hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    4C Evrak Takibi nasıl yapılır? | e-Devlet

    4C Evrak Takibi nasıl yapılır | e-Devlet
    expand

    Evrak takibi artık çok kolay! Emekli olmak isteyen vatandaşlar evrak takibi için e-Devlet uygulamasından faydalanabiliyor. Bu hizmetten faydalanarak sürecin işleyişini takip etmek oldukça kolaylaşıyor. 4C Evrak Takibi hakkında detayları ve merak ettiklerinizi haberimizde bulabilirsiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çalışan vatandaşların en büyük hayali rahat bir emeklilik dönemi geçirmek... Gereken şartları yerine getiren vatandaşlar bu aşamadan sonra emekli olmak için başvurularını yapabiliyor. Başvurunun yapılmasının ardından emekliliği bekleyen vatandaşlar sürecin tamamlanması için beklemeye geçiyor. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık pek çok işlem e-Devlet Kapısı'ndan takip edilebiliyor. 2008 yılından bu yana kullanımda olan e-Devlet Kapısı sürekli genişlerken, burada yer alan hizmetlerden biri de 4C Evrak Takibi hizmeti. Yurttaşlar bu hizmetten faydalanarak emeklilikleri konusunda yaşanan gelişmelerden kısa sürede haberdar olabiliyor. İşte e-Devlet 4C Evrak Takibi detayları…

    4C Evrak Takibi nasıl yapılır?

    Öncelikle tarayıcınızdan “www.turkiye.gov.tr” adresine gidin. Daha sonra sağ üst köşede yer alan “Sisteme Giriş” butonuna tıklayın, açılan ekranda istenilen yerlere, T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi girin. Giriş için ayrıca; mobil imza, elektronik imza, T.C. Kimlik kartı ve internet bankacılığı yöntemlerini de kullanabilirsiniz. Sisteme kullanıcı girişinizi yaptıktan sonra “e-Hizmetler” veya “Arama” kısmından “4C Emeklilik İşlemleri Evrak Takibi” işlemini bulun. Bu işlem Sosyal Güvenlik Kurumu işlemleri arasında yer almaktadır. İşleme tıkladığınızda emeklilik sürecine dair ayrıntılarını görebilirsiniz.

    e-Devlet şifresi nereden alınır?

    Sizler e-Devlet’e giriş yapabilmek için sistemde yer alan giriş yollarından birini kullanabilirsiniz. Bunlar e-Devlet şifresi ile giriş, mobil imza ile giriş, elektronik imza ile giriş, T.C. Kimlik Kartı ile giriş ve internet bankacılığı ile giriştir. e-Devlet’e giriş için en fazla tercih edilen yöntem e-Devlet şifresi ile giriştir. e-Devlet şifrenizi içeren zarfınızı PTT Merkez Müdürlüklerinden, şahsen başvuru ile, üzerinde T.C. Kimlik numaranızın bulunduğu kimliğinizi ibraz ederek temin edebilirsiniz. Bu uygulama, sizin yerinize başka bir kişinin şifre alıp adınıza işlem yapmasının önüne geçilmesi için gerekmektedir. e-Devlet Kapısı üzerinden verilen hizmetler yüksek güvenlik seviyesi gerektirdiğinden, şifreler başvuru sahipleri için özel olarak oluşturulmaktadır. Bu nedenle ancak kimlik ibrazı ve şahsen başvuru ile şifreler verilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    e-Devlet Kapısı kayıtlı kullanıcısıysanız ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra “Profilim” alanında bulunan iletişim bilgileri kısmına cep telefonunuzu kaydettiyseniz ya da cep telefonunuzu veya hem cep telefonunuzu hem de e-posta adresinizi e-Devlet Kapısında doğruladıysanız şifre yenileme hizmetinden yararlanarak yeniden şifre temin edebilirsiniz. Bununla birlikte, mobil imza, elektronik imza, yeni T.C. kimlik kartı veya internet bankacılığı kullanıyorsanız, e-Devlet Kapısına bunlardan biri ile giriş yaptıktan sonra da şifre oluşturabilirsiniz. Şifre ilk alındığında PTT tarafından işlem masrafı olarak 2 TL tahsil edilmektedir. Şifrenin kaybedilmesi, unutulması vb. durumlarda PTT’den alınacak her şifre için ayrıca 4 TL ücret ödenmektedir. Bu işlem masrafı dışında herhangi bir yıllık ücret ödenmesi söz konusu değildir. e-Devlet şifresi yurt dışında Elçilik ve Konsolosluklardan ücretsiz olarak temin edilebilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    4C nedir?

    4C, T.C. Emekli Sandığı’na bağlı çalışanları ifade etmektedir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4. maddesinin C fıkrasında tanımlanmasından ötürü 4C olarak anılmaktadır. İlgili kanunda 4C çalışanları şöyle tarif edilmektedir:

    “Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Dairesinin ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow