hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kırşehir referandum seçim sonuçları: Kırşehir’de Evet mi Hayır mı çıkacak?

    Kırşehir referandum seçim sonuçları: Kırşehir’de Evet mi Hayır mı çıkacak
    expand

    Kırşehir referandum sonuçları Türkiye’de 7. kez yapılan ve anayasadaki 18 maddelik değişikliği için referandum sonrası merakla bekleniyor. Bölgede yer alan Akçakent, Akpınar, Boztepe, Çiçekdağı, Kaman ve Mucur ilçelerinde sabah saatlerinde başlayan oylama Kırşehir seçim sonuçlarının belirlenmesinde etkili olacak. Peki, YSK verilerine göre 162 bin 553 kayıtlı seçmenin yer aldığı Kırşehir’de Evet – Hayır oy oranı kaç olacak?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kırşehir seçim sonuçları 150 bini aşkın kişinin oy kullanmasının beklendiği 16 Nisan’da merakla bekleniyor. Bölgede yer alan 67 mahallede kurulan 367 sandıkta oy kullanan seçmenler genel sonuçları belirleyecek. Kırşehir referandum sonuçları ise CNN Türk’ün “2017 Referandum” sayfasında canlı olarak aktarılacak. İşte, ilde bundan önceki yıllarda alınan sonuçlar…

    KIRŞEHİR ANLIK SONUÇLAR İÇİN TIKLAYINIZ…

    2017 referandumunda Türkiye'de 81 ile bağlı 50 bin 274 muhtarlıkta 167 bin 140 sandık kuruldu. Referandumda seçmen sayısı 55 milyon 319 bin 222 kişi olarak belirlendi. Bu seçmenlerin sandıkta verecekleri karara göre Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kabul edilecek yahut reddedilecek.


    Türkiye sandık başında

    Referandum öncesinde siyasi partiler verecekleri oyların rengine göre seçim çalışmalarını yürüttüler. TBMM'de yer alan partilerden Adalet ve Kalkınma Partisi (AK PARTİ) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) referandumda 'Evet' vereceklerini açıklarken, muhalefet partileri Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise referandumda 'Hayır' oyu kullanacaklarını açıkladılar. Öte yandan 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde yüzde 10 olan seçim barajını geçemeyerek Meclis'in dışında kalan partiler de referandum öncesinde oylarının ne olacağını paylaştılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye 7. kez referanduma gidiyor

    Türkiye Cumhuriyeti'nde vatandaşlar 7. kez referandum için sandık başına gidiyor. İlk referandum 1961 yılında yapıldı. Ardından 1982, 1987, 1988, 2007 ve 2010 yıllarında referandumlar yapıldı. Türkiye'de yapılan referandumlardan 'Hayır' oyunun yüksek çıktığı tek referandum 1988 yılında yapılan referandum oldu. Bu referandumda 1982 Anayasası'nın 127. maddesindeki yerel seçimlerin 1 yıl erkene alınıp alınmaması konusu oylamaya sunuldu.

    Adalet ve Kalkınma Partisi (AK PARTİ) iktidarı sürecinde Türkiye, iki defa referanduma gitti. İlk olarak 2007'de cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi başta olmak üzere birtakım anayasa değişiklikleri halkoylamasına sunuldu. 2007 referandumunda 'Evet' verenlerin oranı %68,95 olurken, 'Hayır' oylarının oranı ise %31.05 oldu.

    2010 Kırşehir referandum sonuçları

    2010 referandumunda yine anayasa değişikliği maddeleri oylamaya sunuldu. Bu halkoylamasında ise 'Evet' oylarının oranı %57,88 olurken, 'Hayır' oylarının oranı %42,12 oldu.

    1 Kasım 2015 Genel Seçim Sonuçları

    7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinin ardından hükümet kurulması konusunda mutabakat sağlanamamasının ardından erken seçime gidildi. 1 Kasım 2015'te yapılan genel seçim sonuçlarına göre AK PARTİ %49.5, CHP %25.3, MHP %11.9, HDP ise %10.8 oranında oy aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri

    Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan %51.79, Ekmeleddin İhsanoğlu %38.44, Selahattin Demirtaş ise %9.76 oranında oy aldı.

    Kırşehir referandum seçim sonuçları: Kırşehir’de Evet mi Hayır mı çıkacak

    1941 yılında Ankara da toplanan l. Coğrafya Kongresi'nde bu bölgeye ve bölgenin Orta Kızılırmak Bölümü'ne alındı.Şehrin nüfusu 2008 TÜİK verilerine göre göre 101.333 İl nüfusu ise 222.735'dir. 1927'de 13.000 olan nüfusu 1990'da 73.538'e, 2000'de 88.105'e, 2007'de 99.832'ye çıkmıştır.

    Kırşehir doğu ve güneydoğuda Nevşehir, güneyde Aksaray, kuzeybatıda Kırıkkkale, kuzeydoğu ve doğuda Yozgat, batıda Ankara ile çevrilidir. Kabaca bir paralelkenarı andıran il topraklarını güney ve güneybatıda Kızılırmak, batı da ve kuzeybatıda Kılıçözü Deresi, kuzey ve kuzeydoğuda Deliceırmak sınırlar. İl topraklarının genişliği ülke topraklarının binde 8`i, İç Anadolu topraklarının yüzde 2,9'u kadardır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Madde madde anayasa değişiklikleri

    Kent, Kayseri ve Nevşehir ile birlikte Kapadokya diye anılan üçgenin kuzeyindedir. Çoğu ya kaybolmuş ya da bilinmeyen eserlerin bulunduğu Kapadokya'nın merkezi ise Kırşehir'dir. Kapadokya Bölgesi, Kayseri merkez olmak üzere Tuz Gölü'nün doğusundan, güneyde Doğu Toroslar; kuzeyde Kırşehir ve Sivas'ın önemli bir kısmını içine alarak Malatya'ya kadar uzanır. Pers dilinde "Katpatukya" olarak adlandırılan Kapadokya'nın sözlük anlamı "Güzel Atlar Ülkesi"dir. Burası binlerce yıl, birçok devlete kucak açmıştır. Kimlerin ne kadar zaman önce buralara geldiği belli değildir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tarihi Yerleri; Ahi Evran Camii ve Türbesi, Alaaddin Camii, Aşıkpaşa Türbesi, Cacabey (Medresesi) Cami, Dulkadirli İnli Murat Yeraltı Şehri, Fatma Hatun Türbesi, Hashöyük, Kalehöyük, Kalender Baba Türbesi, Kapucu Camii, Lala (Lale) Camii, Melih Gazi Türbesi, Mucur Yeraltı Şehri, Çarşı Camii, Çağırkan Kale Höyük, İnlimurat Yeraltı Şehri

    İlçeleri; Akçakent · Akpınar · Boztepe · Çiçekdağı · Kaman · Mucur

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow