hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çin'de dünyanın en büyük iç göç hareketi başladı

    Çinde dünyanın en büyük iç göç hareketi başladı
    expand

    Çin'de dünyanın en büyük iç göç hareketi olarak bilinen Çuncie (Bahar Bayramı) tatil trafiği nedeniyle ülkedeki tren istasyonları, havaalanları ve otobüs garlarında hareketlilik yaşanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hayvan takvimine göre 31 Ocak'ta "At Yılı"na girmeye hazırlanan ülkede, yeni yılın ilk gecesini evlerinde aileleriyle beraber geçirme geleneği, milyonlarca kişinin yollara düşmesine yol açıyor.

    1 milyar 360 milyonluk dev nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de, Bahar Bayramı nedeniyle tüm ülkeyi büyük bir telaş kaplarken, kırsal kesimlerden şehir merkezlerine çalışmaya gelen yüz milyonlarca kişi, geride bıraktıkları ailelerini ziyaret amacıyla memleketlerine gitmeye başladı.

    Ülkedeki tüm havalimanlarından, tren istasyonlarına kadar birçok alan kapasite sınırlarını zorlarken, milyonlarca göçmen işçi akın akın memleketlerine gidiyor.

    Bahar Bayramı olarak adlandırılan ve 40 gün boyunca yoğun bir trafiğin yaşanacağı tatil süresince, insanlar bayramın ilk gecesini evlerinde aileleriyle birlikte geçirmek için binlerce kilometrelik mesafeyi katediyor.

    Çin'de ulaştırma ve demiryolları bakanlıkları başta olmak üzere birçok birim, Bahar Bayramı dolayısıyla alarm durumuna geçti. Yüksek kapasiteli yolcu taşıma hacmi nedeniyle ek seferler konuldu.

    Ülkede 16 Ocak'ta başlayan, bugünlerde hareketlenen ve 23 Şubat'a kadar sürecek olan tatil trafiği boyunca 3 milyar 600 milyon yurtiçi seyahatinin yapılması bekleniyor. Çuncie tatili boyunca geçen yıla oranla 200 milyon daha fazla seyahat yapılması bekleniyor.

    860 bin otobüs, 210 bin gemi, 120 bin yolcu uçağı hizmet verecek

    Çin Demiryolu Bakanlığı, bu yıl bilet taleplerinin karşılanmasında zorluklar yaşandığını açıkladı. Bakanlık, tren biletlerinin satışında,
    karaborsanın önüne geçmek için kimlik bilgileri ibrazının zorunlu olduğunu vurguladı.

    Bahar Bayramı seyahat takvimi boyunca Çin'de 258 milyon kişinin tren kullanması bekleniyor. Yoğunluğu hafifletmek için 300 yeni aracın aktif kullanıma sunulmasıyla günde 2 bin 667 tren seferi yapılıyor. Yoğun seyahat hareketi düşünülerek yapılan ek seferlerle beraber 860 bin otobüs, 210 bin gemi ve 120 bin yolcu uçağı hizmet verecek.

    Ülkede seyehat hareketliliğinin en yoğun olarak yaşandığı yerlerden biri olan Şanghay Merkez İstasyonu'nda binlerce işçi, valiz ve yükleriyle
    memleketlerine dönebilmek adına saatlerce bekliyor ve bilet bulmaya çalışıyor.

    Göçmen işçiler, tren bileti bulduktan sonra başka bir zorlukla karşı karşıya. Kalabalık trenlerde onlarca saati bulan uzun tren yolculukları işçileri
    bekliyor ve memleketlerine ulaştıktan sonra birçoğu köy ve kasabalarına da ulaşmak için karayoluyla yolculuğa devam ediyor.

    Tren garlarında gönüllü rehberlik hizmeti

    Çin'in ekonomi ve finans lokomotifi Şanghay'daki tren istasyonlarında karmaşa ve keşmekeşin önüne geçmek için emniyet güçlerinin yanısıra yüzlerce gönüllü üniversite öğrencisi, yolculara danışma ve rehberlik hizmeti sunuyor.

    Ülke genelinde internetten bilet satış işlemi faaliyete geçse de dünyanın en büyük insan hareketini oluşturan göçmen işçiler, sisteme yapılan
    aşırı talep yüklenmesi nedeniyle bilet alımı konusunda sorunlar yaşıyor ve bu nedenle gişelerden bilet almayı tercih ediyor.

    Gelir dağılımı bakımından ülkedeki en alt tabakayı temsil eden göçmen işçiler, her yıl memleketlerine yeni umutlarla gidiyor ve ailelerine daha iyi imkanlar sunabilmek için binlerce kilometre ötedeki fabrika ya da şirketlerde çalışıyor.

    Ülke genelinde işçilerin barınma, yemek gibi temel ihtiyaçları genelde firmaları tarafından karşılanıyor ve bu işçiler yatakhane sistemiyle firmaların sağladığı yerlerde barınıyor. Bu da onların düşük ücretlerle çalışmalarında büyük rol oynuyor. Çin'de uygulanan Hukou (oturum sistemi) nedeniyle bu işçiler memleketlerinden uzak olduğu için büyük şehirlerdeki sağlık, eğitim gibi birçok sosyal imkandan faydalanamıyor.  Dolayısıyla göçmen işçiler her yıl "evlerini sırtlarında taşıyarak" kendi bölgelerinde iş bulma umudu taşıyor.

    Kuş gribi korkutuyor

    Çin'de son dönemdeki kuş gribi virüsü H7N9 vakaları nedeniyle artan ölümler, yetkililerin tatil süresindeki yoğun seyehat hareketliliğini düşünerek ek tedbirler almasına yol açıyor.

    Çin Başbakan Yardımcısı Liu Yendong, tüm ilgili birimlerin tatil takvimi boyunca "alarm" durumunda olması için uyarıda bulundu. Kanatlı hayvanlardan insanlara bulaşan salgının, "insandan insana bulaştığı yönünde henüz bir bulguya rastlanmadığı" vurgulanıyor ancak yetkililer, tedbiri elden bırakmıyor.

    Başta virüsün en yoğun olduğu Cıciang eyaleti ve Şanghay kenti olmak üzere ülkedeki birçok bölgede canlı kümes hayvanı pazarı, Bahar Bayramı periyodu boyunca kapalı kalacak.

    Çin'de resmi bahar bayramı tatili, 31 Ocak'ta başlayacak ve 7 gün sürecek. Ancak halk, bayram hazırlıkları ile akraba ve dost ziyaretleri için tatil öncesi ve sonrasında ek izinler alarak genellikle bu süreyi uzatıyor.

    Ülkede bu yılın "bol kazanç ve zenginlik" getireceğine inanılıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow