hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'den, Türkiye'nin "güvenli bölge için anlaştık" açıklamasına yalanlama

    ABDden, Türkiyenin güvenli bölge için anlaştık açıklamasına yalanlama
    expand

    ABD ve Türkiye arasında Suriye'nin kuzeyinde varıldığı ifade edilen "Temiz Hat" mutabakatı ABD Dışişleri brifinginde de gündemdeydi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Türk Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun ABD ile "güvenli bölge" konusunda anlaştıkları yönündeki açıklamasıyla ilgili olarak, Türkiye ile herhangi bir bölge konusunda anlaşmaya varmadıklarını söyledi, "güvenli bölge" ifadesini de reddetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük bilgilendirme toplantısında, sorular üzerine Türkiye ile aralarında IŞİD'e karşı mücadeleyle ilgili varılan mutabakata ilişkin soruları yanıtladı. Toner'a sorulan sorular arasında Türk Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun dünkü açıklamaları da vardı. Sinirlioğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel için düzenlenen resepsiyonda açıklamalarda bulunmuş ve ABD ile "güvenli bölge" kurulmasıyla ilgili anlaştıklarını açıklayarak, bölgenin büyüklüğünün doğu-batı yönünde 98 kilometre, derinliğinin ise 45 kilometre olacağını söylemişti. ABD Dışişleri Sözcüsü Toner, Sinirlioğlu'nun açıklamalarını doğrulamadı ve Türkiye ile herhangi bir bölge konusunda anlaşmaya varmadıklarını vurguladı.

    ABD'den Suriye'de "temiz bölge" ve PYD açıklaması

    "Herhangi bir bölge konusunda anlaşma yok"

    Toner, "Herhangi bir bölge konusunda anlaşmaya varmadık. Anlaştığımız şey, Türk üslerini kullanarak Suriye'nin kuzeyinde IŞİD'le mücadele etmek. Yerel hükümetin yeniden tesis edilmesini sağlayacak şekilde bölgeyi temizlemek ve geri dönmek isteyen sığınmacıların dönüşünü sağlamak" dedi.

    Suriye'de güvenli hattın adı: "Temiz bölge"

    Türkiye-ABD 'güvenli bölge'de anlaştı

    "Bir bölge veya güvenli bölge olmayacak"

    İki ülke arasında "güvenli bölge" diye bir anlaşmanın imzalanmadığının altını çizen Toner, konuya ilişkin açıklamalarını şöyle sürdürdü:

    "Bizim anladığımız Türkiye bize IŞİD'e karşı hava saldırılarını artırmamız için üslerine erişim hakkı verdi. Bir bölge veya 'güvenli bölge' olmayacağı konusunda netiz. Bölgeyi IŞİD'den kurtarmak için sürdürülen bir çaba var. Bu bölgenin neye benzeyeceğinin nasıl ifade edileceğine dair çok dikkatli olmak gerek. Bu bölgeyi 'güvenli bölge' veya 'IŞİD karşıtı bölge' olarak nitelendirmeyeceğim. Türk Dışişleri yetkilisinin yaptığı açıklamaları görmedim. IŞİD'e karşı mücadeleyle ilgili alınacak diğer önlemleri konuşmaya devam ediyoruz" "Türkiye, PYD'ye saldırırsa..."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "IŞİD ya da rejim o bölgeye girerse vurulacak"

    Toner "Türkiye'nin Suriye'de PYD'ye saldırmasına izin verir misiniz?" şeklindeki bir soruya da, "Türkiye ile bu konudaki anlayışımız, saldırmayacakları yönünde" ifadesini kullandı.

    "Eğit-Donat programı sonrası DAEŞ'e karşı mücadele etmek için Suriye'de bulunan birliğin bölgede buharlaşıp gitmeleri üzerine YPG'ye daha fazla destek verecek misiniz" şeklinde bir soruya Toner, "Türkiye ile anlaşmaya varmış oluşumuzun sebeplerinden biri de İncirlik Üssü'nü kullanmaktır. Sadece YPG, Kürtler değil, orada Türkmenler ve Araplar da var. Onlar da IŞİD'e karşı çok etkili oluyorlar. Elbetteki, bölgeyi IŞİD'ten temizlemek için gösterdikleri çabayı destekleyeceğiz" diye konuştu.

    Toner, Türkiye'nin PKK'ya karşı operasyonlarına ilişkin de "Türkiye'nin kendini onlara karşı savunma hakkı var. Bu, bölgede IŞİD'e karşı yürütülen mücadelenin dışında bir durumdur" şeklinde konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow