hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya Mısır'daki tarihi değişim için ne dedi?

    Dünya Mısırdaki tarihi değişim için ne dedi
    expand

    Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasına tepkiler de gelmeye başladı. İsrail, "sarsıntısız bir geçiş süreci umduklarını" açıklarken, ABD ise "tarihi bir gün" ifadesini kullandı. İran'dan ise "Mısır halkı büyük bir zafer elde etti" açıklaması geldi. AB ise istifa kararını saygıyla karşıladı.

    İsrail
    İsrail hükümetinden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Mübarek'in istifasının Mısır ve komşuları için "sarsıntısız" bir geçiş sürecinin başlatmasını umduklarını belirterek, İsrail ile Mısır arasında 1979'da varılan barış anlaşmasının korunmasının gerekli olduğunu kaydetti.

    Sıcak yorumlar yapmak için henüz erken olduğunu belirten İsrailli yetkili, Cumhurbaşkanı Mübarek'in gidişinin bazı İsrailli yetkililerde endişe yarattığını da sözlerine ekledi.

    ABD
    ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da, Mısır'da "tarihi bir gün" yaşandığını belirterek, Hüsnü Mübarek'in istifasının bu ülkeye en kısa sürede demokrasinin gelmesini sağlayacağını söyledi.

    Mısır'ın olayların ilk ortaya çıktığı günden bu yana gündeminden düşmediği ve hemen her türlü olasılıkların tartışıldığı ABD'de de, ABD Başkanı Barack Obama'nın Mübarek'in istifa ettiğini, Oval Ofis'teki bir toplantısı sırasında öğrendiği belirtildi.

    Bunun yanında, ABD Kongresinden de açıklamalar gelmeye başladı.

    Senato Çoğunluk lideri Harry Reid, Mübarek'in değişim isteyen halkının sesine kulak vermesinden memnun olduğunu söyledi. Ancak, Mübarek'in ayrılmasıyla yeni düzene sistemli bir geçiş olması gerektiğini belirten Reid, bunun, Mısır için özgür, adil ve açık bir seçimi de içeren bir demokrasiyi getirmesi gerektiğini kaydetti.

    Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat John Kerry de Mübarek'in görevden ayrılmasını doğru bulduğunu ifade ederek, "Özgürlük ve fırsatlar yönelik cesur ve barışçı talepler, Mısır halkına yeni bir başlangıç şansı kazandırdı" diye konuştu.

    İngiltere
    İngiltere Başbakanı David Cameron, "Mısır'ın, ülkeyi bir araya getirecek değerli bir fırsat yakaladığını" kaydederek, Mısır'ı şu anda yönetenlerin halkın isteklerini yansıtma görevi olduğunu söyledi.

    Bugünün, özellikle ülkelerinde değişim için cesurca ve barışçıl bir şekilde görüşlerini ortaya koyan, Mısır'da Tahrir meydanındaki ve diğer yerlerdeki insanlar için önemli bir gün olduğunu kaydeden Cameron, "Mısır'ın, ülkeyi bir araya getirecek bir hükümet için değerli bir fırsat yakaladığını" belirtti.

    İspanya
    İspanya Dışişleri Bakanı Trinidad Jimenez, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasıyla ilgili olarak, "Hızlı, düzenli ve barışçıl bir şekilde demokrasiye geçiş yapılması çağrısında bulunuyoruz" dedi.

    Jimenez, düzenlediği basın toplantısında "Mısır tarihinde kilit bir dönemin yaşandığını" belirterek, ülkenin siyasi ve sosyal aktörlerine büyük iş düştüğünü vurguladı.

    İspanyol hükümeti olarak gerek ikili ilişkilerle gerekse AB yoluyla Mısır'daki demokratikleşme sürecine destek vermeye hazır olduğunu kaydeden Jimenez, "Mübarek'in istifasının, demokrasiye geçişi kolaylaştırmasını temenni ediyoruz. Mısır'daki yeni sürece tüm aktörlerin dahil olması çok önemli" şeklinde konuştu.

    Tunus
    Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifası Tunus ve Lübnan'da da sevinç gösterilerine yol açtı.

    Aralık ortasında başlayan protesto hareketinin ardından 14 Ocak'ta Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin ülkeyi terkettiği ve birçok Arap ülkesinde gösterileri ateşlediği Tunus'un başkenti Tunus'ta, Mübarek'in gidişi otomobil klaksonları ve danslarla kutlandı.

    Lübnan
    Lübnan'ın başkenti Beyrut'un birçok semtinde de, Mısır Cumhurbaşkanının istifası otomobil konvoyları, klaksonlar ve havai fişeklerle kutlandı. Lübnan'daki Hizbullah da, "tarihi zaferlerinden" dolayı Mısırlılar'ı kutladığını açıkladı.

    İran
    İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de, Mısır halkının "büyük bir zafer" elde ettiğini söyleyerek, "Mısırlılar'ın bu yolda devam etmelerini ve tüm tarihi isteklerini gerçekleştirmelerini umduklarını" belirtti.

    Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Mısır'daki devrim hareketini, "Büyük Mısır halkını zaferden dolayı tebrik ediyor, onların sevinçlerini paylaştığımızı bildiririz" sözleriyle değerlendirdi.

    AB
    AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını "saygıyla" karşıladığını söyledi.

    Ashton, basına yaptığı açıklamada, Mısır'da demokrasi inşasına destek vermek istediklerini belirterek "dikta etmeyeceğiz, yardımcı olacağız" dedi.

    Catherine Ashton, Mısır halkını geçiş döneminde yönetecek olan Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'nden büyük beklentileri olduğunu belirterek buna uygun davranılmasını istedi.

    Mısır halkının barışçıl ve onurlu değişim mücadelesini "selamlayan" Ashton, şimdi sıranın geniş katılımlı sivil hükümet için diyaloğu hızlandırmaya geldiğini belirterek, özgür ve adil seçimler yoluyla demokrasiye geçişin düzen içinde ve geri döndürülemez şekilde ilerletilmesi çağrısı yaptı.

    BM
    BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Mısır'da yaşanan "Bu tarihi anda, halkın meşru isteklerini karşılayacak şeffaf, düzenli ve barışçıl bir geçişin yaşanması yönünde yaptığı çağrıyı" yinelediğini söyledi.

    Ban, açıklamasında, Mübarek'in istifa etme kararını duyduğunu ve Mısır'daki gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceğini söyledi.

    Mübarek'in istifa kararının zor bir karar olsa da Mısır halkının iyiliği için alındığına inandığını belirten Ban, "Bu tarihi anda, daha önce yaptığım çağrıyı tekrarlıyorum. Mısır'da halkın, erken sürede ülkeye sivil yönetimi getirecek özgür, adil ve güvenilir seçimlerin yapılması da dahil meşru isteklerini karşılayacak şeffaf, düzenli ve barışçıl bir geçiş döneminin yaşanması yönündeki çağrımı yineliyorum" dedi.

    NATO
    NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Hüsnü Mübarek'in istifasını memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

    Rasmussen, yaptığı açıklamada, uzun vadede hiçbir ülkenin halkının isteklerini gözardı edemeyeceğini vurguladı. Demokrasinin sadece çoğunluğun yönetimi olmadığını belirten Rasmussen, bireysel özgürlüklere, azınlıklara, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne saygı istedi.

    Arap ülkelerinde bayram
    Mübarek'in istifası Arap ülkelerinde büyük sevinç gösterilerileriyle karşılandı.

    Fas'tan Katar'a, Yemen'den Filistin topraklarına binlerce kişi sokaklara dökülerek gösteri yaptı.

    Katar'ın başkenti Doha'da binlerce Mısırlı ve Arap, Mısır Milli Marşı'nı okuyarak, "Yaşasın Mısır" ve "Mısır özgür, hırsızlar gitti" diye sloganlar attı, Mısır bayrakları ve 1970'de ölen eski Mısır Cumhurbaşkanı Cemal Abdülnasır'ın resimlerini taşıdı.

    Yemen'de de Mübarek'in istifasını kutlayan binlerce kişi "Dün Tunus, Bugün Mısır, Yarın Yemenliler zincirlerini kıracak" diye bağırdı.

    Fas'ın başkenti Rabat'ta da yüzlerce kişi Mübarek'in gidişini ve Mısır halkının "zaferini" sloganlarla kutlarken, Faslı yetkililer henüz Mısır Cumhurbaşkanı'nın istifasına ilişkin resmi açıklama yapmadılar.

    Batı Şeria'daki Filistin yönetiminin merkezi Ramallah'ta da yüzlerce kişi Mübarek'in istifasının ardından sevinç gösterisi yaptı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow