Göz sulanmasının tehlikeli olabileceğine değinen Op. Dr. Gücükoğu, “Tehlikelidir çünkü pek çok görmeyi tehdit eden göz hastalıklarının habercisidir. Tedavide geç kalınmamalıdır. Göz sulanması konjonktivit, blefarit, şalazyon, arpacık, glokom, katararkt, üveit, doğuştan ve sonradan olma gözyaşı kanalı tıkanıklığı ve bahar nezlesi habercisidir” ifadelerini kullandı.
MEDİKAL VE CERRAHİ TEDAVİLER UYGULANIR
Göz sulanmasının nasıl geçeceğini dile getiren Op. Dr. Gücükoğlu, “Göz muayenesi sonucunda tanı konulur ve buna uygun medikal ve cerrahi tedavi uygulanır. Bunun dışında, gözleri rahatlatmak için ılık-sıcak su ya da çay ile pansuman faydalı olabilir. Duruma göre kapak kenarı şampuanı ve temizleme jelleri de önerilmektedir” şeklinde konuştu.
ÇOCUKLARDA OKUL ÖNCESİ MUAYENE ÖNEMLİ
Tespit edilen hastalığa yönelik medikal ve cerrahi tedavi uygulandığını belirten Op. Dr. Gücükoğlu, şu bilgileri paylaştı: “Göze yabancı cisim kaçan vakalarda yabancı cisim çıkartılır, temizlenir. Kimyasal yanıklarda göz bol su ve serum fizyolojik ile yıkanır, gerekirse kapalı tedavi uygulanıp kontrol muayenelerine çağırılır. Arpacık ve şalazyonda antibiyotikli damla ve pomadın yanında sıcak su ve çayla pansuman çok faydalıdır. Bütün kapak kenarı hastalıklarında, göze makyaj malzemelerinin kaçtığı durumlarda sigara dumanından kaçınmak gereklidir. Yenidoğanda gözyaşı kanalı tıkanıklarında göz hekimi kontrolünde yenidoğana verilebilecek göz damla ve kremleriyle tedavi uygulanıp takip edilmelidir. Doğumdan itibaren rutin göz muayenesi bebek üç aylık iken yapılmalıdır. İlerleyen zamanlarda çocuklarda okul öncesi muayene çok önemli ve göz tembelliklerini önleyicidir.”