hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Clinton'u bekleyen Ankara'ya tavsiyeler

    Clintonu bekleyen Ankaraya tavsiyeler
    expand

    ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton önümüzdeki hafta sonu Ortadoğu ve NATO toplantılarını tamamlayarak Ankara’ya gelecek. CNN Türk Washington Temsilcisi Ahu Özyurt, Washington'un, 'dinleme turunda' Ankara'dan beklentilerini 'cnnturk.com' için yazdı.

    Ziyaretin NATO ve Avrupa turunun son ayağında olması, Türkiye-ABD ilişkilerinin yıllardır dayandığı gelenekler açısından önemli. Ankara gündemi ve ufkunu geniş tutmalı ve pozitif olmalı. İşte yapılmaması gerekenler:

    * Geziye lojistik olarak hiç uygun olmadığı halde son hafta içinde Ankara’nın eklenmesi Obama yönetiminin Türkiye’ye verdiği önemi ve iyi niyeti gösteriyor. Bu bağlamda yeni yönetime bir 'alışveriş/şikayet listesi' sunmamakta, İran’dan mesaj, ondan bundan mektup vermemekte  fayda var. İlk ziyaret buna pek uygun değil.

    * Ankara’nın her gelen Amerikalı heyete  ''Israil’e bakışınızı ne zaman değiştireceksiniz'' diye sorduğu Washington kulislerinde konuşuluyor. Başbakan’ın İsrail’in iç politikası hakkında bile fikir beyan etmesi ilişkilerde beklenen düzelmeyi geciktiriyor. Ankara’nın her fırsatta İsrail’i şikayet etmesi de hoş karşılanmıyor.

    * Büyükelçi Ahmet Davutoğlu George Mitchell’a, ''Dominolar ters yöne düşüyor'' demiş. Buradan bakınca pek de öyle durmuyor. Netenyahu, yaz aylarında bölgeye giden Obama’nın çok yakın çevresinden bir isme göre, ''Kafasının en fazla uyuştuğu isim.'' Koalisyonunda Lieberman olursa Türkiye önceden atıp tutmanın bedelini Gazze'de devre dışı kalarak öder.

    * Hillary Clinton’un son dönemde İsrail’e ''Gazze’ye yardım götüren kapıları süratle açın'' baskısı yapması da yeni yönetimin bölgeyi tahmin edilenden daha farklı şekilde anladığının işareti. Yani Ankara’daki yetkililer seçmen tabanına mesaj vermek için her gelen Amerikalı’ya sürekli ''Hamas’la konuşun'' demeseler iyi ederler. Hamas’la İsrail görüşüyor. Amerika’nın şimdi görüşmesi gerekmiyor.

    * Hillary Clinton’a ''Asker bizden çıksın'' teklifinin götürüleceği anlaşılıyor. Pentagon ve Gates, tezkere sürecinde yaşanan ''Hukuki at pazarlıklarına, arka kanallardan iş yürütmeye'' girmeye hiç istekli değil. Bu konuda dikkatli gitmekte fayda var. Hele bu konuyu Ermeni Soykırımı Tasarısı ile bağlamak iyice ters tepebilir. Bu yönetim Bush yönetiminden farklı olarak çok güçlü bir siyasi sermaye ile geldi. Türkiye’yi bu dönemde doğru konumlandırmak gerek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow