hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Brüksel Türkiye'deki demokrasi kaygılarını arka plana attı"

    Brüksel Türkiyedeki demokrasi kaygılarını arka plana attı
    expand
    KAYNAKMetin Güneş / Londra / CNN TÜRK

    Türkiye ile AB arasında Bürüksel'de varılan anlaşmaya değinen Financial Times gazetesi, Brüksel'in Türkiye'deki demokrasi kaygılarını bir yana bırakararak; Ankara'yla hızlı vize öncelikleri, mülteciler için 3 milyar Euro yardım ve AB üyeliği görüşmelerine yeniden hayat verilmesi konularında anlaştığını yazdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiliz Financial Times ve Times gazeteleri bugün AB ile Türkiye arasında sağlanan anlaşmaya ilişikin haber ve yorumlara yer verdi.

    Financial Times gazetesi, "AB ve Türkiye, Avrupa'ya göçün önünün kesilmesinde anlaştı" başlıklı haberinde, Ankara'ya hızlı vize öncelikleri, 3 milyar Euro ve AB üyeliği görüşmelerine yeniden hayat verilmesi için söz verdiğini belirtti.

    FT, içi şartlarla dolu olan anlaşmayı, Avrupa'nın göç konusunda attığı önemli bir adım olarak niteledi. Gazete,bu anlaşma sayesinde yasa dışı göçmenlerin bundan böyle Türkiye'de kalıp Avrupa'ya gelebilmek için yasal yollara başvuracaklarını vurguladı.

    FT, toplantının Türkiye'de muhalif bir gazeteden iki deneyimli gazetecinin tutuklanıp, ülkenin güney doğusundaki huzursuzluğun artması ve bunun sonucu olarak avukat Tahir Elçi'nin öldürülmesinin yaşandığı gergin bir zamana denk geldiğine dikkat çekti.

    FT, AB'nin, Türkiye'deki siyasi istikrarla ve "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın otoriter eğilimleriyle ilgili gittikçe artan korkuları bastırarak" böyle bir anlaşma yapmasının, Ankara'nın bu konudaki işbirliğine ne kadar önem verdiğinin bir göstergesi olduğunu vurguluyor.

    "Avrupa kapılarını Türk'e açtı"

    Times gazetesi ise Avrupa'nın bu anlaşmayla kapılarını 75 milyon Türk'e açtığını yazdı.

    Gazete, 75 milyon Türk vatandaşının önümüzdeki yıl vizesiz olarak Avrupa'da seyahat edebileceklerini ve bunun Avrupalı liderler tarafından oynanan bir kumar olduğunu ileri sürüyor.

    Brüksel'deki zirvede Türkiye'ye tavizler verildiğini öne süren gazete, "ülkenin otoritarizme kaymasıyla ilgili korkulara rağmen önümüzdeki yıl 3 milyar Eurodan başlayan ucu açık mali yardim ve ülkenin AB üyeliğiyle ilgili görüşmelere yeniden başlanması sözü verildi" diye yazdı.

    Times, mali yardım ve "tartışmalı" diye tanımladığı vize anlaşması karşılığında Türkiye'nin 2.2 milyon Suriyeli mültecinin yasa dışı yollardan Avrupa'ya geçişini önleyeceğini belirtiyor.


    Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yapılan özel zirve Alman basınında da geniş yer buldu. DHA'nın haberine göre Alman basınında zirveden daha çok Türkiye'nin karlı çıktığını öne çıkaran değerlendirmeler yapılıyor.

    Welt Online: "AB ve Türkiye ortak hareket planı kararlaştırdı"

    "AB ve Türkiye mülteci krizinin çözümü konusunda ortak plan hazırladı. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Türkiye'nin AB üyeliği yaklaşıyor ifadesini kullandı. Aslında bu zirvenin yapılmasına gerek de yoktu. Sonuçları çok önceden belliydi. Zirve Türkiye'nin yeni hükümeti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir hediyedir. Çünkü; büyük sözlerin söylendiği bir gündü- ancak sadece Türkiye tarafı için."

    Frankfurter Allgemeine Zeitung: "Merkel, Türkiye'ye verilecek milyarları savundu"

    "Başbakan Angela Merkel, AB ülkeleri ile Türkiye arasında varılan sonuçları övdü. Söz verilen paraların mültecilerin acılarını dindireceğini ve sadece bunun için kullanılacağını söyledi. Merkel varılan sonuçların karşılıklı olarak atılack adımlarla uygulanacağını ve bunun ilginç bir süreç olacağını belirtiyor. AB, yeni Türkiye paktı ile kendi çekincelerinin üstesinden geldi. Sonuçta, hukuk devleti ve Türkiye'de basın özgürlüğü kuralları yıllardır açıkça eleştirildi. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, insan hakları ve basın özgürlüğü gibi  önemli konuların sürekli gündeme geleceğine vurgu yaptı."

    Spiegel Online: "AB ile anlaşma- Türkiye sevinebilir"

    Türkiye taleplerinin çoğunu kabul ettirdi. Brüksel'deki özel zirvede AB Türkiye'ye milyarlarca maddi yardım, vize kolaylığı ve AB üyelik sürecinin hızlandırılması sözü verdi. Buna karşılık AB ile Türkiye, aylardır konuşulan, Avrupa'ya mülteci göçünü durduracak plan üzerinde anlaştı. Bir AB yetkilisine göre, mülteci akını kısa sürede hissedilir düzeyde azalmazsa, anlaşma AB açısından başarısız olur. AB, Türkiye ile yılda iki zirve yapmak ve her iki taraf da bakanlık düzeyinde periyodik dış ve güvenlik politikası ile terörle mücadele önlemlerini konuşmak istiyor. Buna ek olarak önemli konularda üst düzey diyaloglar öngörülüyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın  arzu ettiği ve son zamanlarda bir hayli uzak görünen siyasi takdir gerçekleşmiş görünüyor."

    Bild Online:  "Brüksel'deki satranç zirvesi- Türkiye AB'den sayısız tavizler aldı"

    "Türkiye ve AB, mülteci krizinin çözümü konusunda anlaştı. Zirvede Türkiye'ye 3 milyar Euro yardım ve Ekim 2016'dan itibaren vizesiz seyahat sözü verildi, şayet mülteci akınını durdurursa. Türkiye ile yılda iki kez zirve yapılacak. Hemen Aralık'tan itibaren AB üyelik görüşmeleri yeniden açılacak. Davutoğlu'na göre zirve Türkiye'nin AB üyelik süreci için tarihi bir gün."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow