hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tifüs Nedir, Neden Olur? Tifüs Hastalığının Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Tifüs Nedir, Neden Olur Tifüs Hastalığının Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır
    expand

    Günümüzde haşeratlardan kaynaklı olarak karşımıza çıkan hastalıklardan biri de tifüs olmaktadır. Bu anlamda tifüs önemli bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Tifüs aynı zamanda kendisini çeşitli belirtilerle gösteren sağlık problemleri arasında yerini almaktadır. Ayrıca tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tifüs hastalığı aynı zamanda halk arasında lekeli humma olarak da bilinen bir sağlık problemidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tifüs Nedir?

    Tifüs, çeşitli türlerdeki haşerelerin bir insanı ısırması neticesinde ortaya çıkan bir sağlık problemidir. Tifüs hastalığına rickettsie ve prowezekil adındaki bir bakteri türü sebep olmaktadır. Tifüs hastalığı bitler, pireler yahut akarlar aracılığıyla yayılım gösteren bulaşıcı bir enfeksiyon olma özelliği taşımaktadır.

    Tifüs Hastalığı Neden Olur?

    Tifüs hastalığı özellikle de çocukların bağışıklık sisteminin zayıf olması sebebiyle etkilerini çocuklarda çok daha fazla gösterebilmektedir. Tifüs hastalığı, insanların yaşam standartlarının ve hijyen seviyelerinin oldukça zayıf olduğu Afrika, Güney Amerika ve Asya bölgelerinde ciddi bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır. Bu sağlık probleminin tedavi edilmemesi halinde ciddi komplikasyonlara sebep olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tifüs Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

    Ciddi bir sağlık problemi olarak görülen Tifüs hastalığının belirtileri ise şu şekilde kendisini göstermektedir:

     - Yüksek ateşin varlığının söz konusu olması,

     - Kişide görülen baş ağrısı

     - Mide bulantısı,

     - Kusma,

     - İshal,

     - Kişide kuru öksürük görülmesi,

     - Eklem ağrısı

     - Karın ağrısı

     - Sırt ağrısı

     - Göğüste ve vücudun geri kalan kısmına yayılmış olan koyu lekeli döküntü (yüz bölgesinden, el avuçlarına ve ayak tabanlarına kadar olan alanlarda)

    Tifüs Nedir, Neden Olur Tifüs Hastalığının Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

    Tifüs Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Bir insanda Tifüs hastalığının olup olmadığının belirlenebilmesi için öncelikle kan testi yahut cilt biyopsisi yapılabilir. Tifüs hastalığının tedavi edilmesi için antibiyotikler kullanılır. Çoğunlukla test neticesi elde edilmeden önce bu tedaviye başlanması söz konusudur.

    Çoğu insan Tifüs hastalığının tedavisinin başlamasından sonraki 48 saatlik süreç içerisinde daha iyi hissetmeye başlar. Ancak kişinin daha iyi hissetse dahi, hastalık sorunu tamamıyla bitene kadar antibiyotiklerin alınmaya devam edilmesi oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Ciddi tifüs enfeksiyonu olan kişilerin hastanede tedavi edilmesinin gerekliliği söz konusu olmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tifüsten Korunma Yolları Nelerdir?

    Tifüs enfeksiyonu ile mücadele etmek amacıyla insanların kişisel temizliğine özen göstermesi büyük bir önem taşıyor. Bit ve pire gibi zararlı canlılar özellikle hijyenden uzak ortamlarda yaşam şansı elde etmektedir. Kişisel ve çevresel temizliğine ne kadar fazla özen gösterilirse tifüs hastalığına yakalanma olasılığı aynı oranda azalacaktır.

    Evinde evcil hayvan besleyen insanların kesinlikle evcil hayvanlarında bulunan bit ve pireleri yok etmek kapsamında evcil hayvanlarını belirli dönemlerde ilaçlamaları büyük fayda sağlar. Bunun beraberinde evcil hayvanlara ev ortamında bakmak yerine bahçede bakmaları sağlıkları bakımından ciddi bir yarar sağlayacaktır. 

    Tifüs sağlık sorunun yaygın olarak görüldüğü ülkelere yapılacak olan seyahatlerde diğer tabiri ile yolcuların endemik alanlara seyahat esnasında bitlere karşı korunmaları önerilmektedir. Bunun mümkün hale gelebilmesi için ise uygun niteliğe sahip olan böcek kovucu ve öldürücülerin düzenli kullanımı, tifüs hastalığı riskinin azaltılması açısından çok önemlidir. Vücut temizliği bit ve benzeri haşerelerin vücuda yayılmasını önlemek adına çok ciddi bir önem taşımaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Seyahat Dönüşü Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

    Seyahat dönüşü sonrasında eğer kendinizi hasta hissediyorsanız, özellikle de yüksek ateş sorununuz var ise bu ateşin varlığına bir de baş ağrısı eşlik ediyor ise halsizlik, bulantı ve kusma şikayetleriniz mevcut ise hemen uzman bir doktora yahut bir sağlık kuruluşuna başvur yapılmasında büyük fayda olacaktır. Ayrıca yapmış olduğunuz seyahatinizden de hekiminize mutlaka bahsetmeniz Tifüs konusunda almanız gereken oldukça önemli önlemlerdir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow