaçta okunuyor? Tüm iller için namaz vakitleri

    Cuma Ezanı Saat kaçta okunuyor Tüm iller için namaz vakitleri
    expand

    İslam dininde önemli bir yeri bulunan cuma namazı, haftalık olarak yapılan toplu ibadettir.Şartları toplayan kişilere farz olan olan Cuma namazı saat kaçta kılınacak diyenler için işte detaylı bilgiler...İstanbul- Bursa- İzmir - Antalya Cuma namazı saatleri öğrenmek için tıklayınız..

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İslam dininde önemli bir yeri bulunan cuma namazı, haftalık olarak yapılan toplu ibadettir. Şartları toplayan kişilere farz olan olan Cuma namazı saat kaçta kılınacak diyenler için işte detaylı bilgiler...

    Cuma namazı islam dininde önemli bir yeri bulunan, cemaatle kılınan haftalık ibadet günüdür. Öğle saatinde kılınan cuma namazı, şartları toparlayan her kişi için farz koşulmuştur. İşte cuma namazı ile ilgili detaylı bilgiler ve Türkiye'nin tüm şehirleri ve Ankara, İzmir, İstanbul cuma namazı saatleri...


    TÜM İLLER VE ANKARA, İSTANBUL NAMAZ VAKİTLERİ

    Tüm dinler için haftalık ibadet günü olarak belirlenen cuma günü, hristiyan ve museviler tarafından değiştirilmiş, sadece islam dininde orjinal gününde kabul edilmiştir.
    Cuma gününün önemiyle ilgili Hz. Muhammed'e (s.a.v) ait birçok hadis rivayet edilmektedir. Duaların kabul edildiği saat olarak düşünülen cuma saati, Hz. Peygamber tarafından da müjdelenmiştir. İşte o Hadis-i şerif'lerden bazıları:
    "Güneşin doğduğu en hayırlı gün cumadır; Âdem o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş ve o gün cennetten çıkmıştır. Kıyamet de cuma günü kopacaktır" (Müslim, “Cum‘a”, 18)
    "Ben icâbet saatinin, hangi an olduğunu biliyordum, fakat Kadir gecesi gibi, bu da bana unutturuldu" şeklinde buyrulmuştur.
    Cuma namazı saatini aşağıda yer alan Diyanet İşleri Başkanlığının resmi linkine tıkladıktan sonra açılacak olan sayfadan öğrenebilirsiniz.
    İLİNİZDEKİ CUMA NAMAZI SAATİNİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ
    CUMA NAMAZININ ŞARTLARI
    Cuma günü öğle ezanının okunmasının ardından camiye girince vakit uygunsa iki rek‘at tahiyyetü'l-mescid, ardından dört rek‘at sünnet kılınır. Bu, cumanın ilk sünnetidir. Hatip minbere çıkmadığı sürece bu namazlar kılınabilir. Ama hatip minbere çıkmış ise, onu dinlemek daha uygundur. Sonra cami içinde bir ezan daha okunur (iç ezan), arkasından minberde imam, cemaate hutbe okur. Bu hutbeden sonra kamet getirilerek cuma namazının iki rek‘at farzı cemaat halinde kılınır ve imam açıktan okur. Bundan sonra dört rek‘at sünnet kılınır. Bu dört rek‘at, cumanın son sünnetidir.
    1. Zuhr-i Ahîr Namazı. Esasen cuma namazının farzından sonra kılınan sünnet namazın kaç rek‘at olduğu konusunda farklı rivayetler ve buna bağlı olarak farklı görüşler bulunmaktadır. Ebû Hanîfe'ye göre cumanın farzından sonra tek selâmla dört, Şâfiî'ye göre iki selâmla dört, Ebû Yûsuf ve Muhammed'e göre dört artı iki (toplam altı) rek‘at nâfile kılınır. Bazı âlimler, cumanın farzından sonra kılınacak sünnetin eğer camide kılınacaksa dört, cami dışında bir yerde kılınacak ise iki rek‘at kılınmasının uygun olacağını söylemişlerdir.
    Zuhr-i ahîr namazı, son öğle namazı demektir. Cuma namazı, öğle namazının vaktinde kılınıp, onun yerini tuttuğuna göre, ayrıca bir "son öğle namazı" kılmanın anlamı nedir?
    Esasen Hz. Peygamber'den ve ilk dönemlerden gelen rivayetler arasında zuhr-i ahîr diye bir namaz yoktur. Bu namaz, cumanın sıhhat şartlarının, özellikle cuma namazının bir bölgede bir tek camide kılınması şartının şehirlerin nüfusunun artması sebebiyle gerçekleşmemesi, dolayısıyla bir şehirde birkaç yerde namaz kılma mecburiyetinin ortaya çıkmasıyla birlikte gündeme gelmiş bir namazdır. Bunun anlamı şudur: Cumanın her yerleşim biriminde tek bir camide kılınması namazın sahih olması için şart görüldüğü takdirde, bir şehirde sadece bir camide cuma namazı kılmanın da artık imkânsız hale geldiği göz önünde bulundurulursa, bir şehirde birkaç camide kılınan namazlardan sadece birinin sahih, ötekilerin bâtıl olması kaçınılmaz olur. Cuma namazı bâtıl olan kişilerin de öğle namazını kılmaları gerekir. Hangisinin sahih, hangilerinin bâtıl olduğu bilinmediğine göre, hepsinin ihtiyaten yeniden öğle namazı kılması en uygun çözümdür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte bu son öğle namazı, böyle bir ihtiyatın hatta kaygının ürünü olup o günün öğle namazını kurtarma düşüncesiyle kılınmaktadır. Fakat, bu tedbirin kaynağı olan kaygı ve var sayıma mahal yoktur. Çünkü cuma namazının bir camide kılınması, cumanın anlamına uygun olmakla birlikte, nüfusu milyonlara ulaşan büyük şehirlerin ortaya çıktığı günümüzde bu şartın yerine getirilmesi mümkün değildir. Fakihlerin böyle bir şart ileri sürmüş olmasını kendi dönemlerindeki şartlarla irtibatlandırmak gerekir. Dolayısıyla