hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye’ye suçlu iadesi olmayan ülkeler! Suçlu iade etmeyen ülkeler hangileri?

    Türkiye’ye suçlu iadesi olmayan ülkeler Suçlu iade etmeyen ülkeler hangileri
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Futbol dünyasında pek çok insanı dolandırdıkları gerekçesiyle tutuklu yargılanan Seçil Erzan'ın cep telefonu aramaları gündemde yer alıyor. Dava dosyasına eklenen rapora göre; Seçil Erzan’ın 15 Mart ve 7 Nisan 2023 tarihleri arasında internette, “Türkiye’ye suçlu iadesi olmayan ülkeler”, “İsviçre suçlu iadesi”, “Suçlu iade etmeyen ülkeler” şeklinde aramalar yaptığı tespit edildi. Bu gelişmeler sonrasında "Suçlu iade etmeyen ülkeler hangileri?" araştırmaları hız kazandı. İşte detaylar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İade anlaşması olmayan ülkeler, bireylerin kendi ülkelerine suçlamalarla yüzleşmek üzere geri gönderilmesini engelleyebilecek çeşitli ortamlar ve yasal çerçeveler sunar. Suçlu iadesi ise, bir ülkede bulunan bir şüpheli, sanık veya hükümlünün, başka bir devlet tarafından yürütülen yargısal işlemler veya bir mahkeme kararının uygulanması için o devlete teslim edilmesi işlemidir. Türkiye’de bu konudaki işlemler Adalet Bakanlığına bağlı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Bir suçlunun iadenin gerçekleştirilebilmesi için, iade talebinde bulunan devletle iade eden devlet arasında belirli bir anlaşmanın varlığı şarttır. Bu anlaşma ya iki ülke arasında olabilir ya da çoklu ülkeler arasında olabilir.

    TÜRKİYE SUÇLU İADESİ YAPAR MI?

    Türkiye, Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi’ne (SİDAS) ve anılan Sözleşme’nin Ek 2 nolu Protokolüne taraftır. SİDAS’a ayrıca Ek 1, 3 ve 4 nolu ek protokoller de mevcuttur. Ancak Türkiye bunlara henüz taraf olmamıştır. SİDAS’a taraf olan diğer 33 devletle aramızdaki suçlu iadesi işlemleri bu Sözleşme hükümlerine göre yerine getirilmektedir. SİDAS Avrupa Konseyi Sözleşmelerinden biri olduğundan Avrupa ülkelerinin hemen hepsi anılan sözleşmeye taraftır. Diğer yandan Azerbaycan ve Ermenistan gibi Avrupa ülkesi olmayan bazı devletler de anılan sözleşmeye taraf olmuşlardır. ABD sözleşmenin tarafı değildir ancak bu ülkeyle aramızda suçlu iadesi konusunda ikili antlaşma vardır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’ye suçlu iadesi olmayan ülkeler Suçlu iade etmeyen ülkeler hangileriKIBRIS İLE TÜRKİYE ARASINDA İADE ANLAŞMASI VAR MI?

    Kıbrıs ile Türkiye’nin arasında imzalanan bir anlaşma bulunmaktadır. Bu “KKTC ile Türkiye Cumhuriyeti Adli Yardımlaşma Sözleşmesi”ne göre, iki ülke arasında suçlu iadesi yapılabilmektedir. Ancak Kıbrıs’ın sadece Türkiye tarafından tanındığını göz önünde bulundurarak, bu iki ülke arasındaki anlaşma dışında herhangi bir suçlu iade mekanizması mevcut değildir. SİDAS’a taraf olmayan ve aramızda ikili antlaşma olan devletlerle yapılan suçlu iadesi işlemleri ikili anlaşma hükümlerine göre yerine getirilir.

    TÜRKİYE İLE SUÇLU İADESİNDE İKİLİ ANLAŞMASI OLAN ÜLKELER

    Amerika Birleşik Devletleri

    Cezayir

    Fas

    Irak

    İran

    Kazakistan

    Kırgızistan

    Kuveyt

    K.K.T.C.

    Libya

    Lübnan

    Mısır

    Moğolistan

    Özbekistan

    Pakistan

    Suriye

    Tacikistan

    Tunus

    Ürdün

    Türkiye’ye suçlu iadesi olmayan ülkeler Suçlu iade etmeyen ülkeler hangileriSUÇLU İADESİ OLMAYAN ÜLKELER HANGİLERİDİR?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu ülkeler, suçluların iade taleplerini kabul etmeyebilir veya belirli koşullar altında iadeyi gerçekleştirmeyebilir.

    Suriye

    Lübnan

    Ürdün

    Mısır

    Tacikistan

    Tunus

    Özbekistan

    Pakistan

    Moğolistan

    Libya

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow