3. Polen alerjisi kimlerde daha sık görülüyor?
Polen alerjisi "atopi" dediğimiz ailesinde alerjik yatkınlığı olan kişilerde sık görülüyor. Yine besin alerjisi, ürtiker, ilaç alerjisi gibi eşlik eden alerjik hastalığı olan kişilerde de sık ortaya çıkıyor.
4. Polen alerjisine genellikle hangi yaş grubunda rastlanıyor?
Alerjik hastalıklar çok faktörlü olarak ortaya çıkıyor. Hem genetik hem de çevresel faktörler etkili oluyor. Bu faktörlerin birleşmesi ile bulgular genellikle erken çocukluk döneminde başlıyor, ergenlik dönemde pik yapıyor ve erişkin dönemde de devam ediyor.
5. Polen alerjisinin tedavi sürecinde nasıl bir yol izleniyor?
Bütün alerji tedavilerinde olduğu gibi polen alerjisi tedavisinde de kişinin alerjiye neden olan etkenden kaçınmasının yanında bir takım medikal tedaviler mevcut. Kullanılacak ilaçlar hastanın şikayetlerine göre farklılık gösteriyor. Burun spreyleri, göz damlaları, antihistaminikler ve lökotrien antagonistleri gibi alerji ilaçları ile solunum yoluyla alınan ilaçlar kullanılıyor. Tüm bu ilaçların tüm mevsim boyunca düzenli kullanılması gerekebiliyor. Yine inatçı vakalarda immünoterapi dediğimiz alerji aşısı uygulanabiliyor. Bu nedenle bu hastaların hem tanı hem de tedavi yönetimi için bir alerji uzmanına başvurulması gerekiyor.
6. Polen alerjisi tedavi edilmediği takdirde nelere yol açabiliyor?
Okul çağındaki çocuklarda gözler ve burundaki yakınmalar nedeniyle çocukların okul başarısı etkilenebiliyor. Sürekli gözleri ve burnu kızarık, sulanan çocuk, arkadaşları tarafından dışlanabiliyor ki bu da psikolojik olarak da olumsuzluklara sebep olabiliyor. Özellikle burun şikayetleri yoğun olan çocuklarda gece uyku kalitesi düşebiliyor. Bu nedenle de büyüme çağındaki çocukların gelişimi etkilenebiliyor. Alerji nedeniyle sürekli göz kaşımak gözün kornea (saydam tabaka) katmanında incelmeye neden olabiliyor. Bazı olgularda da göz kapaklarında aşırı gelişen alerjik yanıt ve yine göz kaşınması nedeniyle kornea tabakası zarar görüyor. Korneal ülser dediğimiz bu durum acil kabul edilerek etkin biçimde tedavisinin yapılması gerekiyor. Ayrıca polene bağlı alerjik reaksiyonlar ileride sinüzit, orta kulak iltihabı gibi kronik rahatsızlıklara sebep olabiliyor. Özellikle şiddetli ve dirençli öksürükler ile astım atakları çok tehlikeli bir hale gelebiliyor. Hatta hastalar acil ünitelerine başvuracak derecede ciddi ataklar geçirebiliyorlar ve bunlar bazen güç bir şekilde kontrol altına alınıyor.