İmam Muhammed'in görüşüne uyularak, izdiham olsun olmasın bir şehirde birden fazla camide cuma namazı kılınabileceğinin tercih edilmesi kaçınılmazdır. Nitekim sonraki Hanefî fıkıhçılar da bu ictihadı fetvaya esas almışlardır. Böyle olunca, her bir camide kılınan cuma namazının ayrı ayrı sahih olması, bu yönden aralarında bir fark gözetilmemesi esas olup cuma namazı kılanların ayrıca son öğle namazı (zuhr-i ahîr) kılmaları gerekmez. Son öğle namazının niyetinde ve gerekçesinde "cumanın sahih olmadığı" kaygısı vardır. Halbuki yukarıda sayılan şartlar yerine getirilerek kılınan cuma namazı sahih bir namaz sayılacağından, bunu telâfi maksadıyla ikinci bir namazın kılınması gereksiz olduğu gibi böyle bir telâfi niyeti de doğru değildir.
    2. Cuma Vakti ve Cuma Namazıyla İlgili Bazı Meseleler. Hanefî mezhebine göre cuma namazına imam selâm vermeden önce yetişen kimse cuma namazına yetişmiş olur. Bu kişi imamın selâm vermesinden sonra namazını kendisi tamamlar. Muhammed, Mâlik ve Şâfiî'ye göre ise, cumaya yetişmiş sayılabilmek için en az bir rek‘atı imamla birlikte kılmak gerekir. Buna göre, imam ikinci rek‘atın rükûundan doğrulduktan sonra yetişip uyan kimse, namazını öğle namazı olarak dörde tamamlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cuma namazını kılmakla yükümlü olmayan yolcunun ve mazeret sahibi kimselerin, cuma günü cuma namazı kılınan bir yerde öğle namazını cemaatle kılmaları mekruhtur. Cuma namazını kaçıran kimseler de öğle namazını ezansız, kametsiz ve cemaatsiz kılarlar. Cuma ile mükellef olanların, cuma kılınan bir beldede cuma kılmayıp, cumadan önce veya cuma namazı esnasında öğle namazını kılmaları haramdır.
    Cuma günü öğle (zeval) vaktinden önce yolculuğa çıkmakta bir sakınca yoktur. Zevalden/ilk ezandan sonra cuma namazını kılmadan yolculuğa çıkmak tahrîmen mekruhtur. Otobüs, tren veya uçağın hareket saati tam da bu saate denk geliyorsa, kişinin kendi ihtiyarını aşan bir durum olduğu için bu kerâhet kalkar. Bununla birlikte diğer mezheplerin, cuma namazının kaçırılması endişesine binaen cuma günü fecirden sonra yolculuk yapmaya sıcak bakmadıklarını göz önüne alarak mümkün oldukça, cuma günü yapılacak yolculuğu cuma namazına göre ayarlamak daha uygun olur.
    Cuma günü cuma ezanını işiten kimselerin çarşı ve pazardaki alışverişlerini bırakıp cuma namazına koşmaları gerekir. Cuma namazı ile yükümlü kişilerin cuma günü zeval vaktinden sonra hatibin minberde olduğu sırada alışveriş yapmaları Hanefîler'e göre tahrîmen mekruh olmakla birlikte yapılan alışveriş geçerlidir. Diğer mezheplere göre bu vakitte alışveriş yapmak haramdır ve bu esnada yapılan akdin geçerli olmayacağı kanaati hâkimdir.Kaynak: T.C. Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Soruları Cevaplandırma Komisyonu Bilgi Sistemi'nden alınmıştır.
    CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?
    -Cuma Namazı tek başına kılınmaz.
    -Öğle vaktinde cemaatle kılınır.
    Öğle ezânı okununca, önce dört rek'at Cum'a namazının ilk sünneti kılınır.
    Niyet ederken:
    "Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya" denilir.
    Bu namaz aynı öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır.
    İlk rekatta önce Sübhaneke okunur. Sonra Euzü Besmele çekilir.
    Bütün rekatlarda Fâtiha ve zamm-ı süre okunur.
    İlk oturuşta sadece Etteahiyyatü okunur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son oturuşta:
    Etteahiyyatü, Allahumma Salli, Allahumme Barik, Rabbena duaları okunur.
    Sonra, câmi' içinde, ikinci ezân okunur.
    Sonra, İmam hutbe okumak için minbere çıkar. Hutbe okunur.
    Hutbe okunurken cemâ'atin namaz kılması ve konuşması tahrimen mekruhdur (harama yakın).
    Hatîb efendi duâ ederken, cemâ'at sesli âmîn demez. İçinden sessiz denir.
    Namaz kılarken yapması harâm olan her şey, hutbe dinlerken de harâmdır.
    Hutbe okunup bittikten sonra müezzin kamet getirir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sonra, cemâ'at ile iki rek'at Cum'a namazının farzı kılınır. Bu namaz aynı sabah namazının farzı gibi kılınır.
    Niyet şöyle edilir: "Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama"
    Sonra, dört rek'at son sünneti, Niyeti şöyledir: "Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya".
    Bu sünnetde aynı ilk sünnet gibi kılınır. Böylece esas itibariyle Cuma namazı farzı ve sünnetleriyle birlikte kılınmış olur.
    Son sünnetin ardından zuhr-i ahir, niyetiyle dört rekat daha namaz kılınmaktadır. Niyet edilirken şöyle denilir: "Niyet ettim Allah rızası için edâsı üzerime olup da henüz üzerimden sâkıt olmayan en son öğle namazının farzına". Bu şekilde niyet edilirse, eğer o günün cuma namaz şartlarında bir noksanlıktan dolayı kabul olunmamışsa, öğle namazı kılınış olur. Kabul olunmuşsa, en son kazaya kalmış öğle namazına sayılır.

    Bundan sonra, iki rek'at vaktin sünneti kılınır. "Niyet ettim Allah rızası için Vaktin sünnetine" diye niyet edilir. Cum'a sahîh olmadı ise, bu on rek'at, öğle namazı olur. Bundan sonra, Âyet-el-kürsi ve tesbîhler okunup, duâ edilir.
    CUMA NAMAZI FARZLARI NELERDİR?
    Hanefi’de Cuma namazının farz olabilmesi için iki şart vardır:
    1- Vücub şartları,
    2- Eda şartları.
    Eda şartlarından biri yoksa, namaz sahih olmaz. Vücub şartları yoksa, sahih olur.
    Eda şartları yedidir:
    1- Namazı şehirde kılmak. Bugün muhtarı veya jandarması bulunan köyler şehir hükmündedir.
    2- İzinli olarak kılmak. [Gayrimüslim ülkelerde, cemaatin seçeceği imam, Cuma namazını kıldırır. Cumanın kabul olması şüpheli olan yerlerde, Cuma namazının son sünneti ile vaktin sünneti arasında dört rekat zuhr-i ahir [son öğle] namazı kılmalıdır.]
    3- Öğle namazının vaktinde kılmak.
    4- Vakit içinde hutbe okumak.
    5- Hutbeyi namazdan önce okumak.
    6- Cuma namazını cemaat ile kılmaktır. İmamdan başka, Hanefi’de 3, Maliki’de 12, Şafii ve Hanbeli’de 40 erkek gerekir.
    7- Cami herkese açık olmak. Kapıyı kilitleyip içerde kılmak caiz olmaz.
    Vücub şartları:
    Cuma namazının Vücub şartları 9’dur:
    1- Mukim olmak, seferi olmamak.
    2- Sağlam olmak, hasta olmamak.
    3- Hür olmak.
    4- Mahpus olmamak. Düşmanın yakalama korkusu olmamak.
    5- Âkıl ve bâliğ olmak.
    6- Kör olmamak.
    7- Yürüyebilmek. Arabası olsa bile felçliye, ayaksıza farz değildir.
    8- Erkek olmak. Cuma namazı kadınlara farz değildir.
    9- Çok yağmur, kar, fırtına, çamur, çok soğuk olmamak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow